ΤΟΠΙΚΑ

Θα αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού Ιράν

θα-αποτρέψουμε-το-ενδεχόμενο-ενός-πυρ-851206

«Δεν είμαι συμφιλιωμένος με την ιδέα ότι το Ιράν θα αποκτήσει πυρηνικά σύντομα» διαμηνύει σε εφ’ όλης της ύλης το Associated Press ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να αποτρέψει το ενδεχόμενο. «Καλή η συνεργασία μας με τη Ρωσία», προσθέτει, μετά τον Αύγουστο οι αποφάσεις για το Αφγανιστάν…
Όπως επισήμανε δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που είναι αντίθετες με την προοπτική ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα αλλά και οι συμμαχικές των ΗΠΑ χώρες της περιοχής. Πρόσθεσε ακόμη, επαναλαμβάνοντας μία θέση που είχε διατυπώσεις προσφάτως, ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα προκαλέσει μία κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή και θα είναι «δυνητικά μία συνταγή καταστροφής».
Πάντως παραδέχτηκε ότι θα είναι μεγάλη πρόκληση η αποτροπή αυτού του ενδεχομένου.
Ενόψει της συνάντησής του με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις 6-8 Ιουλίου στη Μόσχα ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι αναπτύσσει μαζί του μία πολύ καλή σχέση. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο στο Λονδίνο στο περιθώριο της Συνόδου της G20. Στη Μόσχα οι συνομιλίες θα καλύψουν σε μεγάλο μέρος τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Παράλληλα αναφέρθηκε ακόμα στην «καλή συνεργασία» με τη Ρωσία απορρίπτοντας τη σκέψη ότι η Μόσχα είναι εμπόδιο στην αντιπαράθεση με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, δύο χώρες με τις οποίες η Ρωσία έχει καλές σχέσεις.
Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε στην ίδια συνέντευξη τον Βλαντιμίρ Πούτιν (με τον οποίο επίσης θα συναντηθεί) σαν ένα άνθρωπο που ακόμα έχει ισχύ στο ρωσικό σύστημα αλλά «με το ένα πόδι πατά στον παλιό τρόπο διεξαγωγής πολιτικής και με το άλλο στο νέο τρόπο». Σκοπεύει να του εξηγήσει, είπε, ότι η ψυχροπολεμική προσέγγιση για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι «παρωχημένη».
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτή τη πόρτα στη Βόρεια Κορέα για να επιστρέψει στις διεθνείς διαδικασίες πυρηνικού αφοπλισμού χωρίς να αποκλείσει, ενόψει των νέων πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών στις οποίες προχώρησε προσφάτως η Πιονγκγιάνγκ, την επιβολή νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ.
Σχετικά με το Αφγανιστάν, στο οποίο έχει δηλώσει ότι θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση μετά τη σταδιακή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι θα εξετάσει το αν υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των εκεί αμερικανικών στρατευμάτων μετά τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο.
Βασικός στόχος των ΗΠΑ, ανέφερε, είναι η παρεμπόδιση της Αλ Κάιντα από την απόκτηση ενός ασφαλούς χώρου από όπου θα μπορεί να επιτίθεται κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Παράλληλα επισήμανε ότι οι αφγανικές δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν και να βοηθηθεί και το Αφγανιστάν στο να ασφαλίσει τα σύνορά του με το Αφγανιστάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου