ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά το φράγμα στο Μαυρομάτη

ξεκινά-το-φράγμα-στο-μαυρομάτη-851206

Υπογραφή συμβάσεων δύο σημαντικών έργων για τη Μαγνησία χθες από τον νομάρχη Απ. Παπατόλια. Οι συμβάσεις για την κατασκευή του φράγματος στις πηγές Μαυρομάτη στην περιοχή των Δήμων Σούρπης και Πτελεού και το έργο επέκτασης του ανατολικού κρηπιδώματος στον τρίτο προβλήτα στο λιμάνι του Βόλου εγκαινιάζουν τη συστηματική προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για αύξηση των ρυθμών απορροφητικότητας των κοινοτικών πιστώσεων από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Θεσσαλίας, δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.
Τις υπογραφές «συνόδευσε» η απάντηση του νομάρχη στον προκάτοχό του, αναφορικά με τη χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων, που δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για απένταξη σημαντικών για το νομό έργων.
Ο κ. Παπατόλιας επανέλαβε ότι οι σημερινοί ρυθμοί απορρόφησης είναι ιδιαίτερα προβληματικοί, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί επισήμανση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Συνεπώς, η κριτική προς την προηγούμενη ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν έγινε από τη σημερινή νομαρχιακή αρχή, αλλά από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία δύσκολα μπορεί να κατηγορηθεί για τακτική αφορισμού και ρεβανσιστικές τάσεις», απάντησε ο νομάρχης.
«Ο τέως Νομάρχης δεν έχει καταλάβει ότι η χαμηλή απορροφητικότητα οφείλεται κυρίως στην αδυναμία που υπήρξε στην υπογραφή των συμβάσεων και δεν περιορίζεται στην πορεία των συμβασιοποιημένων πιστώσεων, όπως αναφέρει», συμπλήρωσε ο κ. Παπατόλιας και κάλεσε τον κ. Πρίντζο και την ομάδα σε αυτοκριτική για τις χαμένες ευκαιρίες.
Με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων των δύο έργων, ο κ. Παπατόλιας επανέλαβε ότι στόχος της νομαρχιακής αρχής είναι η απορρόφηση στη διάρκεια της επόμενης διετίας κονδυλίων ύψους 30 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας.
«Ο στόχος μας –ανέφερε- είναι ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός και προϋποθέτει προσήλωση και εγρήγορση όλων των υπηρεσιών και του στελεχιακού δυναμικού της ΝΑΜ» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πρόκειται για στόχο που θα επιτευχθεί.
Σε ό,τι αφορά στις συμβάσεις που υπογράφηκαν η πρώτη για την κατασκευή του Φράγματος Μαυρομμάτι στον Αλμυρό προβλέπει την κατασκευή ενός φράγματος χωρητικότητας 1,2 χιλιάδων κυβικών νερού που θα καλύψει για τα επόμενα 50 χρόνια τις υδροδοτικές ανάγκες των 7.000 περίπου μόνιμων κατοίκων και 8.000 επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 10,5 εκ. ευρώ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί μετά το 2008.
Η δεύτερη σύμβαση αφορά στο έργο επέκτασης του ανατολικού κρηπιδώματος του τρίτου προβλήτα στο λιμάνι του Βόλου, με προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ και αναμένεται να έχει παραδοθεί πριν το τέλος του 2008.
Με την ολοκλήρωση του έργου, ο προβλήτας θα είναι συνολικού μήκους 300 μέτρων και βάθους στα -13, προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν το ασφαλές αγκυροβόλιο μεγάλων πλοίων που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου