ΤΟΠΙΚΑ

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα του εργασιακού εκφοβισμού

στο-ευρωπαϊκό-κοινοβούλιο-το-θέμα-του-588976

Με ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ, ύστερα από παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανάδειξη του νοσηρού φαινομένου του εργασιακού εκφοβισμού, άμεση ήταν η ανταπόκριση και η συμβολή της Ευρωβουλευτού της Ν.Δ. και δικηγόρου Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία μετά από παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, σε συνεργασία με τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων – Εκπαιδευτικών ΠΕ13, και κατόπιν επικοινωνίας του Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Βασίλη Μπακαλιάνου, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπό την ιδιότητά της ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την ερώτηση ζητά από την αρμόδια Επίτροπο σε θέματα απασχόλησης, Marianne Thyssen, να ενημερωθεί για τις τάσεις του φαινομένου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τις δράσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕ για την πρόληψη, αλλά και καταστολή του, καθώς και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις μειονότητες στην εργασία. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ.

«Ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας (mobbing ή bullying) αποτελεί μία από τις σύγχρονες μορφές επιθετικής συμπεριφοράς μέσω άσκησης σωματικής ή ψυχολογικής βίας, που σκοπό έχει κατά κύριο λόγο τον εξαναγκασμό του θύματος σε παραίτηση από την εργασιακή του θέση. Οι τρόποι εμφάνισης του φαινομένου ποικίλουν από την ανάθεση ανούσιων, προσβλητικών ή και επικίνδυνων εργασιών, την υπερφόρτωση υποχρεώσεων και την άρνηση αναγνώρισης, έως τη συνεχή εκτόξευση απειλών για απόλυση και την εσκεμμένη ηθική και σεξουαλική παρενόχληση. Το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, με ποσοστά πολύ υψηλότερα από τα καταγεγραμμένα, αφού πολλά περιστατικά δεν δημοσιοποιούνται λόγω φόβου. Η οικονομική κρίση μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι εντείνει το mobbing στην εργασία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Δεδομένου ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει με επιτυχία εύρος νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με ποιά μέτρα σκοπεύει να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών στο πλαίσιο των υφιστάμενων δομών, με τη συμμετοχή μάλιστα της κοινωνίας των πολιτών, των εργοδοτών και των ενώσεων των εργαζομένων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και την πρόληψη του φαινομένου αλλά και τον ευχερέστερο εντοπισμό των μη καταγγελθέντων περιστατικών;
  • Εξετάζει τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις μειονότητες στην εργασία;
  • Διαθέτει στατιστική αποτύπωση του φαινομένου στο σύνολο των κρατών μελών;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου