ΤΟΠΙΚΑ

Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς στην Ανω Γατζέα

επίσκεψη-στο-μουσείο-ελιάς-στην-ανω-γα-589418

Από μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου

Το Μουσείο Ελιάς στην Ανω Γατζέα Πηλίου, επισκέφθηκε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Από την αρχή της χρονιάς, οι μαθητές του σχολείου εργάζονται διαθεματικά πάνω στην ελιά.

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας έμαθαν πώς ύμνησαν επιφανείς άνθρωποι την ελιά και γράψανε και οι ίδιοι δικά τους πράγματα. Δημιούργησαν και έλυσαν σταυρόλεξα και αινίγματα, διάβασαν γνωμικά και ήρθαν σε επαφή με καλλιεργητές ελιάς. Στα Μαθηματικά έλυσαν προβλήματα με την ελιά, προσθέσανε, αφαιρέσανε, πολλαπλασιάσανε και διαιρέσανε κιλά ελιές και κιλά ελαιόλαδο. Στην Ιστορία σχεδιάσανε παναθηναϊκούς αμφορείς και μιλήσανε για το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Μάθανε ότι η πόλη των Αθηνών πήρε το όνομά της από μια ελιά κι ότι τελικά η ελιά είναι και θα παραμείνει σύμβολο ειρήνης και ευημερίας. Στη Μελέτη Περιβάλλοντος φτιάξανε την «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής». Στα Θρησκευτικά μάθανε πώς χρησιμοποιείται το λάδι σε διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Στην Αισθητική Αγωγή ζωγραφίσανε ελαιώνες και ελαιόδεντρα.

Τις επόμενες μέρες και σε συνεργασία με το μάγειρα του Ιδρύματος θα φτιάξουνε ελιόψωμο.

Στον εντυπωσιακό χώρο του Μουσείου Ελιάς, στην Ανω Γατζέα Πηλίου, ταξιδέψανε στο χρόνο και γνωρίσανε το περίφημο αγροτικό Πήλιο του μεσοπολέμου. To Μουσείο στεγάζεται στο ισόγειο ενός πέτρινου παραδοσιακού κτιρίου στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού της Ανω Γατζέας που κτίστηκε το 1924. Ο πρώτος όροφος ήταν η χειμερινή διαμονή της οικογένειας Βογιατζή μέχρι το 1991. Το ισόγειο ήταν για τις διάφορες αγροτικές εργασίες, που στην πλειονότητά τους είχαν σχέση με τα ελαιοπερίβολα όπου λειτουργούσε βιοτεχνία διαλογής, επεξεργασίας και παραγωγής ελιών και αποθήκευσης – εμπορίας ελαιολάδου.
Φεύγοντας πήραν μαζί τους μια πολύ όμορφη εμπειρία. Το πρόγραμμα του Μουσείου Ελιάς, στο οποίο συμμετείχανε τους γέμισε με καινούριες γνώσεις, εικόνες και γεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου