ΤΟΠΙΚΑ

«Αμετακίνητοι» οι φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας

αμετακίνητοι-οι-φοιτητές-του-παν-θε-851206

Ούτε βήμα πίσω από τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς, ειδικά μετά τα εκτεταμένα επεισόδια, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις, στη διάρκεια του τελευταίου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα.
Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δηλώνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Το συντονιστικό των φοιτητών έχει δώσει κατεύθυνση για συνέχιση των καταλήψεων και οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούνται διαδοχικά, από χθες και τις δύο επόμενες ημέρες, να αποφασίσουν για τη συνέχιση των πολύμορφων κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο, αλλά και στην αστυνομική βία.
Έως χθες το βράδυ, πάντως, η εικόνα ως προς τα υπό κατάληψη ακαδημαϊκά τμήματα στο Βόλο ήταν ρευστή, καθώς προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις αναβλήθηκαν για αύριο ή μεθαύριο, ενώ άλλες συνεχίζονταν έως αργά.
Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών βάζει μονοήμερο λουκέτο την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Για αύριο και μεθαύριο αναβλήθηκε, ελλείψει απαρτίας, η γενική συνέλευση των Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Εκπαίδευσης.
«Εσκεμμένη αποχώρηση» από τη χθεσινή συνέλευση του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας από φοιτητές μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ώστε να μην υπάρξει απαρτία καταγγέλλει, στο μεταξύ, η φοιτητική παράταξη ΕΑΑΚ.
Της αναβολής της συνέλευσης ακολούθησε κλίμα έντασης και εκατέρωθεν φραστικών επιθέσεων, μεταξύ μελών των δύο παρατάξεων. Η ΕΑΑΚ κατήγγειλε ότι ενώ αρχικά η συμμετοχή επέτρεπε τη διεξαγωγή της συνέλευσης, 15 περίπου μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποχώρησαν, εκτιμώντας ότι η απόφαση θα ήταν υπέρ της κατάληψης.
Αργά το απόγευμα ξεκίνησαν οι γενικές συνελεύσεις στα τμήματα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Η/Υ και Δικτύων.
Πέρα των καταλήψεων, το συντονιστικό φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προγραμματίζει νέο συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, μπροστά στο παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα.
Την ίδια ώρα, αντιδημοκρατικό, ανεφάρμοστο και αντισυνταγματικό χαρακτηρίζουν οι ακαδημαϊκοί καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων καλεί τους διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο να αντιδράσουν δυναμικά εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νόμο που «αν εφαρμοσθεί κινδυνεύει να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στα ΑΕΙ» και ταυτόχρονα τον «αποτροπιασμό τους στην απαράδεκτη επίθεση» που δεχθήκανε οι φοιτητές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, στην Αθήνα.
Η διοίκηση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων θεωρεί ότι νόμος για τα ΑΕΙ που ψηφίσθηκε από τη Βουλή δεν λύνει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ και αν εφαρμοσθεί ενέχει κινδύνους πλήρους απορρύθμισης της λειτουργίας τους.
Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις επιθέσεις που δέχθηκαν αναίτια από την ΕΛ.ΑΣ. φοιτητές -μεταξύ των οποίων και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διαδήλωναν ειρηνικά την περασμένη Πέμπτη ενάντια στην ψήφιση του νόμου. «Επιθέσεις που δεν είχαν σαν στόχο την σύλληψη των προκαλούντων τα επεισόδια αλλά τον εκφοβισμό, την πόλωση και την αξιοποίηση της βίας –με την συνεργασία των ΜΜΕ- για τον αρνητικό επηρεασμό της κοινής γνώμης», όπως αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί.
Ψήφισμα-καταγγελία για την αστυνομική επίθεση στην πανελλαδική διαδήλωση εξέδωσε ο Σύλλογος Μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ).
«Η κυβέρνηση –αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα- απέδειξε δυστυχώς για άλλη μια φορά πως μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα γκλοπ και τα χημικά από τον πραγματικό διάλογο. Απέναντι σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση 40.000 φοιτητών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και άλλων πολιτών που έγινε στην Αθήνα ενάντια στην ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η κυβέρνηση επιστράτευσε την πιο άγρια εκδοχή της αστυνομικής καταστολής με την πρωτοφανή χρήση τυφλής και άνανδρης βίας, αλλά και νέων χημικών πολεμικού τύπου.»
Θύματα, όπως προσθέτει, οι φοιτητές και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι «κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν με μένος και χωρίς έλεος από τα ΜΑΤ, αφού πρώτα τους ψέκασαν με πλήθος χημικών».
Ο Σύλλογος Μελών ΕΤΕΠ καταγγέλλει με τον πιο απερίφραστο τρόπο αυτές τις πρακτικές «που μας φέρνουν εικόνες από άλλες σκοτεινές εποχές. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιζόμαστε έμπρακτα το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την δική του άποψη».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου