ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοδικείο Βόλου: Επιστρέφουν οι σχολικοί φύλακες

πρωτοδικείο-βόλου-επιστρέφουν-οι-σχο-590900

Δικαιώθηκαν στον αγώνα που έδωσαν για την επαναπρόσληψή τους

Δικαιώθηκαν μετά από 20 μήνες αγώνα οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Βόλου. Συνολικά 26 άτομα επιστρέφουν άμεσα στην εργασία τους με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή που είχαν καταθέσει.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στις 23 Αυγούστου του 2013, οι 26 σχολικοί φύλακες του Δήμου Βόλου, έβλεπαν την πόρτα της εξόδου από τα σχολεία. Εμπαιναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και έξι μήνες αργότερα, το Μάρτιο, απολύονταν. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της τότε Κυβέρνησης επέβαλλαν την απομάκρυνση των σχολικών φυλάκων από τα σχολεία, τα οποία έκτοτε είχαν γίνει στόχος διαρρηκτών. Αλλεπάλληλα ήταν τα κρούσματα διαρρήξεων στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, ενώ σε πολλές ακόμη σχολικές μονάδες στόχος γίνονταν τα γραφεία των καθηγητών όπου φυλάσσονται ηλεκτρονικά εποπτικά μέσα αλλά και τα σχολικά κυλικεία.

Οι δικαστικοί φύλακες από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν αγώνα για την επιστροφή τους στα σχολεία. Μεταξύ άλλων κατέθεσαν αγωγή, η οποία εξετάστηκε στις 30 Ιανουαρίου. Υπέρ των σχολικών φυλάκων κατέθεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Γ. Μαγιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των φυλάκων στα σχολεία, στις ζημιές που έχουν υποστεί μετά την απομάκρυνσή τους αλλά και στο κόστος που επιβαρύνονται ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα για την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Χθες, εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, που έρχεται να δικαιώσει τους σχολικούς φύλακες.

Επιστρέφουν στις θέσεις τους στα σχολεία με καθεστώς σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης, με τους ίδιους όρους και τις ίδιες αποδοχές όπως και πριν την 23η Ιουλίου 2013.

Επιπλέον με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Δήμος Βόλου υποχρεούται να τους καταβάλλει μισθούς υπερημερίας, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων, ποσό που ξεκινά από 13.000 ευρώ και φθάνει μέχρι τις 17.600 ευρώ ανάλογα με τις αποδοχές του καθενός.

Η απόφαση αναμένεται να κοινοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στο Δήμο Βόλου και οι σχολικοί φύλακες να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας του. Σε περίπτωση δε, που δεν γίνουν αποδεκτές οι υπηρεσίες των σχολικών φυλάκων, υπάρχει χρηματική ποινή 100 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου