ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένει την ευχή του Σιράκ ο Σαρκοζί

περιμένει-την-ευχή-του-σιράκ-ο-σαρκοζί-851206

Μέσα σε ομιχλώδες εκλογικό τοπίο έπεσε η αυλαία της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζακ Σιράκ. Ο Νικολά Σαρκοζί αναμένει εντός ημερών την «ευχή» του απερχόμενου Γάλλου προέδρου, έχοντας λάβει ήδη δημόσια στήριξη από τον εσωκομματικό του αντίπαλο Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Την ίδια ώρα, στο «στρατόπεδο» των Σοσιαλιστών επικρατεί αναβρασμός…
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν στήριξε δημοσίως χθες την κούρσα του Ντομινίκ ντε Βιλπέν προς το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Ντε Βιλπέν ανέμενε την επίσημη αποχώρηση Σιράκ από την πολιτική σκηνή για να στηρίξει …θέλοντας και μη τον Σαρκοζί, μοναδικό υποψήφιο της κεντροδεξιάς.
Ο Ντε Βιλπέν μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 για την ενέργεια και εμπειρία του Νικολά Σαρκοζί. «Θα είμαι στο πλευρό του. Είμασταν μαζί στην κυβέρνηση, θα είμαστε μαζί σε αυτή τη μάχη» είπε ο πιστός στον Ζακ Σιράκ πρωθυπουργός, που είχε βρεθεί στα …χαρακώματα με τον Σαρκοζί στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).
Ο Σιράκ δήλωσε στο διάγγελμά του πως εντός ημερών το γαλλικό έθνος θα γνωρίζει ποιον στηρίζει για την προεδρία. Παρά την εσωκομματική αντιπαλότητα, η «ευχή» του Σιράκ είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον Σαρκοζί μπροστά στο κλείσιμο της ψαλίδας που τον χώριζε από την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αλλά και τον «καλπασμό» του κεντρώου υποψηφίου Φρανσουά Μπαϊρού.
Δεδομένης και της κίνησης Ντε Βιλπέν, η δημόσια υποστήριξη του Ζακ Σιράκ προς τον νυν υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας αναμένεται όντως ότι θα δοθεί εντός των προσεχών ημερών, παρόλο που ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να συνδέσει τον αποχαιρετισμό του προς το έθνος με δήλωση στήριξης στο πρόσωπο του Σαρκοζί.
Το τηλεοπτικό μήνυμα του Ζακ Σιράκ, διάρκειας δέκα λεπτών, το βράδυ της Κυριακής παρακολούθησαν περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες.
Σαρκοζί
Η αντίδραση του διεκδικητή της προεδρίας -που ηγείται του UMP, αλλά βάσισε την εκστρατεία του σε υποσχέσεις να κόψει τους δεσμούς με το παρελθόν- έναντι του διαγγέλματος του Ζακ Σιράκ ήταν προσεκτικά μελετημένη.
Δήλωσε συγκινημένος από την ομιλία του 74χρονου προέδρου, σημείωσε πάντως πως δεν θεωρεί εαυτόν διάδοχο του Σιράκ. «Ήταν μία συγκινητική στιγμή. Ο Ζακ Σιράκ ήταν αξιοπρεπής, ειλικρινής» είπε στο ραδιοσταθμό France Inter, χαρακτηρίζοντας τον Γάλλο πρόεδρο «σύνθετη προσωπικότητα και έναν σεμνό άνδρα».
Σε ερώτηση εάν θεωρεί εαυτόν πολιτικό διάδοχο του Σιράκ, ο Σαρκοζί απάντησε: «Στο βάθος ποτέ δεν αισθάνθηκα διάδοχος κανενός. Η Γαλλία είναι η Δημοκρατία, δεν είναι κληρονομιά». Επισήμανε πως αυτό που κρατά από τον Σιράκ είναι «η εξαιρετική του ενέργεια και η θέλησή του να ξεπερνά τις δυσκολίες».
Ο Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι συμφωνεί με τις ιδέες του Σιράκ• η Σεγκολέν Ρουαγιάλ εξήρε την αξιοπρέπεια του Γάλλου προέδρου, ωστόσο μίλησε και για «το βαθύ θυμό του γαλλικού λαού, μία απεγνωσμένη προσδοκία για κάτι που ποτέ δεν έρχεται». Όσο για τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο Σιράκ «θα κριθεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας»…
Σε μία άλλη διάσταση, η αποχώρηση από την πολιτική ζωή σημαίνει πως ο Σιράκ δεν θα απολαμβάνει πλέον της ασυλίας που του επέτρεπε να κρατά σε …απόσταση τις έρευνες για διαφθορά. Το περιβάλλον του Σιράκ έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα παράνομης χρηματοδότησης και διαφθοράς που χρονολογούνται από την εποχή που ο εκείνος διατελούσε δήμαρχος του Παρισίου (1997-1995).
Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη δηλώσει πως εφόσον εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα δεν πρόκειται να αναμειχθεί σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία που στοχεύει τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο.
Τρικυμία στους Σοσιαλιστές
Την ίδια ώρα στο «στρατόπεδο» των Σοσιαλιστών επικρατεί αναβρασμός εξαιτίας του «καλπασμού» του κεντρώου υποψηφίου Φρανσουά Μπαϊρού στις δημοσκοπήσεις. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών και σύντροφος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως εάν δεν συνενωθεί όλο το κόμμα γύρω της ενδέχεται να υπάρξει ήττα στον πρώτο γύρο.
Η άνοδος του Φρανσουά Μπαϊρού έχει προκαλέσει φόβους για επανάληψη του «εφιάλτη» της 21ης Απριλίου του 2002 όταν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Λιονέλ Ζοσπέν εξουδετερώθηκε στον πρώτο γύρο από τον ηγέτη της ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν. «Όταν κάποιος έχει περάσει από την 21η Απριλίου, δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα» είπε ο Ολάντ τη Δευτέρα.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο έδωσε ισοπαλία στους Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Φρανσουά Μπαϊρού στον πρώτο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου με τον Σαρκοζί να προηγείται σταθερά, χωρίς όμως να διατηρεί πλέον το σημαντικό προβάδισμα των περασμένων εβδομάδων.
Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν, μάλιστα, πως ο Μπαϊρού έχει προοπτική συσπείρωσης της αντιπολίτευσης και νίκης έναντι του υποψηφίου της κεντροδεξιάς, εφόσον κατορθώσει να περάσει στο δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στη Γαλλία, καθώς οι μισοί ψηφοφόροι είναι αναποφάσιστοι -αριθμός ρεκόρ για προεκλογική περίοδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου