ΤΟΠΙΚΑ

Στρέφεται κατά του Ιράν ο “Λεωνίδας”

στρέφεται-κατά-του-ιράν-ο-λεωνίδας-851206

Εντονα επέκρινε η Τεχεράνη την αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία Warner Bros για την «αντι-ιρανική», όπως την χαρακτήρισε, ταινία της με τίτλο 300.
Συγκεκριμένα, ο Τζαβάντ Σαμκαντρί, σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ σε θέματα τέχνης, δήλωσε σε ειδησεογραφικό δίκτυο ότι η ταινία είναι προσβολή προς την Περσική κουλτούρα και ευθυγραμμίζεται με τον Αμερικανικό «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον του Ιράν.
Η ταινία 300 του Ζακ Σνάιντερ είναι βασισμένη σε κόμικς του Φρανκ Μίλερ και αφηγείται την ιστορία της μάχης των Θερμοπυλών.
Το Ιράν επικρίνει αυτό που χαρακτηρίζει «παρέκκλιση από την ιστορία», αλλά και το γεγονός ότι οι Πέρσες στην ταινία εμφανίζονται ως «άσχημα και βίαια πλάσματα μάλλον παρά ως ανθρώπινα όντα».
Το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Χαμπάρ οργάνωσε μια ειδική εκπομπή κατά την οποία η ταινία εκτιμήθηκε σε πολλούς παράγοντες από κριτικούς κινηματογράφου, που υποστήριξαν πως οι προσπάθειες που γίνονται στην ταινία για να εκτεθούν οι Πέρσες ως βίαιοι, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας Αμερικανικής πολιτικής συνωμοσίας, η οποία υλοποιείται μέσω του Χόλιγουντ και της Warner Bros.
Μάλιστα, το κρατικό δίκτυο συνέδεσε την ταινία με την πολιτική διένεξη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Από την πλευρά τους, οι κριτικοί δήλωσαν πως μετά τους Γερμανούς, τους Ιάπωνες, τους Ρώσους και τους Αραβες, οι Ιρανοί φαίνεται να έχουν γίνει ο νέος «κακός» στις παραγωγές του Χόλιγουντ.
Μεγάλος αριθμός Ιρανών που ζουν στο εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει μια παγκόσμια εκστρατεία στέλνοντας e-mail διαμαρτυρίας προς τη Warner Bros κατηγορώντας την ότι προσέβαλε την ιστορία και τον πολιτισμό της Περσίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου