ΤΟΠΙΚΑ

Βενετία ο Βόλος σε πενήντα χρόνια!

βενετία-ο-βόλος-σε-πενήντα-χρόνια-851206

Με αύξηση της επιφάνειας του νερού της θάλασσας, που υπό προϋποθέσεις θα πλημμυρίσει ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές της Μαγνησίας, με καύσωνες και παρατεταμένη ξηρασία και με κατακόρυφη πτώση των βροχοπτώσεων απειλείται η ηπειρωτική Ελλάδα μετά το 2050, αν συνεχιστούν με τον ίδιο αλόγιστο ρυθμό οι εκπομπές των ρύπων και ό,τι αυτοί συνεπάγονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που αποδεικνύεται αληθινή μάστιγα της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα της Ευρώπης, που μαζί με την Αμερική αποτελούν τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

Τα παραπάνω δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένα από τα εναλλακτικά σενάρια τα οποία έχουν επεξεργαστεί κατά καιρούς Ελληνες επιστήμονες. Ειδικότερα, όπως τονίστηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Βόλου από τον ακαδημαϊκό κ. Δ. Λάλα, που είναι επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου στο Πρόγραμμα LIFE +, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη τοπικού σχεδίου με έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020, το μέλλον στην περιοχή μας και ειδικότερα στον ευρύτερο χώρο της ηπειρωτικής Ελλάδος δεν είναι καθόλου ευοίωνο.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο ομιλητής, σύμφωνα με εκτιμήσεις και σενάρια που έχουν επεξεργαστεί επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αν τα πράγματα με την ανεξέλεγκτη εκπομπή ρύπων συνεχίσουν να εκτυλίσσονται με τους ίδιους αλόγιστους ρυθμούς, τότε εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία του μηνός Ιουλίου στην Αττική και στον ευρύτερο χώρο της ηπειρωτικής Ελλάδος, ανάμεσα στον οποίο συγκαταλέγεται και η Μαγνησία, το 2020 θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 2070, αν τα πράγματα εξελιχθούν με τον ίδιο ανεξέλεγκτο βαθμό, η μέση θερμοκρασία θα φτάσει τους 41ο βαθμούς Κελσίου. Λόγω της ξηρασίας, όπως πρόσθεσε ο κ. Λάλας, καλλιέργειες όπως αυτές του καλαμποκιού θα μειωθούν κατά 50%, ενώ εξαιτίας των πάγων που θα λιώσουν στους πόλους θα έχουμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι επιστήμονες θα κυμαίνεται από μισό έως δύο μέτρα, με αποτέλεσμα πολλές από τις παραθαλάσσιες ελληνικές πόλεις, ανάμεσά τους και ο Βόλος, να κινδυνεύουν να καλυφθούν από εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού!!!
Ο ομιλητής είπε ακόμη ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας το καλοκαίρι θα απαιτείται επιπλέον 20% αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας για την ικανοποίηση των αναγκών ψύξης στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 80% η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται σήμερα από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς τη χώρας.
Ενδεικτικό το πόσο σπάταλη είναι η χώρα μας είναι το γεγονός, όπως σημείωσε ο κ. Λάλας, ότι η Ελλάδα καταναλώνει κατά κεφαλή δέκα φορές περισσότερη ενέργεια από τους Κινέζους και 20 φορές περισσότερη ενέργεια απ΄ ό,τι οι Ινδοί. Μολονότι η Ελλάδα συνεισφέρει παγκοσμίως μόνον 0,5% στη διεθνή εκπομπή των ρύπων, το παιχνίδι βρίσκεται σε μία παγκόσμια κατανομή ρύπων, όπου χώρες όπως η Ευρώπη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπως επίσης και η Αμερική, να προχωρήσουν σε εξοικονόμηση της καταναλώμενης ενέργειας και από την άλλη χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που έχουν ακόμη χαμηλά κατά κεφαλήν κατανάλωση, να μπορέσουν να έλθουν σε επίπεδα πολύ ανώτερα από τα σημερινά, αφού είναι όπως τόνισε είναι τεράστια η ζήτηση που υπάρχει από αυτές τις δύο αχανείς χώρες της Ασίας σε ενεργειακές ανάγκες.

Η χθεσινή
ημερίδα

Η χθεσινή ημερίδα που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο του Βόλου με την παρουσία δεκάδων εκπροσώπων φορέων της περιοχής μας και κατά τη διάρκεια της οποίας ειπώθηκαν όλες οι παραπάνω δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα και την περιοχή μας από τον κ. Λάλα, ήταν ημερίδα διαβούλευσης που είχε ως σκοπό την οριστικοποίηση του καταλόγου των προτεινόμενων παρεμβάσεων μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου.
Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του έργου CLIM – LOCAL 2020, στην ανάπτυξη δηλαδή ενός τοπικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020. To έργο CLIM – LOCAL 2020 υλοποιείται από κοινού από το Δήμο Βόλου, τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) και την Εταιρία Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΕΜ Α.Ε).
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 50% , έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.777.891 ευρώ, διάρκεια τρία χρόνια και συντονιστής του προγράμματος είναι ο Δήμος Βόλου.
Το πρόγραμμα στοχεύει:
– Στην ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων που θα επιτρέψουν το Δήμο να μειώσει τις εκπομπές των Αερίων του Φαινομένου του Θερμοκηπίου ( ΑΦΘ) στην περιοχή μας
– Στην ανάπτυξη δράσεων για την παρακολούθηση και αξιολόγηση μέτρων μείωσης εκπομπών ΑΦΘ σε τοπικό επίπεδο, που να χρησιμεύσουν και ως οδηγός για άλλους δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό
– Στην ανάδειξη της διεπιφάνειας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης σε σχέση με την αντιμετώπιση του κινδύνου της Κλιματικής Αλλαγής και εντοπισμό των βασικών εμποδίων στη λήψη μέτρων εκπομπών ΑΦΘ σε τοπικό επίπεδο
– Ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και διάδοση των πληροφοριών σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή της
– Μείωση των εκπομπών ΑΦΘ σε τοπικό επίπεδο (Δήμος Βόλου) σε ορίζοντα 10- 15 ετών με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Οι προτεινόμενες
παρεμβάσεις

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του Συντονιστή του έργου, που είναι ο Δήμος Βόλου, ομαδοποιούνται σε έξι διακριτούς τομείς δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην πόλη. Οι παρεμβάσεις ανά τομέα δραστηριότητας είναι οι παρακάτω:
– Κτιριακές υποδομές (παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων, παρεμβάσεις στα συστήματα ψύξης, θέρμανσης και κλιματισμού, παρεμβάσεις στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας, παρεμβάσεις στις νέες κτιριακές υποδομές)
– Μεταφορές (παρεμβάσεις στη διαχείριση των στόλων των οχημάτων, παρεμβάσεις στη δημιουργία και στη διαχείριση των υποδομών των μεταφορών, προσφορά και διαχείριση υπηρεσιών μεταφοράς στην πόλη)
– Ύδρευση και διαχείριση λυμάτων (ύδρευση, αποχέτευση και ΕΕΛ)
– Διαχείριση στερεών αποβλήτων (προώθηση της ανακύκλωσης του χαρτιού, δημιουργία συστήματος κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος αστικών απορριμμάτων)
– Λειτουργία της πόλης (αντικατάσταση λαμπτήρων, αυτοματισμοί στην έναρξη και λήξη λειτουργίας του φωτισμού οδού και πλατειών, δεντροφύτευση, δημιουργία χώρων πρασίνου)
– Λοιπά (αστικές αναπλάσεις, Μεσογειακοί Αγώνες κλπ.)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου