ΤΟΠΙΚΑ

100 έμποροι κόντρα στη συνέλευση ~ Σύγκρουση για την Κυριακή των Βαΐων

100-έμποροι-κόντρα-στη-συνέλευση-σύγκρο-593416

Θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους στις 5 Απριλίου – Ομόφωνη απόφαση Χρυσοχόων– Η θέση του «Ενωτικού Εμπορίου»

Την πρόθεσή τους να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή των Βαΐων, 5 Απριλίου, κάνουν γνωστή ο ένας μετά τον άλλο έμποροι του Βόλου στη Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Ενώ η Γενική Συνέλευση του εμπορικού κόσμου αποφάσισε να είναι κλειστή η αγορά την επίμαχη μέρα, μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100 έμποροι γνωστοποίησαν ότι εφόσον ισχύει ο νόμος της κυριακάτικης εργασίας, θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Χρυσοχόων πολλά μέλη του οποίου ανήκουν και στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη και ομόφωνα, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γεράσιμος Μαρκόπουλος, αποφάσισε ότι Κυριακή των Βαΐων θα δουλέψουν με ωράριο από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας, πάντως, όπως ήταν υποχρεωμένος, κοινοποίησε χθες την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και το πρόγραμμα λειτουργίας της αγοράς το Πάσχα.

Σύμφωνα με αυτό, τη Μ. Δευτέρα, τη Μ. Τρίτη, τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Τη Μ. Παρασκευή η αγορά θα είναι ανοιχτή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ και το Μ. Σάββατο τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι. Κυριακή Πάσχα και Δευτέρα Πάσχα τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση του «Ενωτικού Εμπορίου» που υπογράφουν οι Κωνσταντίνος Τσέλιος, Κωνσταντίνος Μαγαλιός, Βασίλειος Γκιλομανάκης, Αθανάσιος Κωστόπουλος, Απόστολος Οντόπουλος, Νικολός Νεκτάριος, Γιώργος Σακελάρης και Αλέξανδρος Σάμιος, γίνεται λόγος για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και δημιουργίας κλίματος εντυπωσιασμού από την παράταξη «Εμποροι Έτοιμοι για Όλα – Ενάντια στην Κρίση», μια προσφιλή, όπως ισχυρίζονται, για τη συγκεκριμένη παράταξη τακτική με κομματικά και προσωπικά κίνητρα.

Οπως αναφέρεται, «πράγματι η Γενική Συνέλευση του ΕΣΒ με 23 ψήφους υπέρ και 13 κατά, έδειξε την αντίθεση της στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων. Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΣΒ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αντίθετη. Βέβαια ο ΕΣΒ ως πρωτοβάθμιο συλλογικό όργανο δεν είναι πάνω από το νόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δίνει το δικαίωμα σε όποιον συνάδελφο επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημα του. Είτε μας αρέσει είτε όχι οι νόμοι είναι θεσμοθετημένοι γραπτοί κανόνες. Οι νόμοι αλλάζουν με νόμο και προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται το ανώτατο συλλογικό μας όργανο η ΕΣΕΕ. Επομένως ο ΕΣΒ το μόνο που μπορεί να κάνει στην περίπτωση αυτή είναι να προτείνει στα μέλη του να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους. Όπως και αν η ΓΣ ψήφιζε το αντίθετο και πάλι θα προτείνονταν στα μέλη να είναι ανοικτά.

Ο κ. Τσέλιος και η παράταξη του έχουν εκφράσει τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με το γιατί θα πρέπει τη συγκεκριμένη Κυριακή να είναι ανοικτά τα καταστήματα. Έτσι έκανε και η παράταξη των Εμπόρων Έτοιμοι για Όλα όταν οι συλλογικές αποφάσεις ήταν υπέρ του ανοίγματος των Κυριακών. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Δίνει το δικαίωμα σε όποιον θέλει να εκφράσει ελεύθερα την άποψη του.

Ο κ. Κανελής και η παράταξη του δε χρειάζεται να ανησυχούν για τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από εμάς που προασπίζουμε τα συμφέροντα των μελών μας και σεβόμαστε τους νόμους και τις διαδικασίες. Η δημοκρατία κινδυνεύει από κομματικά κατευθυνόμενες πρακτικές και προσωπικές φιλοδοξίες.

Δεδομένης της έντονης ανησυχίας και των πολλών τηλεφωνημάτων που δεχόμαστε από συναδέλφους που επιθυμούν να ανοίξουν τα καταστήματα τους, η παράταξή μας ενημερώνει πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα, σε όποιον το επιθυμεί, να ανοίξει το κατάστημα του. Η ενημέρωση που έχουμε απ’ όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους ανά τη χώρα αλλά και από το γειτονικό μας Αλμυρό, είναι πως τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων θα είναι ανοικτά από τις 11:00 μέχρι τις 17:00. Προτείνουμε σε όσους συναδέλφους αποφασίσουν να ανοίξουν, να τηρήσουν το ωράριο αυτό», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου