ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογές το Σεπτέμβρη βλέπει το ΠΑΣΟΚ

εκλογές-το-σεπτέμβρη-βλέπει-το-πασοκ-851206

Ο κ. Παπανδρέου είχε χθες, στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, φιλική συνομιλία με τους δημοσιογράφους, απεσταλμένους του ελληνικού Τύπου και μίλησε για αρκετά θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Η συζήτηση έγινε μετά τις, κατ΄ιδίαν, συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβόκαπιτς, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με την πρότασή του για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Παπανδρέου, στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι, τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση διαρρέει φήμες για πρόωρες εκλογές και «σέρνει την πολιτική ζωή της χώρας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση, είπε, βρίσκεται σε ομηρία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της Βουλής και τις ευρωεκλογές, ενώ συνεχώς παίρνει μέτρα ενταγμένα στη λογική των πρόωρων εκλογών και μάλιστα, σύντομα».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι ο πρότασή του για συμφωνία με την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές και επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια για δεύτερη προεδρική θητεία, αφορούσε τη διεξαγωγή διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, δεν απέκλεισε συμφωνία για τον κ. Παπούλια, σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση, παραμένει σε ισχύ η θέση που εξέφρασε για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, της εκλογής Προέδρου από Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή.
Απέρριψε το ενδεχόμενο συμφωνίας με την κυβέρνηση, για οποιοδήποτε πρόσωπο, αν δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία ο κ. Παπούλιας, χωρίς να προηγηθούν εκλογές, ακόμα κι αν πρόκειται για τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Το ΠΑΣΟΚ θέτει σε εκλογική ετοιμότητα ολόκληρο το μηχανισμό του από τις 15 Αυγούστου.

Ενταξη στην Ε.Ε.

Ισχυρή ώθηση στην ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησε να δώσει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς, που διεξάγεται στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου.

Χρησιμοποιώντας έναν συμβολισμό, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την ΕΕ να εντάξει στους κόλπους της τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Αλβανία) ως το 2014, εκατό χρόνια δηλαδή μετά την έναρξη -στα Βαλκάνια- του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με την πρότασή του, ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει και να διασφαλίσει τις προοπτικές ειρήνευσης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κρίση που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα, η οποία, όπως είπε, είναι κρίση οικονομική, πολιτική και αξιών.
Είπε ακόμη ότι «οι σοσιαλιστικές αξίες είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ και μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, ασθένειες, διαφθορά και αναλφαβητισμό» και έκανε λόγο για «μάχη ιδεών μεταξύ σοσιαλισμού και συντήρησης», κατηγορώντας τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις ότι «επιδιώκουν τη διατήρηση του σημερινού στάτους κβο, τη διατήρηση της δύναμης μιας εξουσίας, η οποία διαφθείρει».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως το κενό που υπάρχει σήμερα, πρέπει να το καλύψουν οι σοσιαλιστές, και γι’ αυτό, όπως είπε, δεν αρκεί μόνο η αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά χρειάζεται να εμπεδωθεί η αλλαγή.
Ανέφερε, επίσης, ότι «είναι μεγάλο ρίσκο να μένουμε άπραγοι και να διευκολύνουμε τις τράπεζες, αντί να φροντίζουμε για την ευημερία των πολιτών».
Τέλος, έκανε αναφορά και στις κλιματικές αλλαγές, θέμα το οποίο είναι από τα βασικά της Συνόδου του Συμβουλίου της Διεθνούς στο Μαυροβούνιο και το πρώτο σειράς τεσσάρων βημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα ακολουθήσουν η Σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ στην Ιταλία, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη και η παγκόσμια διάσκεψη το Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου