ΤΟΠΙΚΑ

Εναλλακτική λύση τύπου “Ελ Σαλβαδόρ”

εναλλακτική-λύση-τύπου-ελ-σαλβαδόρ-851206

Εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που αποτύχει και η νέα προσπάθεια των Αμερικανών να ελέγξουν τη βία στο Ιράκ επεξεργάζεται το Πεντάγωνο, σύμφωνα με τους Times του Λος Αντζελες. To σχέδιο θυμίζει την στρατηγική στο Ελ Σαλβαδόρ τη δεκαετία του 1980.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου αξιωματούχου του Πενταγώνου στην εφημερίδα: «Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Ιράκ έχει μια αλλεργία στις ξένες επεμβάσεις. Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Η δυνατότητα να επηρεάσουμε τις εξελίξεις με μεγάλη αριθμητικά αμερικανική παρουσία κάποια στιγμή θα τελειώσει.»
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο θα περιλαμβάνει δραματική αλλαγή τακτικής από πλευράς του Αμερικανού προέδρου με τμηματική μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων και προσπάθεια εκπαίδευσης των Ιρακινών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.
Σημειώνεται ότι στο Ελ Σαλβαδόρ οι Αμερικανοί ενίσχυσαν την παρουσία τους μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών και το τέλος του εμφυλίου, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η παρουσία τους έγινε πιο «διακριτική» και είχε να κάνει με την παροχή συμβουλών στις νέες κυβερνήσεις για το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά των αριστερών ανταρτών.
Αρκετοί βετεράνοι του Αμερικανού Στρατού σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ κέρδιζαν πάντοτε τις «μάχες» κατά των ανταρτών με μικρό αριθμό συμβούλων, παρά με μεγάλο αριθμό στρατιωτών.
Εν τω μεταξύ, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ, από τους οποίους οι τρεις στη διάρκεια επιχειρήσεων.
Στη Βαγδάτη, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και δύο τραυματίστηκαν. Αλλος ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του στην επαρχία Σαλαχαντίν, βόρεια της Βαγδάτης, ενώ άλλοι δύο σκοτώθηκαν στην επαρχία αλ Ανμπάρ και στο Τικρίτ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου