ΤΟΠΙΚΑ

Δώρο άδωρον η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις

δώρο-άδωρον-η-νέα-ρύθμιση-για-τις-100-δόσε-595945

Οπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς

Την εκτίμηση ότι δεν θα δώσουν «ανάσα» στους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων, τόσο για τις οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και προς την εφορία, εξέφρασε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ είναι σχεδόν αδύνατο, με το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει, να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επαγγελματίες στις δόσεις της ρύθμισης και ταυτόχρονα να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές.

«Για την ένταξη των οφειλών προς τις Εφορίες, απαιτείται η καταβολή ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών εισφορών, κάτι το οποίο είναι δώρο άδωρον, αφού εάν μπορούσε κανείς να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές, δεν θα περίμενε τη ρύθμιση. Οι οφειλές προς τους ΟΤΑ δεν αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση», τονίζει ο κ. Καββαθάς, ενώ είναι αποκαλυπτικός σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, το οποίο είναι και το καίριο πρόβλημα για τον κλάδο.

«Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση, η οποία προήλθε μετά από σχετική έρευνα που διεξαγάγαμε στο πρόσφατο παρελθόν με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία έχουμε ήδη καταθέσει στους αρμόδιους φορείς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε καταθέσει και πρόταση Νόμου -η οποία φυσικά δεν πέρασε από το Κοινοβούλιο- τον περασμένο Νοέμβριο, ζητάμε τον χαρακτηρισμό των οφειλών ως πλασματικά χρόνια ασφάλισης, τα οποία θα εξαγοράζει ο επαγγελματίας στο τέλος της εργασίας του και ανάλογα με το ποσό που θα καταβάλει θα ενταχθεί και σε μεγαλύτερη κλίμακα ασφάλισης, σημειώνει ο κ. Καββαθάς και συνεχίζει: «Το δεύτερο σκέλος της πρότασης που έχουμε καταθέσει, αφορά την ένταξη των ανασφάλιστων συναδέλφων επαγγελματιών, στη χαμηλότερη κλίμακα ασφάλισης. Αυτή τη στιγμή είναι ανασφάλιστοι 375.000 συνάδελφοι, σε σύνολο 577.000. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για να είναι βιώσιμος ένας ασφαλιστικός φορέας η αναλογία ενεργών – συνταξιούχων θα πρέπει να είναι 2,7 προς ένα. Σήμερα το 65% των επαγγελματιών, είναι ανασφάλιστοι».

Οπως εκτιμά ο κ. Καββαθάς, «η σημερινή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκομίσει όσα περισσότερα μπορεί από τις υπάρχουσες οφειλές. Εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα μπουν πολλά χρήματα στα κρατικά Ταμεία. Η Συνομοσπονδία μας, σε πρόσφατες επαφές που είχε με τον σημερινό Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη μας έχει διαμηνύσει ότι θα δώσει χρόνο στο να εισρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία με την τρέχουσα ρύθμιση και σε δεύτερη φάση αναμένεται να υλοποιήσει την πρότασή μας. Αυτή προβλέπει την υπαγωγή των 375.000 ανασφάλιστων στη χαμηλότερη κλίμακα του ΟΑΕΕ. Αν συμβεί αυτό, ο ΟΑΕΕ θα εισπράξει μόνο για το τρέχον έτος το ποσό των 540 εκ. ευρώ, όταν οι οφειλές για το 2015 ανέρχονται σε 545 εκ. ευρώ. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στον ασφαλιστικό φορέα και να καταστήσει πιο αξιόπιστο το ιατροφαρμακευτικό σύστημα της χώρας μας», καταλήγει ο κ. Καββαθάς.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Τσίπρα βελτιώσεις για τις 100 δόσεις

Αλλάζει η ρύθμιση των 100 δόσεων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία υπέγραψε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Με την ΠΝΠ τροποποιείται προς το ευνοϊκότερο για συγκεκριμένους οφειλέτες η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, ενώ πλέον δεν θα εντάσσονται προς διαγραφή στη ρύθμιση μόνο οι προσαυξήσεις αλλά και οι πρόσθετοι φόροι και τα τέλη του Ν. 2523/1997, τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή.

Ομως, με την ίδια πράξη καλείται παράλληλα η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα να καταβάλλει το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Ειδικότερα η ΠΝΠ για τις 100 δόσεις προβλέπει: «1. Βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τον Τελωνειακό Κώδικα, δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν καταχωρισθεί στα Βιβλία Εισπρακτέων Εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/1997, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου