ΤΟΠΙΚΑ

Δεν δηλητηριάστηκε ο Οτσαλάν

δεν-δηλητηριάστηκε-ο-οτσαλάν-851206

Απορρίπτει τις καταγγελίες για χρόνια δηλητηρίαση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν έκθεση του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η τουρκική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ψευδείς και πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες που διατύπωσαν προσφάτως οι συνήγοροι του φυλακισμένου Κούρδοι ηγέτη.
«Εξακριβώθηκε με βεβαιότητα ότι οι ισχυρισμοί περί δηλητηρίασης είναι εντελώς ανυπόστατοι» αναφέρει έκθεση του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης, που πραγματοποίησε εργαστηριακές αναλύσεις στον ισοβίτη κούρδο ηγέτη, αφού προηγουμένως τον επισκέφθηκε μία ομάδα ειδικών στο νησί-φυλακή Ιμραλί και έκανε τις απαραίτητες λήψεις αίματος.
Στις αρχές Μαρτίου οι δικηγόροι του Οτσαλάν κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη ότι ο πελάτης τους πάσχει από «προοδευτική δηλητηρίαση» οφειλόμενη σε κατάποση τοξικών μετάλλων, γεγονός που όπως ανέφεραν έχει επιβεβαιωθεί από δύο εργαστήρια στο Όσλο και τη Ρώμη.
Ο Τούρκος δικηγόρος Ιρφάρ Νουντάρ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν στη φυλακή, είπε ότι ο πελάτης του παρουσιάζει αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα και έχει έντονους πόνους που δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί.
Στην ίδια συνέντευξη ένας από τους Τούρκους δικηγόρους του Οτσαλάν, ο Μαχμούτ Σακάρ, ζήτησε από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναλάβουν πρωτοβουλία και να αποστείλουν μία ανεξάρτητη ιατρική ομάδα για να εξετάσει τον Κούρδο ηγέτη.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Τζεμίλ Τιστσέκ κατηγόρησε τους δικηγόρους του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ότι καταφεύγουν σε «ψεύδη». Εστάλη πάντως ιατρική ομάδα στο Ιμραλί για διενέργεια εξετάσεων, οι οποίες και απέβησαν αρνητικές όπως γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου