ΤΟΠΙΚΑ

Αρματα και υποβρύχια περιείχε το μενού

αρματα-και-υποβρύχια-περιείχε-το-μενο-851206

Τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιούνται με τη συνδρομή της Γερμανίας, καθώς και πολιτικά θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή άμυνα, τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, την κατάσταση ασφαλείας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Γερμανό ομόλογό του Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ.
Για τα προβλήματα κλήσης που παρουσιάζουν τα νέα υποβρύχια ο υπουργός Αμυνας απάντησε σε σχετική ερώτηση λέγοντας: «Η Ελλάδα θέλει τα υποβρύχια για αυτό και τα έχει παραγγείλει. Είναι απαραίτητα για το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούμε κατά τη διάρκεια της παραλαβής να έχουν τηρηθεί όλοι οι συμβατικοί προβλεπόμενοι όροι, θέση την οποία ο κ. υπουργός κατανοεί και είπε ότι θα συμβάλει και αυτός με την δική του επιρροή προς την συγκεκριμένη γερμανική εταιρία, ώστε να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν όλα αυτά τα ζητήματα και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια μπορεί να έχουν προκύψει».
Όσον αφορά στο θέμα των αρμάτων Leopard 2HEL έγινε γνωστό ότι «σχεδόν έχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα, τα οποία είχαν υπάρξει και θεωρώ ότι μετά και από τις τελικές συζητήσεις που θα έχει ο κ. Βασιλάκος με την εταιρία, το πρόγραμμα για τα Leopard θα προχωρήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Για τον κίνδυνο της απώλειας θέσεων εργασίας στα ελληνικά ναυπηγία εάν δεν υλοποιηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού ο Έλληνας υπουργός ήταν καθησυχαστικός: «Εμάς μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο το ζήτημα των ναυπηγείων, διότι όλες οι θέσεις εργασίας είναι θέσεις Ελλήνων εργαζομένων. Κατά συνέπεια πιστεύω ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο ζήτημα, το οποίο ευελπιστώ και αισιοδοξώ ότι θα βρει την λύση του, θεωρώ ότι δεν θα είναι εμπόδιο για την περαιτέρω συνεργασία και με τα ναυπηγεία, διότι όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει πολλά θέματα ανοιχτά και θα προχωρήσει και στην κατασκευή των φρεγατών που ζητάει το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και σε άλλου είδους παραγγελίες που θα δώσουν εργασία και στα δύο ελληνικά ναυπηγεία».
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «θα πρέπει να δούμε το όλο θέμα και σε σχέση με τις θέσεις εργασίας που έχουμε στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων και θα πρέπει να καταβάλουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες, οι οποίες θα επιτρέψουν την διασφάλιση αυτών των θέσεων εργασίας».
Ο κ. Μεϊμαράκης αφού εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στους στόχους της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, εκτίμησε ότι σε συνεργασία με τις δύο επόμενες προεδρίες της ΕΕ θα δοθεί ώθηση στην Ευρωπαϊκή Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, ώστε να ισχυροποιηθεί η αμυντική διάσταση της ΕΕ, προς όφελος της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας.
Στο Κόσοβο, «η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και τάσσεται υπέρ μιας βιώσιμης, λειτουργικής και μακροχρόνιου ορίζοντα, λύσης, ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν το ΝΑΤΟ για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς ‘όποτε αυτό συμφωνηθεί’ αλλά και η ΕΕ με τη σχεδιαζόμενη μη στρατιωτική επιχείρησή της, μετά τον καθορισμό του νέου καθεστώτος, για την ενίσχυση των θεσμών του Κράτους Δικαίου».
Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι «καταστήσαμε σαφές ότι ελλιμενίζονται τα πλοία στη Λεμεσό, η νέα διοίκηση οφείλει να έχει μία αντικειμενικότητα στα ζητήματα αυτά, και η διάδοχη κατάσταση πρέπει να ακολουθήσει τη δοκιμασμένη συνταγή, η οποία υπήρξε από τη γερμανική διοίκηση και αυτή πρέπει να συνεχιστεί».
Τέλος, για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν ταυτόχρονα οι προσπάθειες για προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης στη χώρα «ώστε κάποια στιγμή η κυβέρνηση του Αφγανιστάν να είναι σε θέση να αναλάβει από μόνη της, με τις δικές της δυνάμεις τη διακυβέρνηση της χώρας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου