ΤΟΠΙΚΑ

Χάος με τις προσαυξήσεις μηχανικών

χάος-με-τις-προσαυξήσεις-μηχανικών-600354

Μεγάλη αναστάτωση έφερε η απόφαση ΣτΕ ~ Καμία ενημέρωση και για τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων

Μπάχαλο επικρατεί στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων (ΤΣΜΕΔΕ) σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των προσαυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και την εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν και το Συμβούλιο της Επικρατείας κοινοποίησε την απόφασή του με την οποία απορρίπτει την προσφυγή του ΤΕΕ κατά του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) στις 13 Μαρτίου, ωστόσο μέχρι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει ενημερώσει για την αναδρομική ισχύ των προσαυξήσεων ή την από εδώ και στο εξής εφαρμογή τους.

Επιπλέον, η εγκύκλιος για τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει φτάσει στο τοπικό ΤΣΜΕΔΕ, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι μηχανικοί που απευθύνθηκαν εκεί να μην έχουν παρά την ενημέρωση ότι θα πρέπει να πληρώσουν το β’ εξάμηνο του 2014, προκειμένου να προχωρήσει η παλιά ρύθμιση για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ.

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον τεχνικό κόσμο με την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, καθώς οι εισφορές παρέμεναν «παγωμένες» χωρίς προσαυξήσεις για εφτά εξάμηνα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Ιδιαίτερα σε μία χρονική στιγμή, που ούτως ή άλλως οι μηχανικοί δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις υφιστάμενες ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο ποσοστό να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι προσαυξήσεις αν συνυπολογιστούν θα διογκώσουν τις ήδη συγκεντρωμένες οφειλές δυσανάλογα τουλάχιστον σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες.

Υπενθυμίζεται ότι η το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως των μηχανικών, με το σκεπτικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές το Σεπτέμβριο του 2012, οπότε είχε γίνει η προσφυγή του ΤΕΕ, δεν είχαν εκτελεστεί.

Η αίτηση ακυρώσεως των επίμαχων διατάξεων ( 2, 14 και 15 του ν. 3986/11) με τις οποίες επιβάλλονται οι προσαυξήσεις απορρίφτηκε, με το ΣτΕ να κάνει δεκτή την παρέμβαση του τότε υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τον Αύγουστο του 2012.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας υιοθέτησε τη θέση που πήρε τότε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, ζητώντας από τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ άμεση εφαρμογή των διατάξεων, με την επισήμανση ότι περαιτέρω καθυστέρησή τους θα δημιουργούσε σοβαρό δημοσιονομικό έλλειμμα δημοσιονομικών μέτρων.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας είχε διευκρινίσει ότι για τη συμπλήρωση της τριετίας για τη μετάταξη των ελεύθερων επαγγελματιών ασφαλισμένων από 1/1/93 και μετά σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία δεν θα συνυπολογίζεται ο χρόνος έμμισθου στο λοιπό χρόνο ασφάλισης. Αντιθέτως, η επιβολή πρόσθετης εισφοράς στην Ειδική Προσαύξηση για τους μέχρι 31/12 /92 ασφαλισμένους και η υποχρεωτική μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά 3ετία για τους από 1/1/93 ασφαλισμένους, θα καταλαμβάνει τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους έμμισθους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου