ΤΟΠΙΚΑ

Από καπρίτσιο έκαψε 30 Ι.Χ.!

από-καπρίτσιο-έκαψε-30-ι-χ-851206

Υπεράνω κάθε υποψίας ο κατηγορούμενος ως εμπρηστής με γκαζάκια 30 αυτοκινήτων στο κέντρο του Βόλου. Ο φόβος και ο τρόμος της πόλης τα τελευταία δύο χρόνια πήρε χθες το δρόμο για τις φυλακές μετά την επιτυχή πολύμηνη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, που κατάφερε να «δέσει» την υπόθεση.

Συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος με καλλιτεχνικές ανησυχίες –συγγραφέας και ηθοποιός σύμφωνα με πληροφορίες- ο 55χρονος από το Βόλο, κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του χθες στον ανακριτή.

Πρόσωπο γνωστό στους καλλιτεχνικούς και άλλους κύκλους έχει να επιδείξει και άλλες εξτρίμ επιθυμίες… μέσω του διαδικτύου.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση των τοπικών αρχών σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές έφτασε μπροστά σε αδιάσειστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία, που του χρεώνουν όλους τους εμπρησμούς των Ι.Χ. αυτοκινήτων στο κέντρο του Βόλου με εκρηκτικό μηχανισμό.

Εκτός των περιπτώσεων με τις εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα πολιτικών προσώπων, όπως του δημάρχου Βόλου πρόσφατα και του υφυπουργού Εσωτερικών παλαιότερα, για τα οποία η ευθύνη έχει αναληφθεί, ο 55χρονος συνταξιούχος φέρεται ότι είναι το πρόσωπο που άναβε το σπίρτο… των εκρηκτικών μηχανισμών σε δεκάδες αυτοκίνητα της πόλης μέχρι πρόσφατα.

Πολλές από τις υποθέσεις πρόκλησης εκρήξεων και φωτιάς σε οχήματα από τον Οκτώβριο του 2007 είχαν χρεωθεί σε άλλα δύο άτομα, ενός 52χρονου αρχικά και ενός 37χρονου στη συνέχεια.

Το ερώτημα που βασάνιζε τις τοπικές διωκτικές αρχές ήταν πώς μπορούσε να είχε εμφανιστεί στο Βόλο και τρίτο πρόσωπο με την ίδια εμμονή, να καταστρέφει δηλαδή αυτοκίνητα που δεν ήταν σωστά παρκαρισμένα.

Μετά την προφυλάκιση και του δεύτερου εμπρηστή, τον εγκλεισμό του συγκεκριμένα στην Ψυχιατρική Κλινική του Κορυδαλλού, οι εκρήξεις δεν έπαψαν να ταράσσουν νυχτερινές ώρες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ένα από τα κεντρικά σημεία της πόλης.

Η υπόθεση κυνηγήθηκε με ιδιαίτερη επιμονή από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Ο κατηγορούμενος σήμερα για τους εμπρησμούς είχε το… χάρισμα, εκτός από τον ευρηματικό τρόπο κατασκευής των μηχανισμών που χρησιμοποιούσε, να ελίσσεται με γρήγορο βάδισμα, από τα σημεία που χτυπούσε και να ξεφεύγει.

Από την πολύμηνη έρευνα ωστόσο προέκυψαν στοιχεία που κατάφεραν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του δράστη, ο οποίος κατηγορείται για 30 εμπρησμούς και εκρήξεις σε βάρος οχημάτων, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, αλλά και άμεσο κίνδυνο για τους ανθρώπους, από 23/10/2007 έως 30/4/2009.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και επιπλέον στοιχεία, που μπορούν να στοιχειοθετήσουν ενδεχομένως ακόμη περισσότερο την υπόθεση.

Το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματογνωμοσύνη ειδικών έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δύο προηγούμενοι συλληφθέντες για εμπρησμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, είχαν στη δράση τους πυρκαγιές αυτοκινήτων αλλά όχι με τη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών.

Από τις 20 Οκτωβρίου 2008, όταν ο δεύτερος εμπρηστής συνελήφθη και προφυλακίστηκε, άλλα 13 γκαζάκια έσκασαν κάτω από αυτοκίνητα, που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ο εμπρηστικός μηχανισμός που δημιουργούσε ο 55χρονος, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Βόλου μετά από ένταλμα προσωρινής κράτησης, χαρακτηρίζεται ευφυής.
Ήταν με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένος, που του έδινε τη δυνατότητα να απομακρύνεται από το σημείο αρκετά λεπτά πριν ο μηχανισμός εκραγεί.
Μέσα σε μπουκάλι τοποθετούσε αρκετό χαρτί κουζίνας, το τρυπούσε με δύο αναμμένα τσιγάρα και όταν οι φλόγες έφταναν σε σπίρτα στη βάση που ήταν με ειδικό τρόπο τοποθετημένα, αυξάνοντας απότομα τη θερμοκρασία και κάνοντας τα γκαζάκια, ένα ή δύο, να εκραγούν.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα τοποθετούσε κυρίως κάτω από παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν ακόμη ότι η αιτία των πράξεών του φέρεται να είναι η ακραία αντίθεσή του σε αυτοκίνητα που είχαν σταθμεύσει παράνομα και γενικά σε εκείνα τα οχήματα που είχαν σταθμεύσει με τρόπο που δημιουργούσαν προβλήματα στην ομαλή διέλευση και κίνηση των πεζών πάνω σε πεζοδρόμια και στις εισόδους των πολυκατοικιών.

Χθες απολογήθηκε στον ανακριτή και ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που του ασκήθηκε είναι για εμπρησμό και έκρηξη κατά συρροή από ιδιαίτερα επικίνδυνο άτομο.
Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου