ΤΟΠΙΚΑ

Προσπάθειες για την έκδοση Χριστοφοράκου

προσπάθειες-για-την-έκδοση-χριστοφορ-851206

Η αντίστροφη μέτρηση για το Μιχ. Χριστοφοράκο άρχισε. Ορατό είναι πλέον για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Ελλάδα, κάτι που ο ίδιος θα προσπαθήσει να αποφύγει με κάθε τρόπο. Είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαντλήσει όλα τα μέσα για να παραμείνει στη Γερμανία και να αποφύγει να λογοδοτήσει στη χώρα μας, όπου κατηγορείται για κακουργήματα που του δείχνουν το δρόμο της φυλακής.

Θα ζητήσει να
δικαστεί στη Γερμανία

Επικαλούμενος τη γερμανική του υπηκοότητα, ο Μιχ. Χριστοφοράκος θα θελήσει με όλους τους τρόπους να δικαστεί στη Γερμανία, καθώς οι κατηγορίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει εκεί θα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν τον στέλνουν στη φυλακή. Θα ισχυριστεί εξάλλου ότι τα αδικήματα έχουν τελεστεί στη Γερμανία και άρα η δίκη του θα πρέπει να γίνει εκεί, όπου οι ποινές με τις οποίες απειλείται είναι εξαγοράσιμες. Θα δώσει άλλωστε μάχη εκεί και για την παραγραφή, ενώ εάν θελήσει να συνεργαστεί με τις Αρχές ελπίζει να τύχει των ευεργετικών διατάξεων της γερμανικής νομοθεσίας. Ο Μιχ. Χριστοφοράκος θα προβάλει τις αντιρρήσεις του κατά του εντάλματος σύλληψης και της έκδοσής του στη χώρα μας, αναφέροντας μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων και του κινδύνου για τη ζωή του στη χώρα μας. Αρχικά, η υπόθεσή του θα κριθεί από το Εφετείο του Μονάχου και τελεσίδικα από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 40 ημέρες.

Η έκδοση στην Ελλάδα

Οι ελληνικές Αρχές ευελπιστούν ότι ο Μιχ. Χριστοφοράκος θα παραδοθεί στη χώρα μας. Ήδη έχουν αποστείλει όλα τα σχετικά έγγραφα που είχαν ζητήσει οι Γερμανοί, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο 4ος ειδικός ανακριτής ,για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εδώ και περίπου ένα μήνα, όταν δεν εμφανίστηκε για να απολογηθεί. Η γερμανική νομοθεσία πάντως δεν βλέπει με «καλό μάτι» την έκδοση Γερμανού υπηκόου σε άλλη χώρα, ιδίως αν σε αυτήν απειλείται με ισόβια. Έτσι, είναι σίγουρο ότι ο Μιχ. Χριστοφοράκος θα δώσει μάχη, γνωρίζοντας πολύ καλά πως ενδέχεται να είναι δύσκολη η έκδοσή του στη χώρα μας. Άλλωστε, για όλα αυτά εκτιμάται ότι έχει ενημερωθεί από τους δικηγόρους του στη Γερμανία. Με τον Έλληνα δικηγόρο του, πάντως, έχει να μιλήσει περισσότερο από 20 ημέρες.

Και ο Καραβέλας;

Το ενδεχόμενο να λογοδοτήσει στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα, εξετάζει και ο Χρ. Καραβέλας, που παραμένει φυγόδικος. Για το λόγο αυτό έχει απευθυνθεί και σε δικηγορικό γραφείο της Γερμανίας, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του. Βέβαια, αυτός δεν έχει στα χέρια του το ισχυρό χαρτί της γερμανικής υπηκοότητας, όπως ο Μιχ. Χριστοφοράκος. Θα υποστηρίξει, ωστόσο, και αυτός ότι τα αδικήματα έχουν τελεστεί στη Γερμανία και άρα εκεί θα πρέπει να δικαστεί, περιμένοντας μια ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου