ΤΟΠΙΚΑ

«Χαρακώματα» στα χωράφια ~ Αντιδρούν οι αγρότες στο ύψος των τελών άρδευσης

χαρακώματα-στα-χωράφια-αντιδρούν-ο-601421

Στα Λεχώνια δεν θα δηλώσουν τις αρδευόμενες εκτάσεις τους ενώ ο αγροτικός σύλλογος θα προσφύγει κατά του Κανονισμού

Στα χωράφια στήνονται τα νέα… χαρακώματα για το νερό της άρδευσης. Το ένα μετά το άλλο τα τοπικά συμβούλια κρίνουν τα τέλη για την άρδευση που πρότεινε η δημοτική αρχή ως υπερβολικά και ετοιμάζονται να αντιδράσουν, «καταργώντας» τον Κανονισμό και τα τέλη στην πράξη. Δεν θα δηλώσουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν ενώ ήδη αγροτικός σύλλογος από τα Λεχώνια προειδοποιεί με προσφυγή κατά του Κανονισμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο… τιμοκατάλογος με τα προτεινόμενα τέλη άρδευσης που έθεσε προς διαβούλευση η δημοτική αρχή μετά την ψήφιση του Κανονισμού από τη ΔΕΥΑΜΒ και προχθές από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, προκάλεσε αντιδράσεις ήδη από την πρώτη ανάγνωση.

Λεχώνια, Πορταριά, Μακρινίτσα, έχουν χαρακτηρίσει τα τέλη ως «εξωπραγματικά» και «απαγορευτικά για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας». Αντιδράσεις εκφράζονται και από την περιοχή της Ν. Αγχιάλου, όπου σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο Βόλου, Θεολόγο Διαμαντένια το αρδευτικό δίκτυο δεν στοίχισε τίποτα στο Δήμο.

Τα τέλη άρχισαν ήδη να συζητούνται σε επίπεδο τοπικών συμβουλίων. Τις προηγούμενες ημέρες, συνεδρίασε το τοπικό συμβούλιο Ανω Λεχωνίων προκειμένου να πάρει απόφαση επί του τιμολοκαταλόγου που τους παραδόθηκε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Ανω Λεχωνίων, Νίκο Νομικό, οι αγρότες βρίσκονται με τα… όπλα παρά πόδα. Ο τοπικός αγροτικός σύλλογος εμφανίζεται αποφασισμένος να καταθέσει προσφυγή κατά του Κανονισμού. Εχει ήδη κάνει την πρώτη του επαφή με δικηγόρο.

Επίσης, καλλιεργητές της περιοχής εμφανίζονται αποφασισμένοι να ακυρώσουν τον Κανονισμό στην πράξη. Εχουν εκφράσει τη διάθεση να μη δηλώσουν –όπως υπαγορεύεται από τον Κανονισμό- την έκταση των καλλιεργειών τους βάσει των οποίων θα χρεωθούν με τέλη άρδευσης.

Η έναρξη της αρδευτικής περιόδου βρίσκεται προ των πυλών, προς το παρών όμως οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η ΔΕΥΑΜΒ διεκδικεί να βγάζει τα έξοδα που πληρώνει μέσα από ανταποδοτικά τέλη και οι αγρότες αντιδρούν στα υψηλά –όπως τα χαρακτηρίζουν τιμολόγια. Όπως είναι γνωστό για τη διετία 2013- 2014 η ΔΕΥΑΜΒ επιβαρύνθηκε με έξοδα για την άρδευση ύψους 800.000 ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι ο τιμοκατάλογος με τα τέλη άρδευσης που παραδόθηκε στα τοπικά συμβούλια προβλέπει τα εξής τέλη:

Δ.Ε. Αισωνίας 0,45 ευρώ /κ.μ.

Δ.Ε. Αρτέμιδας

Τοπική Κοινότητα Αγ. Βλασίου 45 ευρώ ανά στρέμμα

Τοπική Κοινότητα Αγ. Λαυρεντίου 0,45 ευρώ ανά δέντρο

Τοπική Κοινότητα Ανω και Κάτω Λεχωνίων 45 ευρώ ανά στρέμμα

Δ.Ε. Πορταριάς

Τοπική Κοινότητα Πορταριάς- Κατηχωρίου 45 ευρώ ανά στρέμμα

Δ.Ε. Μακρινίτσας 10 ευρώ ανά ώρα

Δ.Ε. Αγχιάλου

Τοπική Κοινότητα Μικροθηβών 10 ευρώ ανά ώρα

Τοπική Κοινότητα Αϊδινίου 0,45 ανά κιλοβατώρα ή 0,45 ευρώ ανά κ.μ.

Δ.Ε. Αγριάς

Τοπική Κοινότητα Αγριάς- Δράκειας 0,30 ευρώ ανά δέντρο ή 45 ευρώ ανά στρέμμα

Δ.Ε. Ιωλκού 50 ευρώ ανά στρέμμα

Δ.Ε. Βόλου 60 ευρώ ανά στρέμμα.

Από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ δε, γίνεται λόγος για δυνατότητα μείωσης των τελών έως και 60% σε περίπτωση που η εκάστοτε τοπική κοινότητα που αρδεύεται από ανοιχτό δίκτυο άρδευσης επιλέξει τους υδρονομείς να πληρώνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές νερού άρδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου