ΤΟΠΙΚΑ

Τυφλέμποροι πάλι στο Βόλο

τυφλέμποροι-πάλι-στο-βόλο-602577

Εμποροποιούν την αναπηρία τους προκαλώντας τις αντιδράσεις του τοπικού Συλλόγου

Συνεργεία με τυφλούς ή ακρωτηριασμένους, επαίτες που εμπορεύονται την αναπηρία και πωλούν την αξιοπρέπεια για μερικά κέρματα, εμφανίστηκαν και πάλι στο Βόλο ενώ ανάλογα συνεργεία από άλλους συλλόγους της Αθήνας, αναπτύσσουν τη δράση τους σε Λάρισα και άλλες πόλεις της Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Το επίσημο αναπηρικό κίνημα κι εμείς ως Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες τυφλοί», είμαστε κάθετα αντίθετοι σε πρακτικές που εμποροποιούν την αναπηρία. Μας προσβάλει η πρακτική που θέλει τον ανάπηρο επαίτη», τονίζει ο ιδρυτής του Συλλόγου κ. Λάμπρος Παρασκευάς με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου για την εμφάνιση επαιτών στο Βόλο.

«Από καταγγελίες στο Σωματείο μας εμφανίστηκαν πάλι οι τυφλέμποροι στους δρόμους της Λάρισας, του Βόλου και σε άλλες θεσσαλικές πόλεις με συνεργεία που επαιτούν και εμπορεύονται την αναπηρία. Τα εν λόγω τυφλεμπορικά και γενικότερα σωματεία εμπορίας της αναπηρίας χρησιμοποιούν τόσο το όνομα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών όσο και το όνομα του σωματείου μας.

Με τον πιο κάθετο και κατηγορηματικό τρόπο το σωματείο μας καταδικάζει την εν λόγω πρακτική και δηλώνουμε απερίφραστα ότι ουδεμία σχέση έχουμε ούτε θέλουμε να έχουμε με αυτό το επαίσχυντο και κατάπτυστο φαινόμενο της συλλογικής και ατομικής επαιτείας που προσβάλει την αξιοπρέπεια των τυφλών και γενικότερα των αναπήρων.

Παρακαλούμε όλους τους συμπολίτες μας όπου ανταμώνουν τα εν λόγω συνεργεία να τα καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές ή εναλλακτικά το ελάχιστο να αρνούνται να συμβάλουν στην εκποίηση της αξιοπρέπειας του ανάπηρου πολίτη.»

Δίδυμο τυφλός και βλέποντας

«Τα συνεργεία που δρουν στο Βόλο, συνήθως είναι ένας τυφλός ή με πρόβλημα όρασης κι ένας βλέποντας ως συνοδός», εξηγεί ο κ. Παρασκευάς τονίζοντας πως υπάρχουν και καταγγελίες καταστηματαρχών για πιεστικές συμπεριφορές των συνεργείων. «Μας έχει καταγγελθεί ότι συνεργείο είχε εισέλθει σε κατάστημα και ζητούσε πιεστικά χρήματα διαφορετικά δεν θα αποχωρούσε. Άλλο πάλι δίδυμο, είχε σταθεί στην είσοδο καταστήματος δυσχεραίνοντας την είσοδο πελατών.

Από την Παρασκευή άρχισαν πάλι οι καταγγελίες στο Σύλλογό μας και σήμερα έγιναν περισσότερες. Φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Συλλόγου μας επειδή υπάρχει αυξημένη αναγνωρισιμότητα. Επικοινωνούν μαζί μας συμπολίτες και μας αναφέρουν «πέρασαν από εδώ οι δικοί σας και τους δώσαμε…», τονίζει ο κ. Παρασκευάς και ζητάει από τους συμπολίτες να αποκλείσουν τέτοιες πρακτικές, αρνούμενοι να δώσουν χρήματα στους επαίτες.

«Είναι προσβλητικό για μας που κάνουμε αγώνα για τα δικαιώματα του αναπηρικού κινήματος, που διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τα μέλη μας, κάποιοι να έρχονται να πουλάνε την αξιοπρέπεια του ανάπηρου, απλώνοντας το χέρι. Θέλουμε και τη συνδρομή της κοινωνίας στην προσπάθεια να αποκλείσουμε τέτοιες πρακτικές, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι γιορτές θα εμφανίζονται συχνότερα», κατέληξε ο κ. Παρασκευάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου