ΤΟΠΙΚΑ

«Το Ιράν δεν υποκύπτει», διαμηνύει ο Χαμενεΐ

το-ιράν-δεν-υποκύπτει-διαμηνύει-ο-χα-851206

Για διαρκή βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του μεταρρυθμιστικού κινήματος προϊδεάζει ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διαμηνύοντας ότι το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν «δεν θα υποκύψει» στην πίεση. Αγνοώντας τα τελεσίγραφα, οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους. Στο «κόκκινο» η ένταση με τη Βρετανία. Ιρανικές καταγγελίες για ανάμειξη της CIA…
Οι τελευταίες πληροφορίες από την Τεχεράνη αναφέρουν ότι εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας -κοντά στο Κοινοβούλιο-, αψηφώντας την άγρια καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους άνδρες της πολιτοφυλακής των Μπασίτζ, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Νωρίτερα, οι ειδικές δυνάμεις απώθησαν διά της βίας με κλομπ, δακρυγόνα Ιρανούς που είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι έξω από το ιρανικό Κοινοβούλιο. Η πλειοψηφία των διαδηλωτών απομακρύνθηκε και ένας μέρος πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία χωρίς να φωνάζει συνθήματα και να κρατά πανό.
Ο κεντρικός ηγέτης των διαδηλωτών, προεδρικός υποψήφιος Μιρχοσεΐν Μουσαβά δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και αρκετές ημέρες, ωστόσο στο δικτυακό του τόπο αναρτήθηκε την Τετάρτη μήνυμα της συζύγου του, η οποία ζητούσε την απελευθέρωση των συλληφθέντων και καλούσε σε συνέχιση των συγκεντρώσεων.
Στις δυναμικότερες διαδηλώσεις στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 εξαιτίας της αμφισβητούμενης επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχουν σκοτωθεί -κατά τις επίσημες αναφορές του καθεστώτος- 17 άτομα. Στους 600 υπολογίζονται οι συλληφθέντες, αντιφρονούντες, πολιτικοί, Ιρανοί και ξένοι δημοσιογράφοι.
Ανάμεσά τους ο Έλληνας Ιάσονας Αθανασιάδης που εργάζεται για την εφημερίδα Washington Times.
Ιερωμένοι που πρόσκεινται στους μεταρρυθμιστές είχαν καλέσει τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σε ημέρα πένθους για τους νεκρούς της κρατικής καταστολής, ανάμεσά τους την 26χρονη Νέντα Σολτάνι, η οποία έχει καταστεί σύμβολο του αγώνα των μεταρρυθμιστών. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ανά τον κόσμο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ιρανούς διαδηλωτές.
Προειδοποιεί
ο Χαμενεΐ
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανήλθε την Τετάρτη, διαμηνύοντας ότι το ισλαμικό κατεστημένο δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, και κλείνοντας ουσιαστικά οποιοδήποτε παράθυρο συμβιβασμού με την αντιπολίτευση.
Παράλληλα, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν με τη Βρετανία, την οποία το ισλαμικό καθεστώς έχει κατηγορήσει για κατασκοπεία και για υποδαύλιση των μετεκλογικών διαδηλώσεων.
Στο ενδεχόμενο υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων με τη Βρετανία αναφέρθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της G8 στην Ιταλία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Οι Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούσαν τη συνάντηση αυτή ως μία σπάνια ευκαιρία για τις χώρες που συμμετέχουν στην Ομάδα των Οκτώ να συναντηθούν με τις τοπικές δυνάμεις της περιοχής, όπως το Ιράν, και να συζητήσουν τους κοινούς τους στόχους για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου