ΤΟΠΙΚΑ

Τρίτο μήνα χωρίς ρεύμα το βαγόνι των Ηλιοτρόπιων

τρίτο-μήνα-χωρίς-ρεύμα-το-βαγόνι-των-ηλ-604112

Τρίτο μήνα χωρίς ρεύμα το βαγόνι των Ηλιοτρόπιων

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, μένει το βαγόνι του συνεταιρισμού ΑμΕΑ «Ηλιοτρόπια», που έχει… σταθμεύσει πλέον στην Πλατεία Πανεπιστημίου. Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του βαγονιού, που πλέον μένει κλειστό και τα πρωινά, δεν έχει αποκατασταθεί. Τα μέλη του συνεταιρισμού βλέπουν το Πάσχα να πλησιάζει και την προσπάθειά τους για την κατασκευή λαμπάδων και άλλων πασχαλινών ειδών να κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Οι περιπέτειες για το Βαγόνι όπου στεγάζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα «Ηλιοτρόπια», ένας συνεταιρισμός ατόμων με ανάγκες, ξεκίνησε από το τότε που αποφασίστηκε η μετακίνησή του από την Πλατεία του Αγίου Νικολάου, στην Πλατεία Πανεπιστημίου. Μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου, το «Βαγόνι» ηλεκτροδοτούνταν από την παροχή του επιχειρηματία που είχε στήσει στην ίδια πλατεία το καρουζέλ και το παγοδρόμιο για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Μόλις τα παιχνίδια ξεστήθηκαν, το βαγόνι έμεινε χωρίς ρεύμα. Τα μέλη του συνεταιρισμού, τις πρώτες ημέρες πουλούσαν τις δημιουργίες τους μέσα στο κρύο. Ούτε ταμειακή δεν μπορούσαν να έχουν και τις αποδείξεις έκοβαν χειρόγραφα. Τα βράδια όμως, δεν άντεχαν το τσουχτερό κρύο και το βαγόνι δεν λειτουργούσε. Υποσχέσεις ότι θα δοθεί λύση δεν υλοποιήθηκαν.

Οπως έγινε γνωστό, ο Δήμος Βόλου δεν έχει την υποχρέωση να ηλεκτροδοτήσει το βαγόνι, δεδομένου ότι ο συνεταιρισμός είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ασχέτως του πολύ μικρού τζίρου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Κλεάνθη Πράττο, από το 2009 με απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου, είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και ο Δήμος είχε αναλάβει την ηλεκτροδότηση και την κάλυψη όλων των εξόδων του τότε συνεταιρισμού ΑΡΓΩ που έκλεισε και μετά του συνεταιρισμού Ηλιοτρόπια. Το σκεπτικό ήταν ότι τα μέλη του συνεταιρισμού Ηλιοτρόπια είναι ΑμΕΑ και απασχολούνταν στις κοινωνικές δομές του Δήμου Βόλου. «Ετσι, ο Δήμος Βόλου με ευαισθησία κάλυπτε τις ανάγκες», σχολιάζει ο κ. Πράττος.

Πλέον το βαγόνι βρίσκεται για τρίτο μήνα χωρίς ρεύμα. Για να δώσει ρολόι η ΔΕΗ απαιτούνται έξοδα ύψους 300 ευρώ και μια σειρά δικαιολογητικών που επίσης είναι δαπανηρά.

Τα μέλη του συνεταιρισμού Ηλιοτρόπια, χάνουν καθημερινά το μεροκάματό τους, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Κινδυνεύουν όμως να χάσουν και την περίοδο του Πάσχα. «Εχουμε φθάσει λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα. Τα παιδιά αγωνίστηκαν για να κατασκευάσουν λαμπάδες και νέες σειρές κοσμημάτων για να μπορέσουν να δουλέψουν. Ο κόπος τους και τόσα έξοδα για την αγορά των πρώτων υλών κινδυνεύουν να χαθούν», επισημαίνει ο κ. Πράττος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου