ΤΟΠΙΚΑ

Αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών

αμοιβαίες-απελάσεις-διπλωματών-851206

Διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στη Βρετανία και το Ιράν με τις δύο χώρες να προβαίνουν σε απελάσεις διπλωματών με αφορμή τις εκλογές στο Ιράν.
Το Ιράν ζήτησε την απέλαση δύο διπλωματών της βρετανικής πρεσβείας στη χώρα. Κατά το Φόρεϊν Όφις, που δεν ανακοίνωσε τα ονόματά τους, ανήκουν στο διπλωματικό προσωπικό ενώ μεταξύ τους δεν συμπεριλαμβάνεται ο πρεσβευτής.
Σε απάντηση από τη Βρετανία πρόκειται να απελαθούν δύο Ιρανοί διπλωμάτες, ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.
Δήλωσε ακόμη απογοητευμένος από το ότι το Ιράν «μας έβαλε σε αυτή τη θέση», μιλώντας ακόμα για εντελώς αβάσιμες κατηγόριες εκ μέρους της Τεχεράνης.
Η κίνηση της κυβέρνησης βρήκε υποστήριξη και από την αντιπολίτευση.
Το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Ιράν ήταν αδικαιολόγητη και αβάσιμη και προσθέτει ότι είναι μία κίνηση να τιμωρηθεί η Βρετανία για τις αντιδράσεις της (όπως και άλλων δυτικών χωρών) σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η Βρετανία προτίθεται επίσης να απομακρύνει από το Ιράν τις οικογένειες των διπλωματών και άλλο μη απαραίτητο προσωπικό λόγω των βίαιων συγκρούσεων. Πάντως, για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στη χώρα δεν υπάρχει εντολή ή προτροπή να απομακρυνθούν αλλά τους συστήνεται να είναι πολύ προσεκτικοί.
Καταδίκη από
Μπαράκ Ομπάμα
Οργή και αποτροπιασμό για τη χρήση βίας από τις Αρχές του Ιράν κατά των διαδηλωτών δηλώνει ότι αισθάνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Απέρριψε επίσης ως «εντελώς ψευδείς και παράλογες» τις κατηγορίες του Ιράν ότι οι ΗΠΑ έχουν υποκινήσει τις διαδηλώσεις.
Η κυβέρνηση του Ιράν, πρόσθεσε, ότι πρέπει να εξετάσει το πώς οι πολίτες της βλέπουν τη νομιμότητα του αποτελέσματος των εκλογών.
Πιέσεις από τη Δύση
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να ζητούν, αλλά σε όχι ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, από το Ιράν να περιορίσει τη βία κατά των διαδηλωτών. Αρκετές κάλεσαν τους Ιρανούς πρεσβευτές στη χώρα τους και τους απηύθυναν προειδοποιήσεις και εκκλήσεις κατά της συνεχιζόμενης βίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων αν και δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα νοθείας ή άλλη αλλοίωση του αποτελέσματος. Ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε και αυτός τερματισμό της βίαιης καταστολής των Αρχών, επισημαίνοντας πάντως ότι πρέπει να συνεχιστεί και ο διάλογος για τα πυρηνικά.
Πάντως δεν έχουν διατυπωθεί αιτήματα για κυρώσεις ή άλλης μορφής πίεση κατά του Ιράν, ενώ βεβαίως παραμένουν ανοιχτά θέματα όπως ο διάλογος για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το Ιράν ζήτησε επίσης να μην αναμιγνύεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν στα εσωτερικά της χώρας.

Ντοκουμέντο
στο Διαδίκτυο

Λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε το Σάββατο η Νάντα Σολτάνι, μια 26χρονη κοπέλα που έτυχε να βρεθεί μεταξύ των διαδηλωτών στο Ιράν, το ανατριχιαστικό βίντεο με το θάνατό της έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του Faceboοk και του YouTube.
Η Νάντα, φοιτήτρια Φιλοσοφίας, σύντομα αναδείχθηκε σε μάρτυρα του αγώνα της ιρανικής αντιπολίτευσης, που εδώ και δέκα ημέρες αντιδρά στην «εκτεταμένη νοθεία» των εκλογών από την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ.
Η φωτογραφία με το πρόσωπό της γεμάτο αίμα εμφανίστηκε σε πλακάτ των διαδηλωτών, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
H Nάντα μιλούσε στο κινητό της τηλέφωνο όταν πυροβολήθηκε από άγνωστο. Ο γιατρός που έτυχε να βρίσκεται γύρω της και οι περαστικοί που έσπευσαν για βοήθεια δεν κατάφεραν να τη σώσουν.
Παραμένει άγνωστο γιατί πυροβολήθηκε ενώ δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Ίσως έφταιγε το γεγονός ότι μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο, ένα εργαλείο που η ιρανική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να φοβάται.
Φοβούμενη ότι η Νάντα θα αναδειχθεί σε μάρτυρα, η Τεχεράνη απαγόρευσε στην οικογένειά της να οργανώσει κανονική μουσουλμανική κηδεία και η άτυχη κοπέλα κηδεύτηκε σιωπηλά την Κυριακή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου