ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη φωτιά στο Πηγάδι Πτελεού

μεγάλη-φωτιά-στο-πηγάδι-πτελεού-851206

Τρεις εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες το μεσημέρι σε παραλιακές περιοχές του Πτελεού και σε απόσταση μισού χιλιομέτρου η μία από την άλλη. Οι δυνατοί άνεμοι έσπρωξαν τις πύρινες γλώσσες μέχρι και δύο χιλιόμετρα από τα σημεία πρόκλησης της φωτιάς. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων έσωσαν την τελευταία στιγμή οικισμούς και κατάφεραν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο λίγο πριν συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο προς τον Πτελεό.

Για εμπρηστικό σχέδιο έκαναν λόγο κάτοικοι της περιοχής, ενώ πληροφορίες ήθελαν να εντοπίζονται γκαζάκια κοντά στις εστίες. Ανέτοιμος εμφανίστηκε ο δήμος Πτελεού να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση. Χωρίς τοπικό σχέδιο, ούτε καν σχέδιο διαφυγής των κατοίκων –που ευτυχώς δεν χρειάστηκε- ο εκπρόσωπος του δήμου στο πρόσφατο έκτακτο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο δήλωνε ετοιμότητα. Η πράξη διέψευσε τη δημοτική αρχή…

Χιλιάδες ελαιόδεντρα σε έκταση τουλάχιστον 300 στρεμμάτων έγιναν αποκαΐδια από το πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι.

Από τρία σημεία γύρω από την παραθαλάσσια περιοχή «Λουτρό» ξεπήδησαν σχεδόν ταυτόχρονα οι πρώτες φλόγες. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν την επέκταση της φωτιάς και το μέτωπό της απλώθηκε μέχρι τη διασταύρωση για τη Λεύκη και κοντά στη ντίσκο Βάμος.

Δύσκολη μάχη έδωσε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Δώδεκα οχήματα και 45 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές τριών ομάδων από το Βόλο πάλεψαν μέχρι τις 5:30 το απόγευμα με τις φλόγες, μαζί με κατοίκους της περιοχής που βγήκαν στους δρόμους με τρακτέρ και υδροφόρα μηχανήματα.

Οι άνεμοι οδηγούσαν την πυρκαγιά προς κατοικίες των οικισμών στο Πηγάδι και το Λουτρό. Η πύρινη λαίλαπα έφτασε μέχρι τις αυλόπορτες των πρώτων σπιτιών αλλά και στον εξωτερικό χώρο της ντισκοτέκ. Τα οικήματα σώθηκαν την τελευταία στιγμή, αφού εκεί δόθηκε το μεγάλο βάρος της επιχείρησης υπό το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Αθ. Μπέη.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Έρικσον, που μόλις προχθές προσγειώθηκε στο Βόλο. Ρίψεις έγιναν και από τα δύο καναντέρ, τα οποία σταθμεύουν στη Ν. Αγχίαλο, μέχρι τη στιγμή όμως που αναχώρησαν για πυρκαγιά σε άλλο νομό της χώρας.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς έσπευσαν ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Μπ. Τσαμπάζης.

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως διαπίστωσαν, οι γεμάτες χόρτα εκτάσεις λειτούργησαν ως εύφλεκτη ύλη. Και ενώ ο κίνδυνος από το μένος της φωτιάς είχε περάσει, άρχισε η αξιολόγηση για την ετοιμότητα του δήμου.

Η δημοτική αρχή εμφανίστηκε άκρως ανέτοιμη και η μεγάλη πυρκαγιά αποκάλυψε την απουσία κάθε σχεδίου και μέτρου πρόληψης αλλά και κατάσβεσης.

Χωρίς οργανωμένες περιπολίες, χωρίς να έχει συγκληθεί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, δίχως μνημόνιο ενεργειών, ούτε καν σχέδιο για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων οικισμών, ο δήμος είχε δηλώσει στο τελευταίο ΣΝΟ ετοιμότητα…

Ακολούθησε σύντομη σύσκεψη του νομάρχη, του νομαρχιακού συμβούλου Πολιτικής Προστασίας και του δημάρχου Πτελεού. Για άλλη μια φορά έθεσαν τον δήμο προ των ευθυνών του, επισημαίνοντας όλες τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν και όσα ήδη θα έπρεπε να είχαν γίνει από την 1η Μαΐου.

Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε δραματική, ενώ οι κάτοικοι κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές διαμαρτύρονταν έντονα, καθώς δεν υπήρχαν ούτε πυροσβεστικοί κρουνοί.

Ο δήμος Πτελεού ήταν ένας από τους 18 ΟΤΑ που λάμβαναν χθες ένα νέο έγγραφο του εντεταλμένου Πολιτικής Προστασίας Μπ. Τσαμπάζη για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν.
Οι 18 δήμοι και κοινότητες κλήθηκαν να αποστείλουν άμεσα τα τοπικά αντιπυρικά σχέδια, με την επισήμανση ότι όλοι οι ΟΤΑ του νομού αποτελούν μέρος του συνόλου των φορέων που εμπλέκονται με τον συντονισμό της αντιπυρικής δραστηριότητας.
Οι δήμοι θα έπρεπε να είχαν ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση μέχρι τις 10 Μαΐου.
Και όμως στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν συνέταξαν τα τοπικά αντιπυρικά σχέδια και δεν προέβησαν στην επικαιροποίηση των μνημονίων ενεργειών.
Οι ΟΤΑ που έλαβαν χθες το έγγραφο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας είναι οι εξής: Αρτέμιδας, Αλμυρού, Φερών, Μουρεσίου, Σούρπης, Αγριάς, Αισωνίας, Αργαλαστής, Αφετών, Ζαγοράς, Κάρλας, Αγχιάλου, Πορταριάς, Πτελεού, Σκιάθου και οι Κοινότητες Κεραμιδίου, Τρικερίου, Ανάβρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου