ΤΟΠΙΚΑ

Εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή του ΤΕΕ

εκδόθηκε-η-απόφαση-του-στε-για-την-προσ-605143

Με το σκεπτικό ότι δεν είχαν εκτελεστεί οι προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών το Σεπτέμβριο του 2012, που προσέφυγε το ΤΕΕ κατά του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή των μηχανικών.

Η αίτηση ακυρώσεως των επίμαχων διατάξεων (2, 14 και 15 του ν. 3986/11) με τις οποίες επιβάλλονται οι προσαυξήσεις απορρίφθηκε με το ΣτΕ να κάνει δεκτή την παρέμβαση του τότε υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τον Αύγουστο του 2012.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας υιοθέτησε τη θέση που πήρε τότε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, ζητώντας από τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ άμεση εφαρμογή των διατάξεων με την επισήμανση ότι περαιτέρω καθυστέρησή τους θα δημιουργούσε σοβαρό δημοσιονομικό έλλειμμα δημοσιονομικών μέτρων.

Από 1ης Αυγούστου 2011 θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά δέκα ευρώ, η οποία καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ υπέρ του κλάδου αυτού.

Οι εισφορές που αναλογούν στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως 31 Ιουλίου 2011 κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών το έτος 2011.

Η προβλεπόμενη εισφορά των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ αποδίδεται στον ΟΑΕΔ έως 31 Δεκεμβρίου 2011 με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Για τη συμπλήρωση της 3ετίας για την μετάταξη των ελευθέρων επαγγελματιών ασφαλισμένων από 1/1/93 και μετά σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του χρόνου έμμισθου και ελεύθερου επαγγελματία, ενώ ως κριτήριο για τη συμπλήρωση τριετίας λαμβάνεται η ημερομηνία υπαγωγής στην Ειδική Προσαύξηση και όχι η ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ.

Το ΣτΕ υπενθυμίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ αποφάσισε να μην εφαρμόσει τις ρυθμίσεις μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν καθώς διαφωνούσε με τις επίμαχες διατάξεις και έστειλε τα ειδοποιητήρια του Α’ και Β’ εξαμήνου του 2012 σε όλους τους ασφαλισμένους μηχανικούς με τις τιμές που ίσχυαν πριν την ψήφιση των νόμων 3986/11 και 4019/11, ενώ δεν συμπεριέλαβε και την εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ μέχρι να καθοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία προσδιορίζεται η έννοια του άνεργου μηχανικού.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας είχε διευκρινίσει ότι για τη συμπλήρωση της τριετίας για τη μετάταξη των ελεύθερων επαγγελματιών ασφαλισμένων από 1/1/93 και μετά σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία δεν θα συνυπολογίζεται ο χρόνος έμμισθου στο λοιπό χρόνο ασφάλισης.

Αντιθέτως, η επιβολή πρόσθετης εισφοράς στην Ειδική Προσαύξηση για τους μέχρι 31/12 /92 ασφαλισμένους και η υποχρεωτική μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά 3ετία για τους από 1/1/93 ασφαλισμένους θα καταλαμβάνει τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους έμμισθους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου