ΤΟΠΙΚΑ

«Παγωμένα» κληροδοτήματα στο Πήλιο

παγωμένα-κληροδοτήματα-στο-πήλιο-605376

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΝΕΡΓΕΣ

Μεγάλες περιουσίες με ακίνητα κυρίως στην Αθήνα, ανενεργές καταθέσεις, απροσδιόριστος πλούτος από δεκάδες κληροδοτήματα, ιδρύματα και Κεφάλαια Αυτοτελούς Διαχείρισης, παραμένουν δίχως αξιοποίηση λόγω γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ξενοδοχείο 25 δωματίων στο κέντρο της Αθήνας, πολυκατοικία με δέκα γκαρσονιέρες, ακίνητα, οικόπεδα, μετοχές, καταθέσεις, είναι μέρος της περιουσίας κληροδοτημάτων και ιδρυμάτων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου που αν και προορίζονται για κοινωφελείς σκοπούς και υποτροφίες. ελάχιστα ανταποκρίνονται στη βούληση των διαθετών.

«Ενα πλέγμα από γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στον ορισμό συμβουλίων διοίκησης, σε εγκρίσεις οικονομικών στοιχείων κ.α., κρατούν παγωμένες εδώ και καιρό προσπάθειες αξιοποίησης περιουσιών. Την ίδια στιγμή, πολλοί δυνητικοί ωφελούμενοι παραμένουν χωρίς τη βοήθεια των κληροδοτημάτων», τονίζει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Πατής Κουτσάφτης.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να ενεργοποιηθούν ιδρύματα και κληροδοτήματα και να ενισχυθούν μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές κ.α. όσοι προσδιορίζονται στις διαθήκες των ευεργετών. Στο Δήμο υπάρχουν κληροδοτήματα και ιδρύματα με σημαντική περιουσία την οποία οφείλουμε όχι μόνο να διαφυλάξουμε αλλά και να αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο των όρων που έχουν θέσει οι διαθέτες. Το πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας κληροδοτημάτων και ιδρυμάτων, φαίνεται πως αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες και θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα», αναφέρει ο κ. Κουτσάφτης, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα για ζητήματα ακινήτων κληροδοτημάτων του Δήμου.

«Το Πολυμέρειο για παράδειγμα, έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητο στα Κάτω Πατήσια, ένα οικόπεδο το οποίο το έχει καταλάβει παράνομα ο Δήμος Αθηναίων, μετατρέποντάς το σε πάρκο. Ο Δήμος μας, επισημαίνει ο κ. Κουτσάφτης, είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κέρδισε την υπόθεση αλλά ακόμη η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί και το ακίνητο παραμένει αναξιοποίητο.

Αντίστοιχα, στην Πλατεία Βάθης στο κέντρο της Αθήνας, το Κληροδότημα Φιλίτσας Χριστοπούλου με έδρα τον Κισσό, διαθέτει το ξενοδοχείο 2 αστέρων «Κισσός» με 25 δωμάτια, το οποίο ανακαινίστηκε το 2004. Μετά την αποχώρηση του μισθωτή, το ξενοδοχείο ανέστειλε τη λειτουργία του.

Κινούμαστε στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του για να προκύψουν και πάλι έσοδα στο κληροδότημα, έσοδα τα οποία κατανέμονται ως εξής:

50% των εσόδων για χορήγηση υποτροφίας σε απόφοιτο Λυκείου, με καταγωγή τα χωριά του Αγ. Δημητρίου και Κισσού, ο οποίος θα εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμό λίαν καλώς ή άριστα.

25% των εσόδων για πραγματοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων

25% των εσόδων για συντήρηση του πνευματικού κέντρου Φιλίτσας Χριστοπούλου.

Επίσης στην οδό Φιλής, υπάρχει πολυκατοικία με δέκα γκαρσονιέρες, άλλα διαμερίσματα στην Αθήνα, τον Πειραιά κ.α.

Θα προχωρήσουμε προγραμματισμένα και αποφασιστικά, καταλήγει ο Δήμαρχος, αισιοδοξώντας να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δήμου μας.»

Σύμφωνα με παλαιότερη αποτύπωση, τα ιδρύματα και τα κληροδοτήματα είναι:

-Κασσαβέτειο κληροδότημα και Οικοκυρικό Σχολείο Ζαγοράς. Ο διαθέτης προβλέπει το κληροδότημα να χορηγεί 20 υποτροφίες σε αποφοίτους του Λυκείου Ζαγοράς, των οποίων ο πατέρας είναι προ της γεννήσεώς τους γραμμένος στα μητρώα αρρένων της τέως κοινότητας Ζαγοράς και εγκατεστημένος στη Ζαγορά.

– Κωλλέτειο Κληροδότημα Ζαγοράς. Χορηγεί υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό, σε αποφοίτους του Λυκείου Ζαγοράς (κατόπιν διαγωνισμού). Περιουσιακά στοιχεία: δύο εμπορικά καταστήματα, στη διασταύρωση Ερμού με Καρτάλη.

– Κληροδότημα Δημ. Πολυμέρη. Το διαχειρίζεται διαχειριστική επιτροπή υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Δημητριάδος. Χορηγεί υποτροφίες σε αριστούχους αποφοίτους του Λυκείου Ζαγοράς. Στην περιουσία του έχει μετοχές, καταθέσεις και τόκοι καταθέσεων, μισθώματα ακινήτων στην Αθήνα.

– Κληροδότημα Ν. Κρίτσκη. Το διαχειρίζεται το υπουργείο Παιδείας. Χορηγεί υποτροφίες προπτυχιακές σε καταγόμενους από τη Ζαγορά, κατόπιν διαγωνισμού.

– Κληροδότημα Κιμ. Πανταζόπουλου. Το διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών για τη χορήγηση υποτροφιών σε σπουδαστές ΑΕΙ.

– Κληροδότημα Γεώργιου Κανισκέρη. Παροχή υποτροφίας για αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε άριστο μαθητή του Σχολείου κατ’ εκλογή της κοινότητας και μετά την αποπεράτωση των σπουδών του σε άλλον εκλεγμένο μαθητή. Ο κληροδότης διέθεσε, επιπλέον, το πρώην σπίτι του στη Μακρυρράχη για αξιοποίηση.

– Κληροδότημα Δ. Νάσιου. Από την αξιοποίηση δύο ακινήτων, παροχή βοήθειας σε φτωχά ορφανά κορίτσια του Πουρίου για να έλθουν σε γάμο, καθώς και σε αναξιοπαθούντες γέρους και φτωχούς που θα κρίνει η Κοινότητα ότι έχουν ανάγκη.

– Κληροδότημα Ιωάννου Μυλώπουλου. Διαχείριση από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο Δημητριάδος. Παροχή ανά έτος τριών υποτροφιών σε αποφοίτους του Λυκείου Ζαγοράς για πανεπιστημιακές σπουδές.

– Κληροδότημα Δημητρίου Αντωνόπουλου. Σκοπός η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου. Στην περιουσία του έχει καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και στην Ελβετική Τράπεζα Schweizerische Kreditanstalt. Το κληροδότημα είναι ανενεργό.

– Κληροδότημα Ιωάννου Βλαμίτσα, έδρα Τσαγκαράδα. Διαθέτει γκαρσονιέρα στον Πειραιά.

– Κληροδότημα Βαρβάρας Μορφίδου, έδρα Μούρεσι. Τα έσοδα προέρχονται από τη μίσθωση παλαιάς οικίας στη διασταύρωση των οδών Βλαχάβα και Ανθ. Γαζή.

– Κληροδότημα Σοφ. και Ευαγγ. Αχιλλόπουλου. Βράβευση αριστούχων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου Τσαγκαράδας. Εκατό ευρώ για κάθε αριστούχο Γυμνασίου και 150 ευρώ για το Λύκειο (σύνολο έξι μαθητές, ένας για κάθε τάξη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

– Κληροδότημα Αχιλλόπουλου, έδρα Αθήνα. Υπεύθυνη για τη διαχείριση η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Προβλέπει χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

– Κληροδότημα Κάγια. Περιουσία του μισθώματα ακινήτων στην Αθήνα και σκοποί του η κατασκευή έργων στον Κισσό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου