ΤΟΠΙΚΑ

Δύσκολοι καιροί (και) για πρίγκιπες

δύσκολοι-καιροί-και-για-πρίγκιπες-851206

Μαύρη μέρα για την δημοσιογραφία σήμερα. Μια εφημερίδα η οποία κατά τα τέλη της δεκαετίας του 90 είχε την πρώτη κυκλοφορία, ξεπερνώντας τις διακόσιες χιλιάδες φύλλα ημερησίως, εκδίδει σήμερα το τελευταίο, το «συλλεκτικό» της φύλλο.
Η απόφαση έπεσε σαν κεραυνός στα κεφάλια των εργαζομένων. Ένας κεραυνός με τη μορφή μιας λιτής ανακοίνωσης από την πλευρά των ιδιοκτητών της εφημερίδας, δηλαδή του ζεύγους Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, που είχαν κάνει δυναμική είσοδο στον χώρο της ενημέρωσης, αγοράζοντας την εφημερίδα από το ίδρυμα που είχαν δημιουργήσει οι ιδρυτές της, το ζεύγος των αείμνηστων Άρη και Λίλιαν Βουδούρη.
Μαζί της κλείνει και ο ραδιοφωνικός σταθμός που είχε ιδρύσει ο άλλοτε πανίσχυρος εκδότης του «Επενδυτή» Μιχάλης Ανδρουλιδάκης, ως «Planet» και μετά την εξαγορά του από το ζεύγος Αγγελοπούλου ονομάσθηκε «City».
Αν προστεθεί και η ενημερωτική ιστοσελίδα «e-typos.com» που έκλεισε πρώτη από χθες το πρωί, μιλάμε για πάνω από χίλιους εργαζόμενους που μένουν χωρίς δουλειά.
Εκείνος ο τίτλος της παλιάς ταινίας «Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες» επαληθεύεται με τον πιο δραματικό τρόπο. Πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για πρίγκιπες που μέσα σε όλα τα άλλα αποφάσισαν να ασχοληθούν και με την ενημέρωση, έτσι για να ενισχύσουν την δύναμη τους, ούτε για εργολάβους και προμηθευτές όπλων και άλλων τινών, που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να υποστηρίξουν τις δουλειές τους, αλλά για μεροκαματιάρηδες τους Τύπου. Για εκδότες-δημοσιογράφους, όπως στην περίπτωση των περιφερειακών φύλλων.
Διαβάζω, από την ώρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση της οικογένειας Αγγελοπούλου, διάφορα σχόλια σε ιστολόγια ανθρώπων του Τύπου, για ευθύνες της κυβέρνησης που δεν στήριξε το συγκεκριμένο συγκρότημα. Μα αν η ζημιά μόνο για το ένα μέσα ενημέρωσης ήταν 5,5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, τι στήριξη να προσφέρει; Και μάλιστα μια κυβέρνηση οι υπεύθυνοι της οποίας για την επικοινωνιακή πολιτική, δεν έχουν αντιληφθεί τι «χρωστάνε» σε μικρές περιφερειακές εφημερίδες που η επιβίωσή τους θα ήταν άνετη αν, σε μερικές από αυτές, μοιράζονταν αυτά τα χρήματα της μιας ημέρας, για έναν ολόκληρο χρόνο.
Για να μην αναφερθώ στα τεράστια ποσά που δόθηκαν σε εκδότη τάχα «εθνικής κυκλοφορίας» εφημερίδας που ούτε στο όνειρο δεν έφτανε τα φύλλα μιας μέτριας περιφερειακής – και αφού τα πήρε την έκλεισε και αυτός.
Με τέτοιο κλίμα προκοπή μην περιμένετε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου