ΤΟΠΙΚΑ

Παρατυπίες χωρίς αλλαγή εκλογικού αποτελέσματος

παρατυπίες-χωρίς-αλλαγή-εκλογικού-απ-851206

Την ώρα που το Ιράν διχάζεται, με το ρήγμα μεταξύ Αχμαντινετζάντ και μεταρρυθμιστών να βαθαίνει και τους Αγιατολάχ να διαλέγουν στρατόπεδα, το Συμβούλιο των Φρουρών ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκαν μεν παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές, ωστόσο αυτές δεν αλλοιώνουν το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή την επανεκλογή του Ιρανού προέδρου.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο των Φρουρών ανακοίνωσε πως όντως σημειώθηκαν κάποιες παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου και ειδικότερα πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που συγκεντρώθηκαν σε 50 πόλεις ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου επισήμανε πως ο αριθμός των αμφισβητούμενων ψήφων ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με το CNN, εκπρόσωπος του Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι οι παρατυπίες που σημειώθηκαν στις συγκεκριμένες πόλεις δεν έχουν αξιοσημείωτη επίπτωση στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Πάντως, όπως επισημάνθηκε, οι όποιες καταγγελίες υποβάλλονται μέσω «νομικών οδών» θα εξετάζονται.
Οι ανακοινώσεις του Συμβουλίου των Φρουρών δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν νέα ένταση, καθώς ήδη ο μεταρρυθμιστής ηγέτης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί έχει απευθύνει κάλεσμα για νέες διαδηλώσεις, χαρακτηρίζοντας δικαίωμα τη διαδήλωση κατά του ψεύδους και της νοθείας στις εκλογές.
Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν να καταστείλουν τυχόν νέες διαδηλώσεις, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές να προετοιμαστούν για «επαναστατική αντιπαράθεση» εάν κατέβουν ξανά στους δρόμους.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης διέταξαν τους διαδηλωτές να «σταματήσουν το σαμποτάζ και τις ταραχές», λέγοντας ότι η αντίδρασή τους αποτελεί «συνομωσία» κατά του Ιράν.
Σήμερα η αστυνομία με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα προσπάθησε να διαλύσει συγκέντρωση εκατοντάδων διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στην κεντρική πλατεία της Τεχεράνης, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών για την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία του Ιράν.
Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι «άγνωστοι βάνδαλοι», όπως τους χαρακτήρισε, άνοιξαν πυρ το Σάββατο κατά πολιτών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του αριθμός ατόμων.
Νωρίτερα, από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχε γίνει γνωστό ότι 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, περισσότεροι από 100 έχουν τραυματισθεί και περίπου 500 έχουν συλληφθεί κατά τα επεισόδια του Σαββάτου. Υπολογίζεται ότι από την έναρξη των κινητοποιήσεων έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 19 άνθρωποι. Οι αρχές αναφέρονται στους διαδηλωτές ως «τρομοκράτες» και «στασιαστές», κάτι που αποτελεί ένδειξη για σκληρότερη αντιμετώπισή τους.
Υπενθυμίζεται ότι έχει απαγορευθεί η δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων, με τουλάχιστον 24 δημοσιογράφους να έχουν συλληφθεί και να έχει ανακοινωθεί η απέλαση του ανταποκριτή του BBC.
Το Ιράν κατηγορεί τη Δύση
Η επιτροπή εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να επανεξετάσει τις σχέσεις με τη Βρετανία, την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε για «παρεμβατικές παρατηρήσεις» αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.
Νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε χώρες της Δύσης ότι υποθάλπουν τα επεισόδια. «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επίσης στην Αμερική, αντί να καλούν τους ανθρώπους να καταφεύγουν στους δημοκρατικούς μηχανισμούς […] στηρίζουν ομάδες των διαδηλωτών», είπε ο Χάσαν Κασκαβί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου