ΤΟΠΙΚΑ

«Ενωμένοι κατά του ρατσισμού» είπαν ανήλικοι μετανάστες

ενωμένοι-κατά-του-ρατσισμού-είπαν-α-606487

Με μουσικοχορευτικό δρώμενο στην πλατεία Αγίου Νικολάου

Το ηχηρό μήνυμα ότι ο ρατσισμός δεν είναι κάπου εκεί μακριά, αλλά βρίσκεται δίπλα μας και μόνο ενωμένοι μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, έστειλαν χθες οι ανήλικοι μετανάστες αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται από την ΑΡΣΙΣ, οι μαθητές του σχολείου του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου και οι διδάσκοντες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Με μουσικό χορευτικό δρώμενο στην πλατεία Αγίου Νικολάου χθες το μεσημέρι παιδιά μετανάστες, ανήλικοι ΡΟΜΑ, μικροί τρόφιμοι, διδάσκοντες, όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Κώστας Μάγος, έδειξαν ότι ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση, όχι μόνο στο Βόλο αλλά πουθενά.

«Η συγκυρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού, που γιορτάζεται σήμερα 21 Μαρτίου, με το περιστατικό του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Γιάννενα, σε ένα χώρο εκπαίδευσης, είναι κάτι το οποίο μας θλίβει βαθύτατα. Ο σχολικός εκφοβισμός, αποτελεί μορφή ρατσισμού και επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι χρειάζεται ευαισθητοποίηση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είμαστε όλοι διαφορετικοί, μα ίσοι» είπε από την πλευρά της η υπεύθυνη του Ξενώνα Φιλοξενίας Ανήλικων Αιτούντων Ασυλο της Μακρινίτσας Ιωάννα Ρεπανά.

«Το γεγονός ότι εμείς δε βλέπουμε το ρατσισμό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Ο Ξενώνας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 13 παιδιά, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται σε οικογενειακή επανένωση και αναμένει την επόμενη εβδομάδα την παραπομπή άλλων 17.

Λυπάμαι, και το έχω ξαναδηλώσει, αλλά μετά από τόσα χρόνια δράσης – ευαισθητοποίησης οι εκρήξεις βίας, ο ρατσισμός για το φύλο, το χρώμα δυστυχώς συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ψυχολόγος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου Αργύρης Μπίρης επισήμανε ότι εντός ή εκτός του Ιδρύματος πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να προχωρήσουμε ως άνθρωποι στη ζωή.

«Τα στατιστικά του πληθυσμού του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου δείχνουν ότι υπάρχει υπεραντιπροσώπευση ΡΟΜΑ και αλλοδαπών παιδιών. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι φιλοξενούμενοι έχουν βρεθεί σε αντίξοες συνθήκες, προφανώς, λόγω οικογενειών θεμάτων, κοινωνικού αποκλεισμού και οικονομικών δυσχερειών, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε πράξεις, που τους οδήγησαν στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου», είπε χαρακτηριστικά.

Προς επίρρωση επισήμανε ότι οι φιλοξενούμενοι στο Ιδρυμα έχουν διπλασιαστεί και ανέρχονται στους 50.

«Το 20% των παιδιών είναι από περιοχές της Θράκης και της Πελοποννήσου καθώς και από γειτονικές βαλκανικές χώρες. Επίσης, ο ΡΟΜΑ πληθυσμός ανέρχεται άνω του 80%, στοιχείο πολύ χαρακτηριστικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσοστό τους είναι ισχνή μειονότητα στο γενικό πληθυσμό», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου