ΤΟΠΙΚΑ

Φάρος Πολιτισμού το νέο Μουσείο

φάρος-πολιτισμού-το-νέο-μουσείο-851206

Με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια, αλλά και με ηχηρές απουσίες ξένων ηγετών που είχαν προσκληθεί, έγιναν χθες βράδυ τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Στην τελετή ήταν παρόντες συνολικά 300 επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο Μπαρόζο και τρεις επίτροποι.
Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.

Για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα βρέθηκαν ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουέν Ταν Ντουνγκ και πρωθυπουργοί άλλων βαλκανικών κρατών.
Παρόντες ήταν, επίσης, έξι υπουργοί Εξωτερικών, 21 υπουργοί Πολιτισμού, καθώς και ο πρόεδρος της UNESCO Κοϊχίρο Ματσουούρα.
Στη λίστα των προσκεκλημένων βρίσκονταν ακόμα διευθυντές μουσείων και άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού.

Ακύρωσε ο Ερντογάν
την επίσκεψή του

Αναβλήθηκε η ολιγόωρη μετάβαση του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε, με δική του πρωτοβουλία, σήμερα στις 13:30, στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον ενημέρωσε ότι λυπάται που δεν θα μπορέσει να παραστεί, όπως είχε προγραμματίσει, στα σημερινά εγκαίνια του Νέου Μουσείου τις Ακρόπολης, λόγω προβλήματος υγείας.
» Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε στον κ. Καραμανλή την επιθυμία του να έλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, για να επισκεφθούν μαζί το Μουσείο.»
Στη συνάντηση επρόκειτο να τεθούν τα θέματα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, αλλά και της διακίνησης παράνομων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ελλάδα.
Νωρίς το πρωί ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Νίκολα Σπίριτς, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τα εγκαίνια του μουσείου.

Οι επισκέψεις

Από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το Μουσείο και ειδικότερα όσοι κάνουν κράτηση μέσω του συστήματος e-ticketing που δεν θα ξεπερνούν σε τρεις ημερήσιες ζώνες, τα 2.550 άτομα για τρεις ημέρες.
Η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ το 2010 θα φτάσει τα 5 ευρώ.
Από το 2011 η τιμή του εισιτηρίου θα προβλεφθεί με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες ηλικιωμένων, παιδιών, φοιτητών, αναπήρων, ενώ με το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θα προσδιορίζεται ακόμα και η ώρα της επίσκεψης στο Μουσείο.

Το Κογκρέσο
για τα Μάρμαρα

Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι σε θέση να τα προφυλάξει καλύτερα από το Βρετανικό Μουσείο, ζητούν με τροπολογία την οποία κατέθεσαν πρόσφατα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δημοκρατικός βουλευτής Ντόναλντ Πέιν και ο ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι ο Παρθενώνας αποτελεί την κορυφαία έκφραση της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας των Ελλήνων, σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οικουμενικό σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας, αλλά και σημείο προσευχής για Αρχαίους Ελληνες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Για όλους αυτούς τους λόγους, συνεχίζουν οι Αμερικανοί βουλευτές, τα Μάρμαρα αποτελούν ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τους Ελληνες αλλά όλο τον κόσμο.
Τονίζεται επίσης ότι ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Παρθενώνας από την Αμερική αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει αποτελέσει το πρότυπο για πολλά κτίρια αμερικανικών πόλεων, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το Μνημείο του Λίνκολν, στην Ουάσιγκτον.
Επισημαίνεται επίσης ότι τα Μάρμαρα είχαν σχεδιασθεί ως αναπόσπαστο τμήμα του Παρθενώνα, και μπορούν να γίνουν αντικείμενο θαυμασμού μόνο ευρισκόμενα κοντά στην Ακρόπολη, ενώ τονίζεται ότι η επιστροφή τους θα αποτελούσε ένδειξη του σεβασμού της Βρετανίας προς την κλασική τέχνη, ενώ δεν θα δημιουργούσε νομικό προηγούμενο, ούτε θα επηρέαζε την ιδιοκτησία ή χρήση άλλων αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία των ΗΠΑ ή άλλων χωρών.
Η τροπολογία αναφέρει ότι με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η Ελλάδα είναι σε θέση να προφυλάξει πολύ καλύτερα τα Μάρμαρα από ό,τι το βρετανικό Μουσείο, και υπό αυτό το πρίσμα καλείται «η κυβέρνηση της Βρετανίας να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική με στόχο τη διευκόλυνση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου