ΤΟΠΙΚΑ

«Πρώτα εθνικές εκλογές και μετά Πρόεδρο Δημοκρατίας»

πρώτα-εθνικές-εκλογές-και-μετά-πρόεδ-851206

Την πρόθεσή του να επιβάλλει πρόωρες εκλογές αποσαφηνίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ναι μεν λέει ότι θα στηριχθεί ο Καρ. Παπούλιας στις προεδρικές εκλογές, προσθέτει όμως ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει πρώτα εθνικές εκλογές και μετά συνεννόηση για την εκλογή του Προέδρου.
Οπως φαίνεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργήθηκε με το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών και να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Προσθέτοντας ότι ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει το θέμα των σκανδάλων ακόμη και αν έχουν παραγραφεί με την απόφαση του κ. Καραμανλή να κλείσει τη Βουλή.
Συγκεκριμένα για το θέμα των εκλογών ο κ. Γ Παπανδρέου αναφέρει:
«Καθήκον μας σε κάθε περίπτωση είναι να υπηρετούμε το συμφέρον της χώρας. Αυτό θα καθορίσει τη στάση μας και στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ξεκαθάρισα εγκαίρως ότι θέλουμε συναινετική εκλογή και ότι θα στηρίξουμε την επανεκλογή του κ. Παπούλια που έχει τιμήσει το αξίωμα κατά τον καλύτερο τρόπο, εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε το αξίωμα και το πρόσωπο είναι η εκλογή του Προέδρου να γίνει από ένα Κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή».
Παράλληλα για το θέμα των συνεργασιών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Θα αποδείξουμε στην πράξη την ειλικρίνεια των προθέσεών μας, απευθύνοντας κάλεσμα συνεργασίας και την επαύριο τη αυτοδύναμης νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας, γιατί πολλαπλασιάζει δυνάμεις, δημιουργεί συναινέσεις για την κινητοποίηση των πολιτών για τις μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές που θα δρομολογήσουμε.
Εμείς δεν θέτουμε κανένα προαπαιτούμενο, δεν έχουμε καμιά προκατάληψη για το εύρος και τη μορφή ενός διαλόγου για τη συνεργασία. Είμαστε ανοιχτοί σ’ ένα γόνιμο και ειλικρινή διάλογο. Ελπίζω πως θα βρούμε ανταπόκριση».
Ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί άνοιγμα και στους πολίτες, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές επέλεξαν τη στάση της αποχής, ερμηνεύοντας μεγάλο μέρος αυτής της στάσης ως απογοήτευση για τη δυνατότητα κάποιων αλλαγών. Απευθυνόμενος σε αυτούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει:
«Δεν υποτιμούμε την αποχή. Κινείται βέβαια σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που εμφανίζεται επισήμως. Ενισχύθηκε και για αντικειμενικούς λόγους, όπως το τριήμερο και το κόστος μετακίνησης σε περίοδο κρίσης. Δεν θεωρώ ότι το να παραδίδεις τη δύναμη της ψήφου σου είναι «μαγκιά». Ωστόσο, η αποχή –ένα μέρος της– εκφράζει κάτι: την έλλειψη ελπίδας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Τη βαθιά απογοήτευση για την πορεία των πραγμάτων. Τη διαπίστωση ότι το πολιτικό σύστημα νοσεί βαθιά. Σε αυτούς τους πολίτες λέμε: το μήνυμά σας είναι ισχυρό. Συμμεριζόμαστε την κριτική σας. Ελάτε τώρα να αλλάξουμε τα πράγματα. Οχι με την αποχή, αλλά με τη συμμετοχή. Η μόνη μάχη που ποτέ δεν κερδίζεται, είναι η μάχη που δεν δίνεται. Θα δώσουμε όλοι μάχη –κι εγώ προσωπικά– κατά της μοιρολατρίας και της παραίτησης. Η δεξαμενή της αποχής, αν αφυπνιστεί, θα ενισχύσει το ρεύμα των πολιτών που θα στηρίξει τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται η χώρα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου