ΤΟΠΙΚΑ

«Η καθαριότητα της πόλης θέλει δουλειά ακόμη»

η-καθαριότητα-της-πόλης-θέλει-δουλει-851206

«Από τον επόμενο Σεπτέμβριο θα μπορείτε να μας κρίνετε αυστηρά», λέει στη συνέντευξή του σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Οικονομικών Χρήστος Τσαμπρινός, καθώς στα άμεσα σχέδια της υπηρεσίας Καθαριότητας είναι η στελέχωση της με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ο Χρήστος Τσαμπρινός δεν μασά τα λόγια του και παραδέχεται πως αυτή τη στιγμή η υπηρεσία είναι ανεπαρκής. Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα «νοικοκυρεμένο οικονομικά» πλέον δήμο, ενώ δεν τον ενοχλεί η σύγκριση με τον προκάτοχό του Βαγγέλη Καπούλα, ωστόσο «έχουμε διαφορετική αντίληψη και φιλοσοφία». Δηλώνει τη συμπαράστασή του στο πρόσωπο του Δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη και για τη νέα τετραετία, καθώς «η αντίληψη που διαχειρίζεται τη μιζέρια και υιοθετεί τη μηδενιστική κριτική είναι ξεπερασμένη, δεν μας αφορά και είμαστε όλοι, μα όλοι, διατεθειμένοι να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε, αναμένοντας από την τοπική κοινωνία να κρίνει και να εκτιμήσει την προσφορά μας, ώστε να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία».

1. Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία καθαριότητας;

Η έλλειψη προσωπικού αλλά και σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού αποτελούν τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες στη λειτουργία της υπηρεσίας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι λόγω της λήξης των συμβάσεων ή καθυστέρησης επιλογής μέσω ΑΣΕΠ, η υπηρεσία αυτή τη στιγμή εργάζεται με 40 άτομα λιγότερα από αυτά που απαιτούνται για να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Και βεβαίως έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού σε μια υπηρεσία δυναμική με μεταβαλλόμενες ανάγκες. Με την έννοια αυτή κληρονομήσαμε προβλήματα του χθες που χρήζουν αντιμετώπισης σήμερα για να είμαστε παρόντες και επαρκείς αύριο.

2. Εφόσον εφαρμόζεται το σύστημα της ανακύκλωσης, που σημαίνει ότι ο όγκος των σκουπιδιών έχει μειωθεί σημαντικά, δεν θα έπρεπε να είναι σε καλύτερο επίπεδο η καθαριότητα στην πόλη μας;

Καταρχήν οφείλω να επισημάνω ότι είναι μεγάλη επιτυχία του δήμου η ανακύκλωση και είναι αποτέλεσμα του υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικής συνείδησης των συμπολιτών μας. Η ανακύκλωση δεν είναι φυσικά ξεκομμένη από την καθαριότητα. Προστέθηκε παράλληλα ένα δεύτερο λειτουργικό και επιχειρησιακό σύστημα. Φαινομενικά έχει περιοριστεί ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων. Τα στοιχεία όμως του πρώτου 3μήνου 2009 δείχνουν το αντίθετο. Δηλαδή ο συνολικός όγκος και το βάρος κατ’ επέκταση των απορριμμάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2008 είναι αυξημένος. Επομένως η όποια μείωση του όγκου από την ανακύκλωση υπερκαλύφθηκε από την προαναφερόμενη αύξηση.

3. Υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση της υπηρεσίας με επιπλέον προσωπικό και αν ναι, μέσω ποιων διαδικασιών θα γίνουν οι προσλήψεις;

Βεβαίως ναι και είναι ενταγμένη στο νέο αναβαθμισμένο και επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο του τομέα Καθαριότητας. Οι δε προσλήψεις των δήμων μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ τον επόμενο μήνα έρχονται να συντομεύσουν το χρόνο της υλοποίησης αυτού του σχεδίου. Η καθαριότητα θα στελεχωθεί με 57 περίπου άτομα όλων των ειδικοτήτων (χειριστές, οδηγούς, εργάτες κλπ.) και τότε θα μπορείτε από τον επόμενο Σεπτέμβριο να μας κρίνετε όσο αυστηρά γίνεται.

4. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός στην υπηρεσία Καθαριότητας σε τι επίπεδο βρίσκεται;

Δεν μας ικανοποιεί η αποτελεσματική διαχείριση τού σήμερα, γιατί βάζουμε τον πήχη ψηλά. Ήδη προμηθευτήκαμε τέσσερα ατομικά σάρωθρα πεζού χειριστή, λύνοντας το πρόβλημα στο κέντρο της πόλης, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα δημοσιευτεί δημόσιος – διεθνής διαγωνισμός ύψους 1,3 εκ. ευρώ για την προμήθεια τριών απορριμματοφόρων, δύο μηχανικών σαρώθρων και ενός σύγχρονου πλυντηρίου κάδων με την μέθοδο του leasing. Ελπίζουμε δε ότι τον επόμενο χρόνο με την ίδια μέθοδο θα έχουμε αλλάξει το σύνολο του εξοπλισμού, γιατί είναι μεγάλη ευκαιρία με τη δυνατότητα του leasing να έχουμε καινούργια μηχανήματα, χωρίς ο δήμος να εκταμιεύσει υπέρογκα ποσά. Σε τελευταία ανάλυση τα χρήματα που θα δίναμε για επισκευές των απαρχαιωμένων μηχανημάτων, θα τα δώσουμε ως δόση στο leasing και θα έχουμε ένα καινούργιο και σύγχρονο εξοπλισμό.

5. Σας ενοχλεί να σας συγκρίνουν με το προκάτοχό σας στην υπηρεσία Καθαριότητας Βαγγέλη Καπούλα;

Κάθε σύγκριση ευπρόσδεκτη και μάλιστα όταν πρόκειται για συναδέλφους με θετικό έργο. Όμως έχουμε διαφορετική αντίληψη και φιλοσοφία. Προσωπικά θεωρώ ότι η λειτουργία ενός τέτοιου μεγάλου τομέα, όπως η Καθαριότητα, δεν πρέπει να είναι προσωποκεντρική, γιατί οι δομές και οι υποδομές πρέπει να είναι παντός καιρού, βασιζόμενες κύρια στην υπηρεσιακή ιεραρχία αλλά και μη εξαρτώμενες από την βούληση του εκάστοτε αντιδημάρχου. Προσπαθώ λοιπόν να περάσω μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία και να δημιουργήσω εκείνες τις προϋποθέσεις με θεσμικές και στρατηγικές δικλείδες, που η βασική οργανωτική δομή της υπηρεσίας να είναι σταθερή και διαρκής, βασιζόμενη καθαρά στα υπηρεσιακά στελέχη αλλά και στην εμπειρία και τη φιλοτιμία των απλών εργατών, τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα.

6. Με την ιδιότητά σας του Αντιδημάρχου των Οικονομικών τα οικονομικά του Δήμου Βόλου έχουν βελτιωθεί, καθώς ο δήμος πέρυσι πέρασε πολλούς οικονομικούς κραδασμούς;

Είναι αλήθεια ότι κληρονομήσαμε ως δημοτική αρχή μεγάλες οικονομικές μετασεισμικές δονήσεις. Όμως με σκληρή δουλειά και σωστή διαχείριση τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Ποτέ δεν είχε ο δήμος να πληρώνει σε 45 μέρες τους προμηθευτές του. Ποτέ δεν είχε φτάσει ένα σημαντικό ποσό ως υπόλοιπο ταμείου. Και βεβαίως όλοι οι οργανισμοί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που δεν οφείλονται στο δήμο αλλά σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, λαμβάνουν το αντίτιμο των προγραμματικών συμβάσεων στην ώρα τους. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε τη σημαντική μείωση των δαπανών το πρώτο 6μηνο του 2009 που αγγίζει το 20%, τότε ανεπιφύλακτα μιλάμε για ένα νοικοκυρεμένο πλέον δήμο.

7. Με απλά λόγια και βάσει της οικονομικής κατάστασης στο δήμο μπορούμε να μιλήσουμε για ένα «χρεωμένο μαγαζί» ή για ένα μαγαζί που ναι μεν οφείλει, αλλά έχει και να λαμβάνει;

Βιωματικά και ιστορικά ο όρος «μαγαζί» μού είναι πολύ συμπαθής, αλλά δεν θα τον υιοθετούσα για ένα τόσο ζωντανό αυτοδιοικητικό οργανισμό, όπως είναι ο Δήμος Βόλου, με έντονο το κοινωνικό στοιχείο. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια οικονομική μονάδα νοικοκυρεμένη, βιώσιμη, με ανεβασμένους τους δείκτες αποτελεσματικότητας αλλά και της σχέσης οικονομικού κόστους – κοινωνικού οφέλους. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Για παράδειγμα παραλάβαμε ένα έλλειμμα 5 εκ. ευρώ περίπου και μέσα σε ένα χρόνο το μειώσαμε κοντά στο μισό και στο τέλος του έτους προβλέπω πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα μιλάμε για πλεόνασμα στο δήμο. Δεν νομίζετε ότι αυτό το λογιστικό-οικονομικό κόστος έχει το ανάλογο κοινωνικό του όφελος;

8. Τι εξοικονόμηση πόρων θα επιφέρει η συγχώνευση των υπηρεσιών του δήμου;

Οι οικονομίες κλίμακες από τις συγχωνεύσεις θα ξεπεράσουν τα 3 εκ. ευρώ ετησίως. Το 1 εκ. ευρώ θα προέλθει από το προσωπικό των οργανισμών που θα έλθει στο δήμο και τα υπόλοιπα 2 εκ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων των οργανισμών, που έως τώρα ήταν ανεξέλεγκτη. Βεβαίως η αντίθετη άποψη όσον αφορά στο προσωπικό λέει ότι αντί να το πληρώνουν οι οργανισμοί θα το πληρώνει ο δήμος και δεν υπάρχει εξοικονόμηση χρημάτων. Όμως δεν είναι έτσι, γιατί ο δήμος ήταν αναγκασμένος να προσλάβει μέσω ΑΣΕΠ προσωπικό για τις ανάγκες του, που αν το έκανε, θα πλήρωνε και το κόστος των νέων προσλήψεων αλλά και το κόστος του πλεονάζοντος προσωπικού στους οργανισμούς.

9. Είστε υπέρ της θέσπισης τοπικών φόρων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να γίνει ο δήμος φορομπήχτης, αλλά εφόσον εκχωρούνται καθημερινά σχεδόν αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία π.χ. σχολικοί φύλακες, επισκευές σχολείων κλπ. πρέπει να συνοδεύονται οι αρμοδιότητες αυτές και από ανάλογους πόρους. Πάντως ακόμα και αν υιοθετήσει κανείς ένα τοπικό φόρο, αυτός πρέπει να είναι ευθέως ανταποδοτικός για κοινωνικό έργο προς τους πολίτες.

10. Το 2010 εκλογές. Ο Χρήστος Τσαμπρινός θα είναι και πάλι μαζί με τον Αλέκο Βούλγαρη;

Πριν από δύο χρόνια μια ισχυρή και καταξιωμένη ομάδα κοινωνικά, επαγγελματικά, επιστημονικά και πολιτικά, με επικεφαλής το σημερινό δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη, παρουσίασε για πρώτη φορά ένα στρατηγικό σχέδιο για το Βόλο του μέλλοντός μας, για το Βόλο που ονειρευόμαστε. Οι πολίτες μάς τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Δύο χρόνια κάναμε πολλά. Και όσοι προσπαθούν να αλλοιώσουν την εικόνα του έργου, του όποιου έργου έχει γίνει, που κατά την άποψή μου είναι σημαντικό και θα φανεί πολύ γρήγορα, δεν αδικούν μόνο εμάς, αλλά προσβάλλουν και την νοημοσύνη των συμπολιτών μας. Οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν το εφαλτήριο για να δημιουργήσουμε το Βόλο της επόμενης 20ετίας ως πρωταγωνιστή, με ένα αναβαθμισμένο γεωοικονομικό και αναπτυξιακό ρόλο όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η άλλη αντίληψη που διαχειρίζεται την μιζέρια και υιοθετεί τη μηδενιστική κριτική είναι ξεπερασμένη, δεν μας αφορά και είμαστε όλοι, μα όλοι, διατεθειμένοι να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε, αναμένοντας από την τοπική κοινωνία να κρίνει και να εκτιμήσει την προσφορά μας, ώστε να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου