ΤΟΠΙΚΑ

Ακριβότερα βενζίνη, κινητά, τσιγάρα…

ακριβότερα-βενζίνη-κινητά-τσιγάρα-851206

Αρον – άρον προσπαθεί η κυβέρνηση να περισώσει τον προϋπολογισμό ο οποίος κινείται εκτός ελέγχου εμφανίζοντας στο πρώτο πεντάμηνο αποκλίσεις που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ.
Έτσι από 1ης Ιουλίου έρχονται αυξήσεις σε βενζίνη κινητά και τσιγάρα καθώς εντός την επόμενης εβδομάδας ή το αργότερο ως το τέλος του τρέχοντος μηνός το υπουργείο Οικονομίας θα ανακοινώσει τα νέα εισπρακτικά μέτρα με έμφαση στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Όμως και μέσα στο οικονομικό επιτελείο διατυπώνεται η εκτίμηση πως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί η εξαγγελθείσα δημοσιονομική προσαρμογή ακόμη και μετά την λήψη των συγκεκριμένων μέτρων η απόδοση των οποίων θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι για να μειωθεί το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2009 θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο να εξευρεθούν περί τα 7,2 δισ. ευρώ από αύξηση των εσόδων και περιστολή των δαπανών.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση στο εσωτερικό θα εμφανίζεται πιστή στις δεσμεύσεις της ενόψει των πιθανών πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο αλλά παράλληλα θα διαπραγματεύεται στο παρασκήνιο με την Κομισιόν παράταση ενός έτους για την διάρκεια της κοινοτικής επιτήρησης ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% το 2011 και όχι το 2010.
Στην παρούσα φάση γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομία προκειμένου να καταλήξουν στα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται μία δυστοκία καθώς αναζητούνται και κοινωνικές παροχές χαμηλού κόστους οι οποίες θα αμβλύνουν τις εντυπώσεις της επικείμενης φοροεπιδρομής.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορολογικό πακέτο περιλαμβάνει:
-Αυξήσεις κατά 10% – 15% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στην βενζίνη. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης της αμόλυβδης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά το λίτρο. Από την αύξηση υπολογίζεται πως τα πρόσθετα έσοδα του δημοσίου θα κυμανθούν μεταξύ 400 και 600 εκατ. ευρώ.
-Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν τα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού με αποτέλεσμα να ανέβουν οι λιανικές τιμές πώλησης των τσιγάρων κατά 10 έως 30 λεπτά το πακέτο.
-Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Το τέλος κυμαίνεται σήμερα από 2 ευρώ έως 10 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού.
-Επιβολή φόρου 10% στα καρτοκινητά τηλέφωνα. Το τέλος θα υπολογίζεται σε κάθε ανανέωση χρόνου ομιλίας και θα αφαιρείται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης. Το μέτρο αυτό αναμένεται να φέρει στα ταμεία του δημοσίου περίπου 100 εκατ. ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου