ΤΟΠΙΚΑ

«Η εκπαίδευση καταργεί το ρατσισμό»

η-εκπαίδευση-καταργεί-το-ρατσισμό-608356

Σπουδαία τα αποτελέσματα προγράμματος για τη στήριξη των ΡΟΜΑ

Το μήνυμα ότι τα όρια της διάκρισης δεν υπάρχουν, όταν η εκπαίδευση προωθεί τη συμβίωση και τη συνύπαρξη μετέφεραν χθες στην εκδήλωση, με θέμα «Διαφορετικότητα: Είμαστε μαζί» στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» οι μαθητές των 10ου και 17ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου, καθώς και η ομάδα μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου Αλιβερίου «Οι Ρομαλέοι».

Στην πολιτιστική διοργάνωση της Μητρόπολης Δημητριάδος, της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και του Προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι μαθητές έπαιξαν θεατρικά δρώμενα, τραγούδησαν, απέδειξαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η εκπαίδευση παίζει ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνική ένταξη.

Εστειλαν το μήνυμα, όπως είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Γκόβαρης, ότι καθημερινά χτίζουμε ένα πολιτισμό συνύπαρξης και συμβίωσης. Εξάλλου, στα τέσσερα χρόνια υλοποίησης του προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι μαθητές ΡΟΜΑ που φοιτούν στο σχολείο διπλασιάστηκαν.

Ο κ. Γκόβαρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2011 συμμετείχαν στο πρόγραμμα φοίτησης 120 παιδιά ενώ σήμερα 300.

«Στο Βόλο έχουμε αρκετά μεγάλα ποσοστά σχολικής φοίτησης. Βέβαια παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των σχολείων Αγίας Παρασκευής και Αλιβερίου γιατί η κατάσταση των ανθρώπων είναι διαφορετική. Στην Αγία Παρασκευή έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα με τάσεις περαιτέρω προόδου. Στο Αλιβέρι, λόγω της μετακίνησης των γονέων και της κρίσης, παρατηρούνται διαλείψεις – διαρροή στη σχολική φοίτηση» είπε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Αναστασία Μορφογιάννη, σημείωσε ότι συμφέρει όλη την κοινωνία να έχουμε ισότιμη μεταχείριση στις ανισότητες.

«Ηδη έχουμε απτά αποτελέσματα με τα Κέντρα Στήριξης ΡΟΜΑ στην Αγία Παρασκευή και το Αλιβέρι. Τα παιδιά πηγαίνουν ακόμη και στο Λύκειο και πολλά σπουδάζουν» πρόσθεσε.

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα δήλωσε και ο διαμεσολαβητής Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα για να μη γυρίσουμε στο χθες.

Να επισημανθεί ότι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ανάμνηση των θλιβερών γεγονότων του 1960 στην πόλη Σάρπιλ στη Νότιο Αφρική όπου 70 φοιτητές έχασαν τη ζωή τους όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους επειδή διαδήλωναν κατά του απαρτχάιντ, αφιερώθηκε στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου