ΤΟΠΙΚΑ

Παραλίγο τελευταίο μεροκάματο για 45χρονο

παραλίγο-τελευταίο-μεροκάματο-για-45χρ-851206

Παρ ολίγο τελευταίο μεροκάματο για έναν 45χρονο αλλοδαπό που εργαζόταν στην νεοανεγειρόμενη οικοδομή που θα στεγάσει στην οδό Ιωλκού μεγάλο πολυκατάστημα ξένης πολυεθνικής με ρούχα. Μία σκαλωσιά τού έσωσε τη ζωή…
Ελλιπή τα μέτρα προστασίας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων και το ΕΚΒ.
Η Επιθεώρηση Εργασίας σε έλεγχο που είχε κάνει λίγες μέρες πριν είχε καταγράψει παραβάσεις και είχε ζητήσει τη συμμόρφωση των αρμοδίων.

Ο 45χρονος Αλβανός ελαιοχρωματιστής είχε κυριολεκτικά άγιο, αφού έπεσε χθες το πρωί από τον τρίτο όροφο της νεοαναγειρόμενης οικοδομής και «προσγειώθηκε» σε σκαλωσιά του ισογείο, που τον κράτησε στη ζωή.
Ο αλλοδαπός εργάτης υπέστη κάταγμα στο μηρό, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς έχει τραυματιστεί και στη μέση. Το εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χθες στις 9:15 π.μ. στο κτίριο που ανεγείρεται στη συμβολή των οδών Ιωλκού και Σωκράτους, πάνω από το κτίριο του ΟΤΕ.
Ο άτυχος ελαιοχρωματιστής γλίστρησε την ώρα που προσπαθούσε να βγει από το μπαλκόνι στη σκαλωσιά και έπεσε από τον τρίτο όροφο στον ημιώροφο.

Έντρομοι συνάδελφοί του έσπευσαν αμέσως να τον βοηθήσουν και, όπως έλεγαν λίγο αργότερα, εάν δεν υπήρχε η σκαλωσιά, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες καταστηματαρχών και περαστικών αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ. Άνδρες του ΕΚΑΒ έφτασαν με μηχανή για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ πέντε λεπτά αργότερα έφθασε και το ασθενοφόρο.
Ο τραυματισμένος εργάτης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου όπου υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις και σήμερα θα υποβληθεί σε εγχείρηση για το κάταγμα στο μηρό.

Ελλιπή τα μέτρα
προστασίας στο εργοτάξιο

Στο χώρο του εργατικού ατυχήματος έσπευσαν άμεσα ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος και το συνδικάτο Οικοδόμων. Είχαν ήδη ενημερωθεί ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες μέρες παρατυπίες που αφορούν στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας του προσωπικού.
Η Επιθεώρηση Εργασίας είχε προβεί σε αλλεπάλληλους ελέγχους στο εργοτάξιο και επισήμανε ότι τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή.
Πριν από μερικές μέρες μάλιστα υπήρξε εντολή διακοπής των εργασιών για τη λήψη μέτρων προστασίας, γιατί τα υπάρχοντα θεωρήθηκαν ελλιπή. Συνελήφθη ο υπεύθυνος του έργου, ο οποίος στη συνέχεια με προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.
Προχθές ωστόσο έγινε ανάκληση της διακοπής εργασιών, καθώς θεωρήθηκε ότι πολλά από αυτά που είχαν επισημανθεί, αποκαταστάθηκαν.
Η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί συχνούς ελέγχους στη συγκεκριμένη οικοδομή και είχε επισημάνει στους υπευθύνους της οικοδομής ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί και δεύτερη μπάρα γύρω από τη σκαλωσιά για μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Το σημαντικό είναι ότι ο συνάδελφός μας είναι καλά και δεν κινδυνεύει άμεσα η υγεία του», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, ενώ ανέφερε ότι ο εργαζόμενος είναι αλβανικής καταγωγής και είναι κανονικά ασφαλισμένος από τον εργολάβο που εκτελεί το συγκεκριμένο έργο.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου Οικοδόμων Μαγνησίας Βάιος Λαγοδόντης κατήγγειλε ότι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ήταν ελλιπή, όπως αποδείχτηκε τελικά, και ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας στις οικοδομές, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια ατυχήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου