ΤΟΠΙΚΑ

Μαγνησία: Μαύρη εργασία και ανεργία στο κόκκινο

μαγνησία-μαύρη-εργασία-και-ανεργία-στ-609998

Αφησε πίσω του το 2014 στο Βόλο…

Με την ανεργία να προσεγγίζει το 26,5% κατά μέσο όρο στο γενικό σύνολο στην καταγεγραμμένη ανεργία και τη μαύρη εργασία να είναι σε υψηλά επίπεδα «έκλεισε» το 2014 για το ΕΚΒ που χθες προχώρησε σε διοικητικό απολογισμό ενόψει της απολογιστικής συνέλευσης αντιπροσώπων. Στα αρνητικά συγκαταλέγονται επίσης και τα δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε ΑΓΕΤ και Χαλυβουργία με το ΕΚΒ να κάνει λόγο για υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και να ξεχωρίζει ως μοναδική θετική εξαίρεση τη νίκη των εργαζομένων στην ΙΜΑΣ-ΣΥΡΜΑ στα δικαστήρια, ενάντια στις μονομερείς αξιώσεις της εταιρείας για την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.

Ο διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τη ΔΑΣ – ΠΑΜΕ να επικρίνει την πλειοψηφία του ΕΚΒ ότι έχει «υποστείλει τη σημαία των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων».

Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας ήταν οι γυναίκες και οι νέοι άνθρωποι στους οποίους το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο και φτάνει το 55%, ενώ για την ανασφάλιστη εργασία αυτό που τονίστηκε με έμφαση είναι «ότι αρκετοί εργοδότες, καλυμμένοι πίσω από τις εργατοκτόνες, μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις και εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες βιοτικές ανάγκες των εργαζόμενων και των ανέργων, συνέχισαν αδίστακτα να αποκομίζουν κέρδη από τη «μαύρη εργασία» κυρίως στον τουριστικό – επισιτιστικό Κλάδο, σε όλη τη Μαγνησία, περισσότερο όμως στο Πήλιο και τις Σποράδες, όπου οι έλεγχοι σύμφωνα με το ΕΚΒ είναι από μηδαμινοί ως ανύπαρκτοι.

Ο κ. Παπαδημόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να γίνει πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα αυτό αλλά και να επιδειχθεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή από τους εργαζόμενους σε ζητήματα αυτοπροστασίας στους χώρους δουλειάς και αναφερόμενος στα δύο θανατηφόρα σε ΑΓΕΤ και Χαλυβουργία τόνισε: «Τα λόγια… έκφρασης λύπης, συμπόνιας και συμπαράστασης δεν μας αρκούν. Πολύ δε περισσότερο, μας εξοργίζουν οι προσπάθειες απόσεισης των βαρύτατων ευθυνών από εκείνους που αποδεδειγμένα τις φέρουν και ότι «στις σημερινές, ειδικά, συνθήκες των μνημονίων, αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη εκμετάλλευση, στο όνομα της κρίσης, από τους εργοδότες γίνεται ακόμη σκληρότερη».

Τέλος, όσον αφορά τη νίκη των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εκ περιτροπής εργασία αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι «δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση σε όσους, ενθαρρυμένοι και αποθρασυμένοι από τα μνημονιακά νομοθετήματα, προς στιγμήν πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να ισοπεδώσουν τα πάντα και ότι «ήταν μια απόφαση που όχι μόνο ενίσχυσε το θεσμικό κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης, αλλά και όπλισε με δύναμη τους εργαζόμενους να «σηκώσουν τις πλάτες».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου