ΤΟΠΙΚΑ

Ματαιώθηκε ο πλειστηριασμός μετά από τις αντιδράσεις συλλογικοτήτων και βουλευτών

ματαιώθηκε-ο-πλειστηριασμός-μετά-από-610767

Ματαιώθηκε τελικά χθες -μετά τις αντιδράσεις συλλογικοτήτων και βουλευτών του Νομού, καθώς η κυβέρνηση καταθέτει τις προσεχείς μέρες τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες- ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας 70χρονου επιπλοποιού στη Νέα Ιωνία για οφειλή σε τράπεζα ύψους 27.250 ευρώ που αφορά σε στεγαστικό δάνειο.

Η τράπεζα υπαναχώρησε και πήρε πίσω το αίτημα για την εκτέλεση του αναγκαστικού μέτρου. Ο εκκαθαριστής δεν προχώρησε τη διαδικασία.

Στα Δικαστήρια Βόλου εξάλλου, υπήρχαν δεκάδες αλληλέγγυων προκειμένου να συμπαρασταθούν στον 70χρονο και την οικογένειά του και να αποτρέψουν τη διαδικασία.

Μεταξύ των συγκεντρωθέντων ήταν και ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργαρίτης Πατσιαντάς, δημοτικοί σύμβουλοι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και αρκετός κόσμος.

Ο γιος του ηλικιωμένου ιδιοκτήτη δήλωσε ότι η τράπεζα δεν προέβη σε καμία όχληση επί δύο χρόνια και εντελώς αιφνιδιαστικά επέδωσε ειδοποιητήριο με δικαστικό επιμελητή ότι το σπίτι εκπλειστηριάζεται.

Ο ίδιος είπε ότι ο πατέρας του απέκτησε το σπίτι τα τελευταία δέκα χρόνια. Η οικογένειά του ζούσε στο ενοίκιο επί τριάντα χρόνια. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δυσκολία αποπληρωμής του δανείου, καθώς η δουλειά του πατέρα του, λόγω της οικονομικής κρίσης, κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 80%.

Οι αλληλέγγυοι ανάρτησαν πανό έξω από το Δικαστικό Μέγαρο που ανέγραφε «Τρόικα, τράπεζες και ΔΝΤ παίρνουν τα σπίτια του λαού. Οχι στους πλειστηριασμούς, Αλληλεγγύη Ταξική».

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε, όπως ανάφερε μέλος της Ανοιχτής Επιτροπής για την αποτροπή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, μετά από ενημέρωση από την οικογένεια του 70χρονου και καταγγελία.

Μετά την ενημέρωση που υπήρξε στο Ειρηνοδικείο για τη μη πραγματοποίηση του πλειστηριασμού, εκπρόσωπος της Ανοικτής Επιτροπής εκτίμησε ως θετική τη δράση των κινημάτων, καθώς στο διάστημα των τελευταίων μηνών κατάφερε να αποτρέψει άλλη μία απόπειρα κατάσχεσης περιουσιακών αντικειμένων ηλικιωμένης στη Νέα Ιωνία.

Ειδικά για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, αναφέρθηκε ότι αν και οι τράπεζες υποσχέθηκαν στην κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρούσαν την εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, ωστόσο αποδεικνύεται ότι δεν τηρούν τη συμφωνία, καθώς η χθεσινή απόπειρα πλειστηριασμού είναι η δεύτερη στον ίδιο μήνα με πρώτη αυτή αρχές Μαρτίου στην Αθήνα, όπου επίσης υπήρξαν αντιδράσεις και δεν πραγματοποιήθηκε.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η κινητοποίηση του κινήματος για την αποτροπή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, συλλογικοτήτων και πολιτών και η παρέμβαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και των πέντε βουλευτών του, ιδίως δε του Μάκη Μπαλλή που συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υποχρέωσαν την τράπεζα να αναστείλει την διαδικασία».

«Η τράπεζα παραβίασε την συμφωνία που είχε γίνει με το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή και ψήφισης του νομοσχεδίου που προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Για όσους η μνήμη τους δεν τους βοηθά, υπενθυμίζουμε ότι η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, άφησε ακάλυπτους τους πολίτες που αδυνατούν να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, (η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται από 1/1/2015) αφού προηγουμένως φρόντισε με την πολιτική που άσκησε, να οδηγήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην φτώχεια και την εξαθλίωση», καταλήγει.

Η Μ. Χρυσοβελώνη

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε ότι είναι αδήριτη ανάγκη και επείγει να υπάρξει δίκαιη λύση στο πρόβλημα των πλειστηριασμών και να μπει τέλος στην αγωνία και την απελπισία των συμπολιτών μας.

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας απέναντι στους πλειστηριασμούς αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων πρωτοστατεί ώστε να νομοθετηθεί η πολυπόθητη λύση και έχει ήδη καταθέσει σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» σημειώνει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου