ΤΟΠΙΚΑ

Αιχμές Τσίπρα κατά Αλαβάνου!

αιχμές-τσίπρα-κατά-αλαβάνου-851206

Επιμένει στην απόφαση του να παραιτηθεί ο Αλ. Αλαβάνος, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, όπου και βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Αλ. Τσίπρα, ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την αντίθεση του για την πολιτική κατεύθυνση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και στη χάραξη της γραμμής και των στόχων.
Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς και ο κ. Τσίπρας κάλεσαν τον κ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην απόφαση του.

Ο Αλ. Τσίπρας

Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, την πρόθεση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί από τη βουλευτική του ιδιότητα, η οποία δεν έγινε δεκτή την Τετάρτη από τη Γραμματεία του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι αυτό που προέχει είναι η λειτουργία των θεσμικών οργάνων και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ένα κακό αποτέλεσμα, αλλά όχι καταστροφικό και δεν δικαιολογείται η καταστροφική διαχείριση αυτού του αποτελέσματος.

Είναι ανάγκη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, να επικρατήσουν η αλληλεγγύη, η ψυχραιμία και η ενότητα, καθώς στο πολιτικό μας σχέδιο δεν περισσεύει κανείς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται να παραιτηθεί και όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν το καράβι βρίσκεται σε φουρτούνα, το χειρότερο που έχει να κάνει ο καπετάνιος είναι να αφήσει τη γέφυρα. «Απαιτείται ψυχραιμία και αίσθηση ευθύνης και όλοι μπορούν να έχουν ρόλους στη συλλογική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίον προσβλέπει η ελληνική κοινωνία», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, την απογοήτευσή του για την εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης, κάνοντας λόγο για «διαλυτικά φαινόμενα», αλλά όχι διάσπαση.
Μιλώντας o κ. Κουβέλης τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι ο ανακαθορισμός της πολιτικής πορείας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανέλαβε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κατώτερο και των προσδοκιών και των στόχων που είχαν τεθεί.
Δίνοντας τη δική του εξήγηση για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε έναν ασφυκτικό εναγκαλισμό με έναν καταγγελτικό λόγο που όσο και αν είναι χρήσιμος για να αποκρούει μια συντηρητική πολιτική δεν αρκεί από μόνος του.
Αρνητικό ρόλο για τον ίδιο έπαιξε και η ύπαρξη περισσότερων του ενός κέντρων λήψης αποφάσεων, αλλά και παραγωγής πολιτικής.
Τόνισε παράλληλα την ανάγκη ο πολιτικός λόγος να συνοδεύεται και από τη μεταρρυθμιστική πρόταση, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας.

Σχετικά με την πρόθεση παραίτησης του Αλέκου Αλαβάνου, ο Νίκος Χουντής τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση και ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με παραιτήσεις. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κ. Αλαβάνος «είναι πολύτιμος και έχει προσφέρει πολλά και μπορεί να προσφέρει πολλά στην κοινή μας υπόθεση».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «αυτή την ώρα το ζητούμενο είναι να μετασχηματίσουμε μια εκλογική αποτυχία σε μια πορεία ανάκαμψης. Αυτό απαιτεί να κάνουμε αλλαγές σοβαρές εκεί που έγιναν λάθη και στην πολιτική μας και στη λειτουργία μας».

Και πρόσθεσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέκος Αλαβάνος οφείλουν να συμβάλλουν συνεργαζόμενοι με όλους μαζί και μεταξύ τους στο πλαίσιο των διακριτών τους ρόλων», ενώ τόνισε ότι «δεν περισσεύει κανείς».

Η Ανανεωτική Πτέρυγα

“Η προσωπική επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή. Η άρνηση να κατανοηθεί το μήνυμα των εκλογών οδηγεί στη σημερινή κρίση του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας τους. Η Ανανεωτική Πτέρυγα επιμένει στην ανάγκη μεγάλης στροφής στη φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος”.

Ο Μ. Γλέζος
Στην απόφαση Αλαβάνου αναφέρθηκε και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, σημειώνοντας ότι “κανείς δεν περισσεύει και ειδικά σε αυτή την συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ολομέτωπη επίθεση και χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων μας, αλλά και ουδείς αναντικατάστατος”.

Ο κ. Γλέζος σχολίασε και στη δήλωση του Λεωνίδα Κύρκου ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί μαζί του και πως “έχει παρασυρθεί από τις διάφορες απόψεις που ακούγονται, καθώς δεν έχει γνωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ από κοντά”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Ανδρέας Καρίτζης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε ότι η κίνηση Αλαβάνου δεν ήταν γνωστή στις τάξεις του κόμματος και υπήρξε αιφνιδιασμός. “Ωστόσο αυτό που ήθελα να πω είναι ότι εμείς στον ΣΥΝ, και μέχρι χθες και από σήμερα, η προσπάθειά μας εστιάζεται στην επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, χωρίς τριβές και με συναινετικό τρόπο, γιατί το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική επιλογή και δεν περισσεύει κανείς. Όλοι είναι απαραίτητοι” είπε.

Σοβαρή χαρακτήρισε την παραίτηση του Αλέκου Αλαβάνου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο ρ/σ Real, σε αντιδιαστολή με τις τελευταίες εξελίξεις με τον Γιάννη Μανώλη, τις οποίες χαρακτήρισε φαρσοκωμωδία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου