ΤΟΠΙΚΑ

Φρένο στην… ηχορύπανση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

φρένο-στην-ηχορύπανση-από-την-επιτρο-612939

Δεν θα αφαιρούνται άδειες για παραβάσεις έως 89 decibel, συμφώνησαν τα μέλη της επιτροπής

«Φρένο» στις αφαιρέσεις αδειών λειτουργίας καταστημάτων για ηχορύπανση έως 89 decibel, «πατάει» η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου. Τα 80 ντεσιμπέλ είναι το όριο κάτω από το οποίο καλούνται να λειτουργήσουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παίζουν μουσική. Από το όριο αυτό και πάνω, βεβαιώνονται παραβάσεις και με τη συμπλήρωση τριών από την αστυνομία, γίνεται εισήγηση για σφράγιση του καταστήματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, ενώπιον της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ήρθαν τέσσερις περιπτώσεις καταστηματαρχών για ηχορύπανση. Καταγράφτηκαν υπερβάσεις του ορίου των 80 ντεσιμπέλ κατά τρία, τέσσερα έως και εννέα ντεσιμπέλ. Η επιτροπή έκρινε ότι οι υπερβάσεις κινούνται στα όρια του λάθους της μέτρησης και δεν αφαίρεσε καμία άδεια.

Εκανε όμως ένα βήμα παραπάνω. Αποφάσισε να ακολουθεί ενιαία πολιτική για τα καταστήματα που κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά για λίγα, έως 9 ντεσιμπέλ υπέρβαση του ορίου.

«Εχει καταντήσει πλέον αηδία. Να έρχονται καταστηματάρχες και να κινδυνεύουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για τρία και τέσσερα ντεσιμπέλ. Προτείνω για το σύνολο των καταστημάτων να μην υπάρχει καμία κύρωση όταν πρόκειται για μικρές υπερβάσεις. Αυτές οι περιπτώσεις δεν θα πρέπει να συζητούνται καν», είπε το μέλος της Επιτροπής Αποστόλης Γαλάτης.

«Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τους νόμους και την επιτροπή», αντέτεινε η Πρόεδρος Μίνα Καλογήρου, αντιδρώντας ως προς το σκέλος της πρότασης του κ. Γαλάτη να μη συζητούνται οι συγκεκριμένες υποθέσεις.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια πρόταση να έχουμε κοινή αντιμετώπιση για περιπτώσεις ηχορύπανσης σε καταστήματα στα οποία οι μετρήσεις δείχνουν μικρές υπερβάσεις», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Κ. Γαργάλας.

«Αυτό θα πρέπει να εξαρτάται από την περίπτωση, την περιοχή που δραστηριοποιείται το κατάστημα, αν πρόκειται δηλαδή για κατοικημένη περιοχή και από τη συχνότητα των παραβάσεων», διαφώνησε ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Νίκος Στόικος.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρηματίες θα καλούνται να υπογράφουν δηλώσεις συμμόρφωσης.

Αφαίρεση άδειας για… πανηγύρι!

Ενώπιον της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με εισήγηση για αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της καντίνας στην περιοχή της Κριθαριάς, βρέθηκε ένας ακόμη επιχειρηματίας, εξαιτίας ενός λαϊκού πανηγυριού.

Ο τοπικός σύλλογος τον περασμένο Αύγουστο διοργάνωσε λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία της Κριθαριάς. Ανέπτυξε τραπεζοκαθίσματα και ενοικίασε ηχητικές εγκαταστάσεις για τη μουσική.

Για το γλέντι όμως βρέθηκε υπόλογος ο ιδιοκτήτης της καντίνας, ο οποίος ούτε τραπέζια είχε βγάλει ούτε ηχητικές εγκαταστάσεις είχε νοικιάσει κι όμως στον ίδιο «χρεώθηκαν» οι παραβάσεις.

Στο πλευρό του επιχειρηματία που διώχθηκε άδικα, βρέθηκε ο Πρόεδρος του τοπικού αλιευτικού συλλόγου προσκομίζοντας έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο ίδιος ο σύλλογος είχε νοικιάσει τα ηχητικά συστήματα για το λαϊκό του πανηγύρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου