ΤΟΠΙΚΑ

Μαχαίρι στις εξοπλιστικές δαπάνες

μαχαίρι-στις-εξοπλιστικές-δαπάνες-851206

Την απόφαση να μειωθούν οι οροφές των εξοπλιστικών δαπανών για την περίοδο από το 2010 μέχρι το 2015 έλαβε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. «Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από όλους για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης» δήλωσε ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, προβλέπεται να «εξοικονομηθούν πόροι από τη μείωση κατά 15% των οροφών για το 2010 και 10% κατ’ έτος για τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια, πόροι που μπορούν να διατεθούν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομίας, σε άλλες κοινωνικές δράσεις».
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Πενταγώνου, οι συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες για προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων που αφορούν την περίοδο 2010- 2015 μειώνονται από 18 δις ευρώ σε 16,067 δις ευρώ (μείωση κατά περίπου 2 δισ. ευρώ).
Οι ίδιοι παράγοντες υποστήριζαν ότι οι διαμορφούμενες δημοσιονομικές συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών. Τις επόμενες εβδομάδες, τα γενικά επιτελεία θα ανασχεδιάσουν τις προτεραιότητές τους -κάνοντας τις αντίστοιχες περικοπές προγραμμάτων εντός του 2009 για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της περιόδου από το 2010 μέχρι το 2015- και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα θέσει τις προτεραιότητες με βάση τις νέες εγκεκριμένες οροφές του ΚΥΣΕΑ.

Η θητεία

Μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ η θητεία στον στρατό ξηράς μειώνεται για την ΕΣΣΟ που θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο σε εννέα μήνες.
Μειωμένη θητεία θα υπηρετήσουν και όσοι παρουσιάστηκαν στο Στρατό Ξηράς εντός του 2009.
Όσοι παρουσιάστηκαν με την ΕΣΣΟ του Φεβρουαρίου θα υπηρετήσουν έντεκα μήνες, δηλαδή η θητεία τους θα μειωθεί κατά ένα μήνα και όσοι παρουσιάστηκαν με την ΕΣΣΟ του Μαΐου θα υπηρετήσουν δέκα μήνες, δηλαδή η θητεία τους θα μειωθεί κατά δύο μήνες.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις αναμένεται να αποφασιστούν και για όσους υπηρετούν μειωμένη θητεία, για κοινωνικούς λόγους.
Πρόθεση της κυβέρνησης, μετά τη μείωση της θητείας στο Στρατό Ξηράς είναι όλοι οι στρατεύσιμοι να υπηρετούν στην περιφέρεια ενώ προσανατολίζεται-έχει ταχθεί δημόσια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας – υπέρ της σταδιακής κατάργησης της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.

Το ΠΑΣΟΚ

«Το 2006, ενώ είχαν θέσει τη χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης, εξήγγειλαν εξοπλιστικό πρόγραμμα 27 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια, το οποίο επί τρία χρόνια έχει μείνει ανεκτέλεστο» δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου και πρόσθεσε «σήμερα, προχωρούν σε νέο προεκλογικό πυροτέχνημα και εξαγγέλλουν μείωση εξοπλισμών τα επόμενα χρόνια, όταν θα είναι άλλη κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση μειζόνων εξοπλιστικών προγραμμάτων με ανάθεση και πλήρη αδιαφάνεια, ενώ υπάρχει δραματική έλλειψη πυρομαχικών και ανταλλακτικών για την αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού.
Όταν τα θέματα της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της άμυνας της χώρας «αξιοποιούνται» για μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες, απαιτείται πιο επιτακτικά η αλλαγή της κυβέρνησης».
Για επιχείρηση «παραπλάνησης του λαού» κάνει λόγο σχόλιο του γραφείου τύπου της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Οι μειώσεις στις οροφές των εξοπλιστικών δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν και πραγματική μείωση. Ακόμα κι αν αντί 18 δις ευρώ δοθούν 16 έως το 2015, οι δαπάνες για εξοπλισμούς παραμένουν τεράστιες, προκειμένου να εκπληροί η χώρα μας τις πολεμικές προδιαγραφές που καθορίζουν οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί» επισημαίνει το ΚΚΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου