ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμο το τέρμιναλ στο λιμάνι

ετοιμο-το-τέρμιναλ-στο-λιμάνι-851206

Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνεται και παραδίδεται ο νέος εμπορευματικός σταθμός (τέρμιναλ) στο λιμάνι. Ένα έργο το οποίο μολονότι παραδίδεται με καθυστέρηση αρκετών χρόνων, αναμένεται να αποτελέσει μία νέα σύγχρονη υποδομή για την πόλη του Βόλου ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 και παράλληλα να αναβαθμίσει τα μέγιστα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επιβατικό λιμάνι, συμβάλλοντας έτσι και στην αύξηση της προσπάθειας που γίνεται για την προσέλκυση πλοίων κρουαζιέρας στην περιοχή μας .

Με την αποπεράτωση και τη λειτουργία του νέου επιβατικού σταθμού στο λιμάνι του Βόλου θα σταματήσουν και οι εικόνες ντροπής και η τουριστική δυσφήμιση που υφίσταται ο Βόλος από τους χιλιάδες τουρίστες που έρχονται με κρουαζιερόπλοια και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι μετά τον έλεγχο των διαβατηρίων να κινηθούν μέσα από σωρούς χύδην φορτίων σκραπ, μέσα από εκατοντάδες κοντέινερ και ανάμεσα από διερχόμενα φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται στον εμπορευματικό σταθμό.
Αυτές οι εικόνες ντροπής αναμένεται να έχουν εκλείψει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Τότε εκτιμάται από τον υπεύθυνο εργοδηγό της αναδόχου εταιρίας που υλοποιεί το έργο, κ. Κ. Κορομπίλη, ότι θα έχουν αποπερατωθεί και οι τελευταίες εργασίες που είναι κυρίως ηλεκτρολογικής φύσεως και η τελική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, που είναι η τοποθέτηση νέου ασφαλτοτάπητα και από τις δύο επιμήκεις πλευρές του νέου εμπορευματικού σταθμού, που ξεκινά μπροστά από το κτίριο του Λιμεναρχείου Βόλου και φτάνει μπροστά από την πύλη εισόδου στο λιμάνι.
Οι χώροι στο νέο επιβατικό σταθμό είναι τεράστιοι., αφού οι στεγασμένοι χώροι του μαζί με τις χρήσεις του άνω ορόφου ξεπερνούν τα 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Θα είναι πιο μεγάλος και από τον αντίστοιχο επιβατικό σταθμό που λειτουργεί σε ένα από τα μεγάλα λιμάνια του κόσμου, όπως είναι αυτός της Βαρκελώνης, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Πέτρος Σούρλας.
Στο νέο επιβατικό σταθμό υπάρχουν νέοι σύγχρονοι χώροι για τον έλεγχο των διαβατηρίων των επιβατών που έρχονται με κρουαζιερόπλοια, για την έκδοση των εισιτηρίων, χώροι για τη Λιμενική Αστυνομία, ιατρείο κ.α. Επίσης στο τέρμιναλ υπάρχουν χώροι για τηλέφωνα, τραπεζική θυρίδα για συνάλλαγμα, κατάστημα αφορολόγητων, χώρος για εφημερίδες και περιοδικά, χώροι αναμονής, χώρος αναψυχής και εστίασης κ.α. Συνολικά στο ισόγειο υπάρχουν 17 μικρά καταστήματα, για πολλά από τα οποία, όπως λέει ο πρόεδρος του ΟΛΒ, δεν είναι καθορισμένη ακόμη η χρήση τους, αν και όπως λέει ο κ. Σούρλας μέσα στις σκέψεις του ίδιου είναι να βρουν στέγη τα πρακτορεία τουριστικών λεωφορείων που λειτουργούν στην πόλη και τα οποία, όταν θα έρχονται επισκέπτες με τα κρουαζιερόπλοια, θα μπορούν να εξυπηρετούν τις μετακινήσεις των ξένων τουριστών προς και από το Πήλιο, τα Μετέωρα κ.ο.κ.
Ακόμη οι νέοι χώροι διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ψύξης – θέρμανσης, υποδομές για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους υγιεινής, ενώ υπάρχουν και δύο κλιμακοστάσια και τέσσερα ασανσέρ που οδηγούν στην άνω όροφο. Εκεί όπου υπάρχουν δύο τεράστιοι ενιαίοι χώροι χιλίων και πλέον τετραγωνικών ο καθένας, που μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλώς για την κάλυψη πολιτιστικών, εκθεσιακών ή συνεδριακών αναγκών που έχει η πόλη. Δύο χώροι με θέα προς τη θάλασσα που απουσιάζουν σήμερα από την πόλη. Ο πρόεδρος του ΟΛΒ λέει ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τη στέγαση στους συγκεκριμένους χώρους τόσο από την Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, όσο και από την Κτηματολόγιο Α.Ε. Ωστόσο όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΛΒ η διοίκηση προσανατολίζεται στη σύνταξη Μελέτης Αξιοποίησης, που θα υποδείξει τους βέλτιστους δυνατούς τρόπους χρήσης των συγκεκριμένων χώρων.
Σημειώνεται πως το έργο του τέρμιναλ ολοκληρώθηκε μέσα από δύο εργολαβίες. Η αρχική πίστωση ήταν 4.696.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη εργολαβία για τις υπολειπόμενες εργασίες, που ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες, είναι ύψους 1.250.000 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου