ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νέα πτώση στις τιμές των ακινήτων στο Βόλο

νέα-πτώση-στις-τιμές-των-ακινήτων-στο-β-617092

Μειώθηκαν αισθητά και το 2014 οι τιμές των ακινήτων. Τόσο στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα όσο και στα νεόδμητα στο Βόλο, οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10%. Ειδικότερα οι τιμές των μεταχειρισμένων μειώθηκαν κατά 9,5% , ενώ των νεόδμητων κατά 7%.

Ενδεικτικό των μειωμένων τιμών είναι ότι στη Νέα Ιωνία μόλις πριν από λίγες μέρες «κλείστηκε» συμφωνία για την αγορά διαμερίσματος σε νεόδμητη οικοδομή στην τιμή 65.000 ευρώ για ακίνητο 85 τ.μ. Τιμή ιδιαίτερα προσιτή, που πριν από πέντε χρόνια δεν θα μπορούσε να τη φανταστεί κανείς. Σύμφωνα μάλιστα με αρκετούς κτηματομεσίτες, η μέση κατώτερη τιμή για την απόκτηση ενός νεόδμητου ακινήτου στην περιοχή του Βόλου μπορεί να κινείται μέχρι και 1.000 ευρώ/τ.μ., ενώ σε ακίνητα που είναι παλαιότερα, η μέση κατώτερη τιμή ανάλογα και την περιοχή μπορεί να φτάσει και τα 500 ευρώ /τ.μ.

Τα επίπεδα τιμών, όπως τόνιζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ άνθρωποι της αγοράς, διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Οι τιμές είναι διαπραγματεύσιμες σε μεγάλο βαθμό και επηρεάζονται από τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες, καθώς και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.

Ωστόσο, το 2014 στο Βόλο το κύριο ενδιαφέρον των αγοραστών στράφηκε στις μεταχειρισμένες κατοικίες μικρού σχετικά εμβαδού, λόγω των πιο προσιτών τιμών τους και των μειωμένων εξόδων (θέρμανσης, φόρων κλπ).

Σύμφωνα εξάλλου με την έρευνα, πάνω από 8 στα 10 των ακινήτων που πουλήθηκαν ήταν κατοικίες – διαμερίσματα και μονοκατοικίες, ενώ τα οικόπεδα, καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια, σε ποσοστό 5% & 12% αντίστοιχα.

Προτιμήθηκαν μάλιστα παλαιές κατοικίες -άνω της 5ετίας- σε ποσοστό 89%, έναντι των νεόδμητων & νέων -μέχρι 5ετίας- που μόλις συγκέντρωσαν το 11%, ενώ επίσης έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (36% του συνόλου), ενώ πρώτη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 25 ετών (ποσοστό 39%).

Επίσης, σχεδόν 1 στους 3 αγοραστές επέλεξε να επενδύσει τα χρήματά του αγοράζοντας μικρά διαμερίσματα ως 50τμ., ενώ πάνω από το 40% επέλεξε την κατηγορία των διαμερισμάτων 71-110τ.μ., ενώ πολύ μικρό ( ποσοστό 6%) ήταν το ενδιαφέρον για τις μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εν δυνάμει πωλητές, αλλά υπάρχει και πλήρης ανυπαρξία αγοραστών, κάτι που οφείλεται στην υπέρμετρη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, στην ανυπαρξία δανείων, στην υψηλή ανεργία και στην κακή ψυχολογία, η οποία επιβαρύνθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις εκλογές.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολλά κενά σπίτια υπάρχουν επειδή είναι αρκετοί οι ξένοι που έφυγαν, αλλά και γιατί μετανάστευσαν πολλοί στο εξωτερικό. Παράλληλα, πολλοί νέοι επιστρέφουν στο σπίτι των γονιών τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, με αποτέλεσμα να περισσεύουν πολλές χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων, κάτι που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου