ΤΟΠΙΚΑ

Βραβεύτηκαν νεαροί κρατούμενοι

βραβεύτηκαν-νεαροί-κρατούμενοι-618448

Κατασκεύασαν ρομπότ σε συνεργασία με μαθητές ~ Πρωτιά για την ομάδα «Kassaveteians» σε διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής

Σημαντική στιγμή αποτελεί η βράβευση της ομάδας «Kassaveteians» της 1ης ομάδας Ρομποτικής του Βόλου, η οποία δημιουργήθηκε στο χώρο της φυλακής, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Ερευνας, Τεχνολογίας και Ρομποτικής F.L.L 2015. Ο μεγάλος τελικός του διεθνούς διαγωνισμού FIRST LEGO LEAGUE (F.L.L.) πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Η Βολιώτικη ομάδα, συναγωνιζόμενη μεταξύ 52 μαθητικών ομάδων από όλη την επικράτεια και κατέκτησε στον μεγάλο τελικό του F.L.L. Greece 2015, την πρώτη θέση στην κατηγορία του «Εξαίρετου επαγγελματισμού» και την δέκατη θέση στη γενική κατάταξη.

Η ομάδα «Kassaveteians» ήταν και επίσημα η πρώτη ομάδα Ρομποτικής στο Βόλο που συμμετείχε με 5 παιδιά 10-16 ετών, τα οποία σε συνεργασία με τους νεαρούς κρατουμένους των φυλακών Κασσαβέτειας, κατάφεραν μέσα σε δυόμισι περίπου μήνες να κατασκευάσουν ένα αυτόνομο ρομποτάκι της Lego τύπου Μindstorms ev3 και να το προγραμματίσουν σε περιβάλλον ev3 με ολοκληρωμένες λύσεις για τις 10 αποστολές του robot game.

Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές: Βασίλη Παπαλεξανδρή (Γ’ γυμνασίου), Κωνσταντίνο Βαγενά (Α’ γυμνασίου), Χάρη Μάνη (Στ’ δημοτικού), Γεώργιο Μάνη (Ε δημοτικού) και Κωνσταντίνο Βαμαβακά (Ε’ δημοτικού) και νεαρούς κρατούμενους. Οι προπονήτρια της ομάδας είναι η κ. Τσαγγαρή Αποστολία χημικός, η υπεύθυνη επί των μουσικών θεμάτων, η Μουσικός και Διευθύντρια του Γυμνασίου των Φυλακών Κασσαβέτειας και ο υπεύθυνος επί των Τεχνικών θεμάτων, ο τεχνικός Η/Υ τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μάνης Ιωάννης.

Με την αμέριστη συμπαράσταση της διευθύντριας των φυλακών της Κασσαβέτειας, κ. Ευμορφίας Σαμαρά, της μουσικού – Διευθύντριας του Γυμνασίου των Φυλακών κ. Νικολλέτας Ρούσση και υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας Χημικού κ. Αποστολίας Τσαγγαρή οργανώθηκε το εργαστήρι ρομποτικής στις εγκαταστάσεις της φυλακής και έγιναν μαθήματα προγραμματισμού με σκοπό να λυθούν οι αποστολές. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί αυτή η μικτή ομάδα παιδιών, προκείμενου να είναι δυνατή η συμμετοχή του Ιδρύματος στο διαγωνισμού.

Η προπονήτριά τους η κ. Τσαγγαρή θεωρεί τη διάκριση αυτή ένα ιδανικό ξεκίνημα για την πρώτη τους συμμετοχή στον διαγωνισμό και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Ηταν μία δυνατή εμπειρία ζωής και κάναμε όλοι μας μια μεγάλη προσπάθεια. Αφιερώσαμε πάρα πολλές ώρες, μεσημέρια, απογεύματα και βράδια για να κάνουμε μαζί αυτό το όμορφο ταξίδι, πραγματικότητα. Η Ρομποτική έδωσε μία ευκαιρία στα παιδιά αυτά που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά να βρουν νέες διεξόδους και να εξοικειωθούν με την επιστήμη και την Τεχνολογία».

Σημαντική διοργάνωση

Περισσότερες από 50 ομάδες δημόσιων και ιδιωτικών Σχολείων, καθώς και οργανισμών από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στο μαραθώνιο διαγωνισμό, στη διάρκεια του οποίου, οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν και να υποστηρίξουν την εργασία τους στο κοινό, σε συνεντεύξεις με ειδικούς, και να εκτελέσουν ρομποτικές αποστολές.

Περισσότεροι από 500 μαθητές με την υποστήριξη 150 εθελοντών, με χαρούμενη διάθεση μέσα σε ένα κλίμα γιορτής παρουσίασαν τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς τους.

Η μάθηση δίχως σύνορα και όρια-Τάξη του μέλλοντος (World Class) ήταν το φετινό παγκόσμιο θέμα του διαγωνισμού. Παρουσιάστηκαν κατασκευές γεμάτες φαντασία και δημιουργικότητα καθώς και μοναδικές, καινοτόμες ιδέες των παιδιών για το πώς θα μπορούσαμε να μαθαίνουμε, που ενθουσίασαν και εξέπληξαν τους πάντες!

Τις δύο πρώτες θέσεις στη γενική κατάταξη έλαβαν οι: Ομάδα ρομποτικής «ROBOT MASTERS» του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσσαλονίκης και η ομάδα ρομποτικής «RoboTrainers» του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής.

Στο σημείο αυτό η Διεύθυνση των φυλακών, η Διευθύντρια του γυμνασίου και η προπονήτρια, διατυπώνουν ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του διαγωνισμού: «Την eduACT και τον «Φάρο του Κόσμου» με επικεφαλής τον κ. Κώστα Βασιλείου και π. Αθηναγόρα αντίστοιχα, για την συμβολή τους στη γνωριμία τους με τον διαγωνισμό, το Κολέγιο Δελασάλ και το Ιδρυμα Lego Foundation που δώρισαν εξοπλισμό για την οργάνωση εργαστηρίων ρομποτικής, τους υπάλληλους των φυλακών και τους γονείς εθελοντές που πρόσφεραν ως εθελοντές στη διοργάνωση πολύτιμες υπηρεσίες και τον π. Χρήστο από το Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» που στήριξε υλικά αλλά και ηθικά την προσπάθειά μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου