ΤΟΠΙΚΑ

Μια «Διεθνής» ταινία στο «Σινέ-Μεσόγειος»

μια-διεθνής-ταινία-στο-σινέ-μεσόγε-851206

Η πολυβραβευμένη ταινία με τίτλο “Η Διεθνής” θα προβληθεί την Τρίτη 16 Ιουνίου στο πλαίσιο του κύκλου των θερινών προβολών του “Σινέ-Μεσόγειος” στον κινηματογράφο της Εξωραϊστικής. Η ταινία τουρκικής παραγωγής 2006, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία: Μουχαρέμ Γκιλμέζ, Σιρί Σιρεγιά Εντέρ, σενάριο: Σιρί Σιρεγιά Εντέρ και πρωταγωνιστούν οι: Κεζμί Μπασκίν, Οζκιού Ναμάλ, Ουμίτ Κουρτ, Ναζμί Κιρίκ, Μπαρί Μπεγιάτ, Σαχίν Ερμάκ. Η ταινία με τίτλο (“Beynelmilel/The International”) απέσπασε Ειδικό Βραβείο Κριτών και Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Σεναρίου στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Άγκυρας. Βραβείο Κοινού στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βαρκελώνης.
Τουρκία 1982. Σε μια μικρή πόλη της Ανατολίας, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Νεμρούτ, ο στρατιωτικός νόμος, που ισχύει από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 απαγορεύει σχεδόν τα πάντα: Την κυκλοφορία, τις συναθροίσεις κοινού, ακόμη και την τοπική μουσική, που παίζουν αυτοσχέδιες ορχήστρες πλανόδιων μουσικών. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που δεν διστάζουν να αψηφήσουν τις απαγορεύσεις: Μουσικοί που διασκεδάζουν τον κόσμο στο «κινητό τους κλαμπ». Φοιτητές, που αναζητούν τρόπους διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού καθεστώτος. Οι πλανόδιοι μουσικοί χάνουν τη δουλειά τους και καταλήγουν στη φυλακή. Ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής τούς ελευθερώνει και τους αναθέτει να φτιάξουν μια «ορχήστρα σύγχρονης μουσικής». Και οι αυτοδίδακτοι μουσικοί γίνονται σιγά-σιγά μέλη στρατιωτικής μπάντας, προβάροντας εμβατήρια για τον εορτασμό της επετείου του πραξικοπήματος της 12 Σεπτεμβρίου.
Ένας νεαρός αριστερός φοιτητής μαθαίνει στην κόρη του μαέστρου τον Ύμνο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο πατέρας της ακούει την ηχογράφηση και χωρίς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, ενθουσιάζεται από τη μουσική. Διδάσκει στα μέλη της ορχήστρας το συγκεκριμένο κομμάτι για την ημέρα της επετείου. Με τη συγκατάθεση του στρατιωτικού διοικητή, η «Διεθνής» γίνεται… «εμβατήριο» του πραξικοπήματος. Οι στρατηγοί που επισκέπτονται την πόλη γίνονται δεκτοί με τη «Διεθνή». Εξοργισμένοι διατάζουν την άμεση σύλληψη των ενόχων. Ο ανυποψίαστος μαέστρος πεθαίνει στη φυλακή. Η “Διεθνής” είναι μια ταινία αλλόκοτα αισιόδοξη. Μια ταινία που συγκινεί ιδιαιτέρως τα πολύπαθα Βαλκάνια και τον ταραγμένο σαν τη θάλασσα κόσμο της Μεσογείου. Οι δύο νέοι Τούρκοι σκηνοθέτες, στην πρώτη τους απόπειρα να φιλμάρουν, φτιάχνουν μια ταινία αληθινή, που αφορά εκείνους που έζησαν την καταπίεση και την επιβολή των στρατιωτικών νόμων και εκείνους που δε θέλουν ποτέ να τη ζήσουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου