ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα προστασίας των ανέργων μεταλλεργατών

μέτρα-προστασίας-των-ανέργων-μεταλλε-621067

Προτείνει το συνδικάτο «Μήτσος Παπαρήγας»

Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας όλων των ανέργων και μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των μεταλλεργατών περιλαμβάνει το διεκδικητικό πλαίσιο του σωματείου «Μήτσος Παπαρήγας» για το 2015.

Το Συνδικάτο προτείνει έκτακτο επίδομα για το Πάσχα από ΟΑΕΔ, Δήμο, Περιφέρεια σ’ όλους τους μακροχρόνια άνεργους μεταλλεργάτες 1.000 ευρώ και ζητά να μην γίνεται διακοπή παροχής από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΜΒ σε ανέργους με ταυτόχρονο πάγωμα των οφειλών τους.

Προτείνει τη θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, ενώ επίσης ζητά κατάργηση των ατομικών συμβάσεων και επαναφορά των μισθών και ημερομισθίων στα πριν των ατομικών συμβάσεων επίπεδα, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης (μπλοκάκι, ενοικιαζόμενοι από εργολάβους, προγράμματα) όπως συμβαίνει, σύμφωνα με το σωματείο σε διάφορες επιχειρήσεις μετάλλου.

Προβλήματα στη βιομηχανία Λεβεντέρης

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης του Συνδικάτου πήρε μέρος και η διοίκηση του σωματείου ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ όπως και το σύνολο των εργαζομένων της βιομηχανίας όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας με κυρίαρχο όπως λένε την μακρόχρονη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασία από την εργοδοσία (4ος χρόνος) στο σύνολο του προσωπικού με μισές μέρες του μήνα δουλειάς και μισές μέρες να μην εργάζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα -σύμφωνα με το σωματείο- οι εργαζόμενοι για 4ο χρόνο να αμείβονται με μισό μηνιάτικο, μισά δώρα, μισή άδεια, μισά επιδόματα, μισά ένσημα. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε οικονομική απόγνωση τους εργαζόμενους οι οποίοι ομόφωνα αποφάσισαν να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν να μπει τέλος σε αυτή την οικονομική εξαθλίωση που έχουν.

Επίσης η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει παραμελήσει τελείως τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κάτι το οποίο εγκυμονεί σοβαρούς κίνδυνους για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως ειπώθηκε είναι ότι δεν χορηγεί πλέον γάλα στους εργαζόμενους παρότι η βιομηχανία είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στο τέλος του Μαρτίου, εξάλλου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – συναυλία σε κεντρικό σημείο του Βόλου για την ανάδειξη και διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων στη βιομηχανία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου