ΤΟΠΙΚΑ

Η αποκατάσταση των ακτημόνων της Κάρλας

η-αποκατάσταση-των-ακτημόνων-της-κάρλ-851206

Την περασμένη Δευτέρα 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Eνωσης Θιγόμενων Δικαιούχων Ακτημόνων – Κτηνοτρόφων Κάρλας Ν. Μαγνησίας ενημερωτική συνάντηση του πληρεξουσίου δικηγόρου μας κ. Σωτήρη Γκανάτσιου με τον Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια με θέμα την κοινωνική αποκατάσταση 2.30 και πλέον οικογενειών δικαιούχων ακτημόνων και κτηνοτρόφων των επτά παρακάρλιων χωριών του Ν. Μαγνησίας. Κατά την συνάντηση ενημερώθηκε ο κ. Νομάρχης για το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους των 7 παρακάρλιων χωριών του Ν. Μαγνησίας μετά την εκτέλεση του έργου του επαπλημμυρισμού της λίμνης Κάρλας. Επίσης του έγινε ενημέρωση για την δικαστική πορεία της υπόθεσης (κοινωνική αποκατάσταση) και του υποβλήθηκαν διάφορα αιτήματα. Παράλληλα του επιδόθηκε το από 5 Μαρτίου 2007 υπόμνημά μας μαζί με 26 προσαγόμενα έγγραφα.

Το υπόμνημα
Το υπόμνημα που κατατέθηκε στον κ. Παπατόλια έχει ως εξής:
«Κύριε Νομάρχα
Με το παρόν υπόμνημά μας θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα παρακάτω:
Το Σωματείο μας έχει μέλη 2.300 και πλέον αρχηγούς ισάριθμων οικογενειών που χαρακτηρίζονταν επί σειρά ετών με αποφάσεις του κ. Νομάρχη Μαγνησίας Δικαιούχοι – ακτήμονες και όλοι τους είναι κάτοικοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Στεφανοβικείου, Ριζομύλου, Καναλίων, Κερασιάς, του Δήμου Κάρλας Μαγνησίας του Δημοτικού Διαμερίσματος Γλαφυρών του Δήμου Ν.Ιωνίας Μαγνησίας και της Κοινότητας Κεραμιδίου και οικισμού Βενέτου Κεραμιδίου Μαγνησίας αντίστοιχων οικογενειών. Επί σειρά ετών, με αποφάσεις του κ. Νομάρχη Μαγνησίας μας παραχωρούνταν κάθε χρόνο για καλλιέργεια τμήμα των εκτάσεων της πρώην λίμνης Κάρλας, που προέκυψαν μετά την αποστράγγισή της το 1962. Η παραχώρηση αυτή γίνεται μέχρι σήμερα γιατί είμαστε ακτήμονες για τον βιοπορισμό μας και των οικογενειών μας. Επιπλέον σε εκατό από εμάς παραχωρούνται για 6 μήνες κάθε χρόνο εκτάσεις στην λεκάνη της πρώην λίμνης Κάρλας και για τους επόμενους 6 μήνες στην παρακάρλια περιοχή, για την εκτροφή ζώων ελεύθερης βοσκής (αγελάδων, αιγοπροβάτρων, χοίρων και γιδών φυλής Σκοπέλου, από την οποία βιοποριζόμαστε εμείς και οι οικογένειές μας. Με τον επαναπλημμυρισμό του χώρου της πρώην λίμνης Κάρλας μόνον στον Νομό Μαγνησίας ανατρέπεται η ζωή μας για 2η φορά μέσα σε διάστημα 40 χρόνων, καθόσον στερούμαστε του μοναδικού πόρου ζωής από την καλλιέργεια της γης και την εκτροφή των ζώων.
Προκειμένου να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, αναθέσαμε στα δικηγορικά γραφεία «Σωτήριος Γκανάτσιος και Συνεργάτες» στο Βόλο και «Μιχάλης Μιχαλόπουλος και Συνεργάτες» στην Αθήνα, να ασκήσουν αγωγές ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων για την κοινωνική μας αποκατάσταση και την αποκατάσταση της ζημιάς που παθαίνουμε λόγω της στέρησης των επιδοτήσεων ως και των εισοδημάτων μας, και απώλειας του ζωικού κεφαλαίου. Επίσης δώσαμε την εντολή να μας εκπροσωπήσουν ενώπιον των Δικαστηρίων και Αρχών και να παρεμβαίνουν στις αρμόδιες αρχές ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας εξωδικαστικώς.
Ηδη από τον Μάρτιο του 2001 έχουμε ασκήσει αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, αφού προηγουμένως είχαμε απευθυνθεί ανεπιτυχώς στα αρμόδια Υπουργεία και τις Τοπικές Αρχές και Φορείς. Θέλουμε και πάλι να τονίσουμε, ότι η προσπάθεια για την δικαίωσή μας δεν αντιστρατεύεται την πραγματοποίηση του έργου επαναπλημμυρισμού της πρώην λίμνης Κάρλας.
Η κοινωνική μας αποκατάσταση προβλέπεται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού το παρόν έργο έχει σχέση με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής αλλά και από την νομοθεσία της Χώρας μας, την οποία η Πολιτεία έχει εφαρμόσει σε ανάλογες με την δική μας περίπτωση.
Πρόσφατα μάλιστα εκδόθηκαν δύο αποφάσεις οριστικές του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δηλαδή οι με αριθμούς 6765/2005 και 6766/2005 με τις οποίες το Δικαστήριο έκρινε ότι ο Νομοθέτης παρέλειψε να θεσπίσει χρηματική κοινωνική αποκατάσταση και στους ενάγοντες (δικαιούχοι ακτήμονες 22 και 25 στρεμμάτων) και κατ’ επέκταση βέβαια σε όλους εμάς τους υπόλοιπους, που έχουμε θιγεί επίσης από περιβαλλοντικής σημασίας Δημόσιο Έργο προκειμένου να περιοριστούν οι ίδιες δυσμενείς κατά τα παραπάνω οικονομικές εκπτώσεις, αφού στερηθήκαμε τις εκτάσεις που καλλιεργούσαμε και ως εκ τούτου τα μέσα βιοπορισμού μας αναγκαζόμενοι να αναζητήσουμε νέους τρόπους βιοπορισμού και διαβίωσης, όπως δόθηκε η αποζημιωτικού χαρακτήρα εφάπαξ κοινωνική παροχή και στους κατοίκους ακτήμονες και κτηνοτρόφους περιοχής Σμοκόβου Καρδίτσας με το Νόμο 1859/1989. Αυτό και μόνο το γεγονός της παράλειψης νομοθέτησης, κατά το Δικαστήριο, συνιστά αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση μας, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, για την άρση της οποίας το Δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει στον καθένα από τους ενάγοντες το ποσό των 8.804,11 ΕΥΡΩ νομιμότοκα από την επίδοση της αγωγής μέχρι και την εξόφληση. Τις παραπάνω αποφάσεις τις παραδίδουμε σε σας προκειμένου να λάβετε γνώση.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι για το άνω θέμα εκδόθηκαν 2 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας η με αριθμό 13/19-12-2001 και η με αριθμό 10/20-10-2005, οι οποίες για μας είναι απαράδεκτες καθόσον αναφέρονται στο θέμα της επαγγελματικής επανένταξής μας, ενώ εμείς ζητάμε την Κοινωνική Αποκατάστασή μας, έννοιες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους.
Κύριε Νομάρχα,
Μετά τις εξελίξεις αυτές και επειδή μέχρι σήμερα δεν βρήκαμε καμία απολύτως ανταπόκριση από την Ελληνική Πολιτεία, γι’ αυτό εξάλλου προσφύγαμε στα Ελληνικά Δικαστήρια, αλλά και ούτε καν μας έγινε η παραμικρή ενημέρωση από οποιοδήποτε φορέα και υπηρεσία και Υπουργείο της Ελληνικής Πολιτείας σχετικά με το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα επιβίωσης που απασχολεί 2.300 οικογένειες (6.500 ανθρώπους) που είχαν εισόδημα από την καλλιέργεια των εκτάσεων της πρώην λίμνης Κάρλας και 100 οικογένειες (300 ανθρώπους) που είχαν εισόδημα από την κτηνοτροφία, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε σχετικά με την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος επιβίωσης που απασχολεί τις παραπάνω οικογένειες με το να εφαρμοστούν οι Δικαστικές αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων, καθώς και την σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (συνθήκη Ε.Ε. οδηγίες κλπ). Για τον άνω σκοπό είμαστε στην διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε με επιτροπή που θα σας επισκεφτεί, προκειμένου εσείς να προβείτε σε σύγκληση για συζήτηση του όλου θέματος όλων των Βουλευτών του Νομού, τοπικών φορέων (Δήμο Κάρλας κλπ.) με την δική μας παρουσία καθώς και να συγκαλέσετε νέο Νομαρχιακό Συμβούλιο προκειμένου αφενός μεν να ληφθεί ορθή απόφαση για την Κοινωνική μας Αποκατάσταση και αφετέρου να υλοποιηθεί η άνω απόφαση με ενέργειες που θα κάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας με τα πρόσωπα που θα ορισθούν με την άνω απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Με την παρούσα επισυνάπτουμε 1) τις δυο άνω αποφάσεις και πρακτικά του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας, 2) τις αποφάσεις 6765 και 6766/2005 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, 3) ερώτηση της Βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττας Μακρή, απαντήσεις των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ, απόψεις δικές μας απόψεις του Υπουργείου Γεωργίας και της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ν.Α. Μαγνησίας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 4) ένα υπόδειγμα αγωγής μας, 5) Νόμος 1341/1983, Ν.1644/1986, 6) Νο 2384/2006 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, 7) χάρτη της περιοχής Κάρλας και 8) δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων καθώς και Αθηναϊκού Τύπου για το θέμα που μας απασχολεί.
Για οτιδήποτε εσείς κρίνετε παρακαλούμε όπως και ενημερώσετε σχετικά εγγράφως στον πληρεξούσιο δικηγόρο και αντίκλητό μας κ. Σωτ. Γκανάτσιο.»
Το υπόμνημα υπογράφουν για τη Διαχειριστική Επιτροπή οι Απ. Μωραΐτης, Θεοδ. Βισβίκης, Αθαν. Λουκόπουλος, Βασ. Θεοχάρης, Πασχ. Θεοχαρίδης, Αχιλ. Ξέρας, Γεωργ. Κακαζιάνης και Στάμος Ρομφαίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου