ΤΟΠΙΚΑ

«Τσουνάμι» αντιδράσεων στα σχολεία για τις σχολικές εκδρομές

τσουνάμι-αντιδράσεων-στα-σχολεία-γ-622929

Στους δρόμους βγήκαν χθες οι μαθητές τεσσάρων λυκείων που προχώρησαν σε κατάληψη

Η ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών για το τρέχον σχολικό έτος με αποφάσεις των συλλόγων καθηγητών του Γυμνασίου Βελεστίνου και του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και παράλληλα η άρνηση καθηγητών από άλλα λύκεια του νομού να συνοδεύσουν τους μαθητές μετά την καταδίκη δύο συναδέλφων τους Γυμνασίου του νομού, προκάλεσε… «τσουνάμι» αντιδράσεων στα σχολεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, μαθητές τεσσάρων Λυκείων του πολεοδομικού συγκροτήματος, κλείδωσαν λουκέτα και βγήκαν στους δρόμους.

Σε κατάληψη τέλεσε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου, δεύτερη ημέρα κατάληψης «έγραψε» το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου, ενώ λουκέτα κλείδωσαν επίσης στο 7ο ΓΕΛ Βόλου και στο 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Οι μαθητές έδωσαν… ραντεβού στο κτίριο Μουρτζούκου και από εκεί ξεκίνησαν πορεία μέχρι το Δημαρχείο Βόλου. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν για τη ματαίωση των σχολικών εκδρομών στον απόηχο της καταδίκης δύο καθηγητών της Μαγνησίας στους οποίους πρόσφατα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 και 10 μηνών αντίστοιχα, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για σωματική βλάβη από αμέλεια 14χρονου μαθητή όταν στη διάρκεια σχολικής εκδρομής το 2008 στη Ζάκυνθο, παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η αναστάτωση στα σχολεία δεν δείχνει να εκτονώνεται. Πρώτο το Γυμνάσιο Βελεστίνου και αργότερα το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων εξέδωσαν ψηφίσματα συμπαράστασης στους δύο καθηγητές που καταδικάστηκαν και αποφάσισαν να ακυρώσουν όλες τις προγραμματισμένες μαθητικές εκδρομές. Την ίδια ώρα σε πολλά Λύκεια, οι μαθητές αναζητούν καθηγητές να τους συνοδεύσουν στις εκδρομές τους, σκοντάφτουν όμως πάνω σε μαζικές αρνήσεις εκπαιδευτικών που φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη και «να παίξουν το κεφάλι τους κορώνα – γράμματα».

Η ΕΛΜΕ ζητά από την Πολιτεία να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές και να προστατεύονται οι εκπαιδευτικοί που παρότι κάνουν στο ακέραιο το καθήκον τους, πολλές φορές γίνονται οι ίδιοι εξιλαστήρια θύματα.

Απέναντι το μαθητικό κίνημα που συμπαρίσταται μεν στους καθηγητές δεν θέλει όμως να χάσει τις εκδρομές που αποτελούν μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία και δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει και να κορυφώσει τις κινητοποιήσεις του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου