ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα για την αξιοποίηση της Γορίτσας

μέτρα-για-την-αξιοποίηση-της-γορίτσας-851206

Από τον Εξωραϊστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Νέας Δημητριάδος Βόλου «Ποιότητα Ζωής» απεστάλη προς το Νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια το παρακάτω υπόμνημα, αναφορικά με την αξιοποίηση του λόφου της Γορίτσας.
Ειδικότερα στο υπόμνημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου προς το Νομάρχη το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας κ. Γιώργος Οικονόμου και Γιωργ. Τίγγας, το οποίο εκτός από το Νομάρχη κοινοποιήθηκε και στους Δημάρχους Βόλου, Ιωλκού και Πορταριάς που γειτνιάζουν με το λόφο, επισημαίνονται τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Νομάρχα
Ο σύλλογος της Ν.Δημητριάδας «Ποιότητα Ζωής» ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Συγκεκριμένα, για την αξιοποίηση του λόφου της Γορίτσας θέλουμε να επισημάνουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις.
1. Γιατί υπάρχει εγκατάλειψη ενός τόσο σημαντικού πνεύμονα για την περιοχή και κυρίως για το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου;
2. Τι έχει γίνει για την πυροπροστασία να καούν δεκάδες σπίτια που υπάρχουν στις παρυφές του λόφου.
3. Μπορεί να γίνει αναδάσωση, σε όλη την έκταση του λόφου μαζί και των παρακείμενων περιοχών; Θα πρασινίσει ποτέ το καμένο από την πυρκαγιά μέρος;
4. Πολλοί Βολιώτες ανεβαίνουν στο λόφο απολαμβάνοντας τη θέα, το πράσινο, τη δροσιά, κάνοντας γυμναστική, αλλά εν μέσω του αυτοκινητόδρομου και πολλών σκουπιδιών που πετάνε εδώ και εκεί επισκέπτες που δεν σέβονται τη φύση. Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Προτείνουμε:
– Να παρθούν άμεσα μέτρα, ώστε να μην καεί ούτε ένα δένδρο στο λόφο. Να αποκατασταθεί το πράσινο στα καμένα μέρη και να μελετηθεί από ειδικούς η συντήρηση των ήδη υπαρχόντων πεύκων και αυτών που ξεραίνονται από διάφορες αιτίες.
– Να γίνουν πεζόδρομοι περιπάτου και να διατηρείται ο λόφος καθαρός σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο στη γιορτή της Παναγίας. Για την αξιοποίηση και τη χρήση από τους πολίτες του λόφου σαν τόπος περιπάτου και αναψυχής θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετα έργα όπως φωτισμός, κιόσκια, παγκάκια, βρύσες κλπ.
– Περιορισμός της αερο-ρύπανσης από το κοντινό εργοστάσιο Τσιμέντων. Να επιβάλετε την χρήση ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον – όπως το φυσικό αέριο – και να απαγορεύσετε την καύση του ΠΕΤ-ΚΟΚ και άλλων υλικών βλαβερών για το περιβάλλον. Να γίνει αξιόπιστος σταθμός μέτρησης των ρύπων ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες τι αέρα αναπνέουν και να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια ρύπων.
– Το παραλιακό μέτωπο κάτω από την Γορίτσα (Άναυρος – ΑΓΕΤ) έχει ανάγκη καθαρισμού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου πολλοί πολίτες κάνουν μπάνιο σε αυτές τις κοντινές ακτές.
– Να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός τόπος και να διαμορφωθεί χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις στους ανοικτούς χώρους.

Ο σύλλογος της Ν. Δημητριάδας, που τα μέλη του είναι αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μας διευρύνεται συνεχώς, θέλει τη συνεργασία και τη βοήθεια σας ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής όπου έχουμε υψηλό ρυθμό αύξησης των κατοικιών. Ζητάμε η Νέα Δημητριάδα να ΜΗΝ είναι πλέον η παραμελημένη συνοικία, και να πάψει η περαιτέρω υποβάθμισή της».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου