ΤΟΠΙΚΑ

Έδειραν πολίτη στο τσίρκο!

έδειραν-πολίτη-στο-τσίρκο-851206

Με σύνθημα «Βγάλτε τα ζώα από τα κλουβιά» συγκεντρωμένοι οικολόγοι και απλοί πολίτες βρέθηκαν χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έξω από το τσίρκο με άγρια ζώα, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο χώρο της εμποροπανηγύρεως Διμηνίου και θα λειτουργήσει για δέκα ημέρες περίπου. Στο νοσοκομείο βρέθηκε προχθές πολίτης, ο οποίος φεύγοντας από τη συγκέντρωση δέχθηκε αναίτια επίθεση από υπαλλήλους του τσίρκου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Την έντονη αντίδρασή τους στη λειτουργία του τσίρκου στην περιοχή Διμηνίου του Δήμου Αισωνίας εξέφρασαν επί δύο ημέρες οι οικολόγοι και πολίτες του Νομού, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκε και μερίδα αντιεξουσιαστών.

Συγκεκριμένα προχθές το απόγευμα συγκεντρώθηκαν έξω από το τσίρκο 80 περίπου άτομα, τα οποία θέλησαν να διαμαρτυρηθούν έντονα για τη λειτουργία του τσίρκου και την άσκηση βίας σε άγρια ζώα.

Φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια για την κακοποίηση των άγριων ζώων στα τσίρκο, ειδικά μετά την προβολή βίντεο στο ίντερνετ με κακοποίηση ελέφαντα από τσίρκο που λειτουργεί στην Ελλάδα, απαίτησαν την διακοπή της λειτουργίας του.

«Αν είναι δυνατόν να υποστηρίζουν την λειτουργία του τσίρκου, όταν ξέρουν ότι εκεί μέσα κακοποιούνται με το πιο βάναυσο τρόπο ζώα. Είναι ντροπή για αυτούς τους ανθρώπους που προωθούν τέτοιες ενέργειες για να πάρουν κάποια χρήματα στο δήμο τους», έλεγε χθες το μέλος των Οικολόγων Πράσινων Τάκης Κολώνιας.

Μάλιστα στην προχθεσινή συγκέντρωση που έγινε έξω από το τσίρκο που λειτουργεί στην περιοχή βρέθηκαν και μερικοί αντιεξουσιαστές, ένας εκ των οποίων το ίδιο βράδυ βρέθηκε στο νοσοκομείο.

«Το παιδί πήγε να φύγει σε κάποια στιγμή, να πάει στο αμάξι του να πάρει κάτι και ξαφνικά του επιτέθηκαν δέκα άτομα από το τσίρκο και άρχισαν να τον χτυπάνε. Ήταν πρησμένο από το ξύλο και τα ρούχα του σκισμένα», περιγράφει ο κ. Κολώνιας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το τραυματισμένο παιδί πήγε στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε μήνυση, ενώ αμέσως οδηγήθηκε και στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και του έγιναν εξετάσεις, καθώς είχε χτυπήματα και στο κεφάλι, ωστόσο δεν κρίθηκε απαραίτητη η παραμονή του στο νοσοκομείο για τη νύχτα.

Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Αισωνίας Δημήτρης Καντόλας, ο οποίος μίσθωσε το συγκεκριμένο χώρο για το συνολικό ποσό των 7.000 ευρώ, ενώ δόθηκαν και 1.000 εισιτήρια δωρεάν για τους δημότες και ειδικά για τα μικρά παιδιά δηλώνει χαρακτηριστικά πως «όλα έχουν γίνει με τις νόμιμες μεθόδους και δεν υπάρχει καμία σκιά. Φυλακισμένα είναι και τα καναρίνια στα κλουβιά των σπιτιών, αλλά εκεί δεν πάνε οι οικολόγοι να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η οικολογία δεν είναι μόνο κατά περιπτώσεις και όπως και όπου μας βολεύει, αλλά παντού».

Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως χθες το πρωί εκπρόσωποι των οικολόγων πήγαν στο γραφείο του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας Κωνσταντίνου Ζίκου, ζητώντας εξηγήσεις για ποιο λόγο επιτράπηκε από την υπηρεσία να μοιραστούν από το τσίρκο προσκλήσεις στα παιδιά.

Ο τελευταίος διαβεβαίωσε τους οικολόγους πως υπάρχει ρητή εντολή από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να μην μοιράζονται προσκλήσεις εντός των σχολείων και επισήμανε ότι «στα σχολεία απαγορεύεται ρητά η διακίνηση στα παιδιά τέτοιων φυλλαδίων και προσκλήσεων. Από εκεί και πέρα εάν τα εισιτήρια μοιράστηκαν εκτός σχολείου, δεν ευθυνόμαστε εμείς».

Παρέμβαση Σωτήρη Χατζηγάκη
Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία των ζώων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ειδική διάταξη για την απαγόρευση τσίρκο που έχουν άγρια ζώα, στην Ελλάδα κατόπιν των πολλών διαμαρτυριών Συλλόγων και Ενώσεων για την προστασία των ζώων, αλλά και πολιτών εξετάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

«Οι πρόσφατες εικόνες βιαιότητας από την κακοποίηση ελέφαντα σε τσίρκο που βρίσκεται στην Ελλάδα, οι οποίες μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ, δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και την κουλούρα μας, καθώς η ψυχαγωγία δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τον βασανισμό εξαθλιωμένων ζώων, τα οποία περιφέρονται υπό άθλιες συνθήκες, υποτίθεται χάριν του θεάματος με μοναδικό στόχο το κέρδος. Η κακοποίηση των ζώων δεν πρέπει να απαγορεύεται επειδή το επιβάλλουν οι νόμοι, αλλά γιατί οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν διαφορετικά το όλο θέμα», τόνισε ο υπουργός μεταξύ άλλων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου