ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυμα συμφιλίωσης

μήνυμα-συμφιλίωσης-851206

Με ηχηρό μήνυμα συμφιλίωσης και κάλεσμα για νέα αρχή στις σχέσεις Αμερικής-Ισλάμ ο Μπαράκ Ομπάμα επιχειρεί να γυρίσει τη σελίδα της εποχής Μπους. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της δυσπιστίας, δηλώνει από το Κάιρο. Τα δύο κράτη είναι η μόνη λύση για τη Μέση Ανατολή, τονίζει αλλά δεν προσφέρει νέα πρωτοβουλία ειρήνευσης.
Απευθυνόμενος στο μουσουλμανικό κόσμο σε μία ιστορική ομιλία από το πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι υπήρξαν χρόνια δυσπιστίας και υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλουν μία συντονισμένη προσπάθεια για νέα αρχή, στη βάση της ανεκτικότητας, του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαίας εκτίμησης, ώστε να πολεμήσουν τον εξτρεμισμό.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε σειρά αναφορών στο Κοράνι, υπεραμυνόμενος της θρησκευτικής ελευθερίας. Επισήμανε ότι το Ισλάμ έχει παράδοση ανεκτικότητας και τόνισε ότι οι χώρες της Δύσης δεν πρέπει να επιβάλουν περιορισμούς στο πώς οι μουσουλμάνοι ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
«Για παράδειγμα, υπαγορεύοντας τί ρούχα θα πρέπει να φορούν οι μουσουλμάνες. Δεν μπορούμε να συγκαλύπτουμε την εχθρότητα απέναντι σε κάθε θρησκεία πίσω από το κάλυμμα του φιλελευθερισμού» είπε και παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στα δικαιώματα των γυναικών, καλώντας τις μουσουλμανικές χώρες να υποστηρίξουν την εκπαίδευση και το δικαίωμά τους στην εργασία.
«Ήλθα εδώ για να αναζητήσω μία νέα αρχή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των μουσουλμάνων ανά τον κόσμο• μια αρχή βασισμένη στο αμοιβαίο ενδιαφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει την εικόνα των ΗΠΑ στα μάτια ενός δισ. μουσουλμάνων μετά τους πολέμους της εποχής Μπους και τα βασανιστήρια κρατουμένων.
Ο εξτρεμισμός έχει τροφοδοτήσει το φόβο, είπε και αναγνώρισε ότι μία ομιλία δεν μπορεί να εξαλείψει χρόνια καχυποψίας. Μίλησε όμως για την ανάγκη μίας νέας αρχής ώστε Αμερική και μουσουλμανικός κόσμος να αντιμετωπίσουν από κοινού τον εξτρεμισμό και να προωθήσουν τη διαρκή αναζήτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Τα δύο κράτη η μόνη λύση
Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα ζει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ είναι η μοναδική λύση για τη Μέση Ανατολή, η μοναδική λύση για να μπει τέλος στην αιματοχυσία και τη βία.
Μίλησε για την πολυετή συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ χαρακτηρίζοντας τη σχέση «αδιάρρηκτη», έστειλε όμως ξανά δυνατό μήνυμα στη νέα σκληροπυρηνική ισραηλινή κυβέρνηση ότι η Αμερική δεν αποδέχεται τη συνέχιση του εποικισμού.
Μιλώντας για τα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν τη διατήρηση μόνιμων βάσεων σε καμία από τις δύο χώρες.
«Μη γελιέστε: δεν θέλουμε να διατηρήσουμε τα στρατεύματά μας στο Αφγανιστάν […] Δεν επιζητούμε στρατιωτικές βάσεις εκεί» σημείωσε.
Επικρίνοντας ανοιχτά τον Τζορτζ Ο.Μπους, ο οποίος είχε καταστήσει «την εξάπλωση της δημοκρατίας» τον ακρογωνιαίο λίθο της δεύτερης θητείας του στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να προσπαθεί να επιβάλει ένα σύστημα διακυβέρνησης σε άλλη χώρα.

Θετικά σχόλια
Θετικά σχόλια προκάλεσε το μήνυμα συμφιλίωσης του Μπαράκ Ομπάμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο. «Καλή αρχή» χαρακτήρισε τα λόγια του Αμερικανού προέδρου η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ το Ισραήλ εξέφρασε την ελπίδα η ιστορική ομιλία να οδηγήσει «σε μια νέα εποχή συμφιλίωσης». Για «νέα σελίδα στις σχέσεις με τον αραβικό-μουσουλμανικό κόσμο» έκανε λόγο ο Χ. Σολάνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου